Oktobra - novembra - decembra numurs

Žurnāla Terra vāka attēls Zinātnieku nakts Cietvielu fizikas institūtā2............ Zinātnieku nakts Cietvielu fizikas institūtā. Fotostāsts. Līga Grīnberga Kāds puisītis, Zinātnieku naktī apmeklējot institūtu, jau pamanījās nomainīt savu nākotnes profesiju: “Tēt, es nebūšu šoferis, būšu fiziķis!”

Nobela balvas 20106............ Nobela balvas 2010 .  Ilgonis Vilks Lasiet par izcilajiem atklājumiem, kurus starptautiskā zinātnieku žūrija 2010. gadā atzinusi par Nobela balvas vērtiem. 8............ Pasmieties, tad sākt domāt. Ilgonis Vilks Katru gadu jautrie Hārvarda Universitātes studenti pasniedz balvas zinātniekiem, kuri izcēlušies ar dīvainiem pētījumiem. 10........ Molekulas mikroskopā. Jānis Jaunbergs Tikai tādā mikroskopā, kas nevis “skatās”, bet “tausta”, iespējams detalizēti iepazīt molekulu pasauli. 12........ Baktēriju baterija. Artūrs Gruduls Tas ir nedaudz ironiski – mikroorganismi, no kuriem mēs gadsimtiem ilgi baidījāmies, tagad ir mūsu sabiedrotie ceļā uz labāku pasauli! Zemes vāveres – murkšķi14........ Zemes vāveres – murkšķi. Ingrīda Jansone-Henkuzene Ziemeļamerikā izplatīts ticējums – ja 2. februārī pamodies murkšķis iznāk no alas un ierauga savu ēnu, tad nobīstas no tās un iemūk atpakaļ. Tas nozīmē, ka ziema turpināsies vēl vismaz sešas nedēļas. 18........ Polu atklāšana – skats pēc gadsimta. Agra Lipsberga Šķietami vēl pavisam nesen cilvēki spēra pirmos soļus bargajos polārajos reģionos. Virzītājspēks bija azarts, sacensību gars, godkāre, savu spēku apliecināšana un vēlme izzināt nezināmo. 23........ Anestēzija ar hipnozi. Lorensas Belēnas rakstu tulkojusi Sandra Vilka Salīdzinot ar vispārējo anestēziju, hipnoanestēzijas gadījumā mazinās pēcoperācijas sāpes, ātrāk un vieglāk notiek atlabšana. 26........ Virtuālās debesis. Mārtiņš Gills Dosimies bezmaksas virtuālā kosmiskā ceļojumā, nepieceļoties no sava datora krēsla! 30........ Domā citādāk! Eksaktāk! Vasarā visā Latvijā notika dabaszinātņu un matemātikas nedēļa “Domā citādāk! Eksak­tāk!”, kuras laikā vairāk nekā 5 200 apmek­lē­tāju iepazinās ar valstī veiktajām izmaiņām da­baszinātņu un matemātikas izglītībā. 32........ Erudītu lappuse. Projekta “Dabaszinātnes un matemātika” materiāli 34........ Gaisma un digitālā fotogrāfija. Vitolds Grabovskis Daudzi fotografēšanas entuziasti bieži vien ir sarūgtināti, ieraugot pašu iegūtās fotogrāfijas. Taču daudzas problēmas attēlu digitālās apstrā­des ērā ir viegli atrisināt. 37........ Mājas laboratorija. Projekta “Dabaszi­nāt­nes un matemātika” materiāli Materiālu kopa ''Zīds''38........ Materiālu kopa “Zīds” . Ingrīda Jansone-Henkuzene, Ilgonis Vilks, Agra Lipsberga, Jānis Jaunbergs, Jānis Kuzmanis Šajā materiālu kopā lasi par zīdtauriņiem, par to, kā top zīda audums, par Zīda ceļu, par zīda auten­tiskuma noteikšanu un par zīda muzejiem.


Apslēptais brīnums – Antarktīdas zemledus ezeri.42........ Apslēptais brīnums – Antarktīdas zemledus ezeri. Jānis Balodis Šoreiz mūs interesē Antarktīdas zemledus ezeri. No tiem lielākais ir Vostok ezers, kurā, iespējams, slēpjas miljoniem gadu senas dzīvās būtnes. 45........ Roboti apceļo pasauli. Ilgonis Vilks Kādreiz ceļotāji varēja apbraukt apkārt pasaulei 80 dienās. Nu līdzīgos ceļojumos dodas robotauto, kas pārvietojas gandrīz vai bez cilvēka iejaukšanās. 46........ Žurnāls Terra – tagad un turpmāk 48........ Nūģu tests