Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis “Indexo” līdzdibinātāja, valdes priekšsēdētāja un LU absolventa Valda Sikšņa ziedojumu – “Indexo” akcijas 200 000 eiro apmērā. Ziedojuma mērķis ir atbalstīt LU stratēģiskos un attīstības projektus, tostarp “Latvietis – Nobela prēmijas laureāts 2050”, “LU Akadēmiskais centrs: Veselības māja” un “Prezidenta lasījumi Latvijas Universitātē”.

“Savas Alma mater atbalstīšanu uzskatu par goda lietu, it īpaši tagad, kad Latvijas Universitātei ir daudz vērienīgu akadēmisku projektu, kuri nākotnē Universitāti aizvedīs tur, kur tai jābūt, – starp reģiona vadošajām augstskolām,” savu motivāciju atbalstīt Latvijas Universitāti komentē “Indexo” līdzdibinātājs Valdis Siksnis, kurš LU Fizikas un matemātikas fakultāti absolvēja 1994. gadā.

Ar LU fondu noslēgtā vienošanās par ziedojumu paredz, ka “Indexo” akcijas netiks pārdotas līdz 2029. gada maijam, prognozējot, ka akciju vērtība piecu gadu laikā būtiski pieaugs, sasniedzot vismaz miljonu eiro un kļūstot par vienu no lielākajiem mecenātu ieguldījumiem LU mūsdienu vēsturē.

Tādējādi nākotnes finansējums no akciju pārdošanas būs nozīmīgs atspēriena punkts LU fonda ambiciozo projektu realizācijai.

“Latvijas Universitātes izaugsmē un valstiski nozīmīgu projektu īstenošanā būtisku lomu vienmēr ieņēmuši mecenāti, kas rūpējas par nākamību un izaugsmi. Latvijas mecenātisma tradīcijas veidojās pirmās brīvvalsts laikā, bet tās jaudīgi turpinās arī mūsdienās, vairojot sapratni, ka izdevusies valsts nav iedomājama bez viedas sabiedrības un mūsdienīgas izglītības,” uzsver LU rektors profesors Gundars Bērziņš, norādot, ka 2023. gadā LU mecenātu ziedojumi sasnieguši teju 1,5 miljonus eiro, no kuriem 418 650 eiro bijuši tieši privāto mecenātu ziedojumi.

Tuvāko gadu laikā LU apņēmusies realizēt vairākus ilgtspējīgus projektus, kuru īstenošanā mecenātu finansējums ir būtisks: “Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra Veselības mājas izveide”; “Latvietis – Nobela prēmijas laureāts 2050”; “Misiņa bibliotēkas pastāvīgās mājvietas izveide”; “Prezidenta lasījumi Latvijas Universitātē” un daudzi citi.

LU fonds kopā ar rektoru aicina atsaukties LU absolventus gan Latvijā, gan ārvalstīs, lai kopīgiem spēkiem palīdzētu realizēt Alma mater mērķi kļūt par vienu no vadošajām reģiona augstskolām.

Līdzās klasiskiem mecenātu ziedojumiem LU fonda vēsturē arī iepriekš saņemti neierasti dāvinājumi, piemēram, 100 100 eiro vērts sarkans retro “Ferrari” automobilis, ar kuru LU fonda mecenāts Jānis Priedkalns savulaik piedalījies sacensībās. Šis dāvinājums tika izmantots kā neaizskaramais pamatkapitāls J. Priedkalna Medicīnas zinātņu pētniecības fondam.

Par LU fondu

LU fonds dibināts 2004. gadā ar mērķi veicināt sadarbību ar LU esošajiem un potenciālajiem mecenātiem un sadarbības partneriem. Fonds ir izveidots, lai piesaistītu finansējumu un sniegtu atbalstu LU izcilākajiem studentiem, pētniekiem un viņu vadītajiem projektiem un pētījumiem, veicinātu modernas mācību vides izveidi, kā arī nodrošinātu LU ēku būvi un rekonstrukciju. Investējot Latvijas nākotnē, LU fonds strādā, lai stiprinātu Universitātes saikni ar sabiedrību un veicinātu ilgtspējīgu un konkurētspējīgu akadēmiskās vides attīstību Latvijā.

Dalīties