LU Akadēmiskā centra laboratorijā. © Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments.

Šveices zinātnisko un medicīnisko grāmatu izdevniecības “Karger Publishers” žurnālā “Digestive Diseases” publicētas pirmās rekomendācijas par baktērijas "Helicobacter pylori" diagnostiku un ārstēšanu Āfrikā. Šī baktērija saistāma ar kuņģa saslimšanām, tostarp vēzi, savukārt tieši Āfrikā ir viens no augstākajiem "Helicobacter pylori" izplatības rādītājiem pasaulē.

“Nenoliedzami, ir būtiskas atšķirības starp šīs baktērijas izplatību Eiropā un Āfrikā, kā arī šajos kontinentos ar tās izraisīto slimību spektru. Vienlaikus, ir arī daudz kopīgā,” skaidro Latvijas Universitātes (LU) Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (KPMI) direktors profesors Mārcis Leja.

Balstoties Eiropas kolēģu pieredzē, 2022. gadā Āfrikā tika nodibināta speciālistu grupa, apvienojot daudzu šī kontinenta valstu pārstāvjus. Darba grupā bija iesaistīti divi Eiropas Helikobaktērijas un Mikrobiotas pētniecības grupas pārstāvji, tostarp gastroenterologs, LU profesors Mārcis Leja.

“Āfrikā ar baktēriju inficēta lielākā iedzīvotāju daļa, kamēr Eiropā šī proporcija ir zemāka. Pēc vidējiem rādītājiem saslimstība ar kuņģa vēzi Āfrikā ir krietni mazāka nekā Latvijā un šo fenomenu dēvē par "Āfrikas mīklu". Jaundibinātās grupas ietvaros diskutējam, lai saprastu, vai īstenībā šāda mīkla pastāv. Sadarbība starp speciālistiem turpinās arī šobrīd, un paredzams, ka mūsu speciālisti prezentēs Āfrikas Helikobaktērijas un Mikrobiotas pētniecības grupas inaugurācijas konferencē Keiptaunā,” uzsver M.Leja.

Detalizēta informācija par vadlīnijām pieejama publikācijā

Par LU KPMI

LU KPMI tika izveidots 2016. gada nogalē, pamatojoties uz vienošanos starp LU un Rīgas Austrumu klīnisko universitātes slimnīcu. Septiņu gadu laikā tā pētniecības jomas ir būtiski paplašinājušās – šobrīd institūts piedalās pētījumos sabiedrības veselības un slimību profilakses jomā, skrīninga un onkoprofilakses pētījumos, pēta gaistošo marķieru nozīmi slimību diagnostikā, veic cilvēka mikrobioma izpēti, attīsta biobanku un ar to saistītos pētījumus, ir pievērsies biomedicīnas pētījumu ētikas jautājumiem, veic infekciju izpēti un laboratorās diagnostikas metožu izstrādi. LU KPMI turpina īstenot savu misiju: uzlabot indivīdu un sabiedrības veselību, izmantojot zinātniskās izziņas procesa rezultātus, ko nodrošina kompetenta institūta komanda. Būtiska sasniegtā rezultāta atslēga ir veiksmīga sadarbība – gan ar Latvijas pētniecības organizācijām un medicīnas iestādēm, gan arī ar ārvalstu partneriem.

Dalīties