25. un 26. aprīlī Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskajā centrā notiks Baltijas digitālo humanitāro zinātņu forums. Šis ir nozīmīgs notikums digitālajās humanitārajās zinātnēs (DH), kas Baltijas pētniecības telpā turpina strauji attīstīties. Forums iecerēts kā projektu un pētījumu, digitālo rīku un resursu prezentēšanas, diskusiju un tīklošanās platforma DH pētniekiem, praktiķiem un interesentiem.

Pirmajā Baltijas DH foruma dienā uzstāsies Baltijā ievērojami digitālo humanitāro zinātņu pārstāvji, ministriju un Eiropas pētniecības infrastruktūru humanitāro zinātņu jomā – CLARIN ERIC un DARIAH-EU – pārstāvji. Sniedzot padziļinātu ieskatu Baltijas digitālo humanitāro zinātņu attīstības tendencēs pēdējās desmitgadēs, tiks diskutēts par pētniecības infrastruktūru ietekmi uz humanitāro zinātņu attīstību un šīs pētniecības jomas nākotnes perspektīvām. Pirmām divām foruma sesijām varēs sekot arī tiešsaistē  – LU tiešraides kanālā. 

Baltijas DH foruma otrā diena savukārt noritēs interaktīvākā formātā. 45 pētnieku grupas no trim Baltijas un vairākām citām valstīm prezentēs savu veikumu DH projektos, demonstrēs izstrādātos digitālos resursus un rīkus, kā arī iepazīstinās ar dažādām izglītības iniciatīvām, sākot no tiešsaistes mācību platformām līdz vasaras skolām un augstākās izglītības moduļiem.

Papildu tam forumā tiks piedāvāti divi specializēti semināri – 25. aprīļa pēcpusdienā būs iespēja padziļināti iepazīties ar Digitālo pētniecības infrastruktūru mākslas un humanitārajām zinātnēm jeb DARIAH-EU. Savukārt 26. aprīļa rītā notiks seminārs, kura uzmanības centrā būs valodu tehnoloģijas augstākajā izglītībā. Tajā tiks izcelts LU koordinētais Valodu tehnoloģiju iniciatīvas projekts un, piedaloties valodu tehnoloģiju ekspertiem no Lietuvas un Igaunijas, tiks apspriestas Baltijas mēroga sadarbības iespējas valodu tehnoloģiju jomā augstākajā izglītībā.

Plašāku informāciju par pasākumu var atrast tā tiešsaistes vietnē.

Baltijas DH forumu organizē programmas komiteja, kurā darbojas pētnieki no visām trim Baltijas valstīm, sadarbojoties ar CLARIN ERIC un DARIAH-EU. To atbalsta Eiropas Savienības un Nacionālā attīstības plāna finansētā Valodu tehnoloģiju iniciatīva (2.3.1.1.i.0/1/22/I/CFLA/002) un Latvijas Zinātnes padomes finansētais projekts "Atvērtas un FAIR principiem atbilstīgas digitālo humanitāro zinātņu ekosistēmas attīstība Latvijā" (VPP-IZM-DH-2022/1-0002).

Dalīties