Maija - jūnija numurs (2009)

2............ Kukaiņi pret teroristiem un citi bioloģijas jaunumi. Ingrīda Jansone-Henkuzene
Zinātnieki paveic neticamo – dzīvu kukaini aprīko ar noklausīšanās un filmēšanas ierīcēm un vada vajadzīgajā virzienā, lai izmantotu izlūkošanā.
4............ Riekstu raža ūdenī. Ingrīda Jansone-Henkuzene
Riekstu raža mūsu prātos saistās ar lieliem kokiem vai krūmiem, toties citviet pasaulē un senatnē arī Latvijā cilvēki riekstot brauca laivās.
7............ Vai eimēnika aizstās eigēniku? Guntis Kavacs
Kultūras evolūcija balstās uz pārmantojamām vienībām – melodijām, idejām, modes vārdiņiem, putras vārīšanas un arku būvēšanas paņēmieniem, kas rodas, izplatās un pārveidojas līdzīgi gēniem.
9............ IQ tests
10........ Izcelsmes meklējumos. Īva Scjamas rakstu tulkojusi Sandra Vilka
Septiņus miljonus gadu vecais Tumai, kas atrasts 2500 km uz rietumiem no vietas, kura līdz šim tika uzskatīta par cilvēces šūpuli, nu kļuvis par vecāko no cilvēku senčiem.
12........ Zelts. Vitolds Grabovskis
Uzskata, ka visā cilvēces vēstures laikā iegūti aptuveni 120 līdz 140 tūkstoši tonnu zelta. Viss šis zelts vienkopus veidotu kubu, kura malas būtu tikai 19 metrus garas.
14........ Ķīmiķi lūkojas pagātnē. Jānis Kuzmanis
Pastāv simtiem ķīmisko savienojumu, kas ne vien spēj miljoniem gadu saglabāties nogulumiežos, bet arī sniedz noteiktu informāciju par tos izveidojušajiem organismiem un dotā perioda klimatiskajiem apstākļiem.
Transurāna elementu institūts Vācijā ir viena no nedaudzajām vietām pa­saulē, kur strādā “atomu detektīvi” – cilvēki, kuri izmeklē kodol­materiālu nelegālas pārvadāšanas gadījumus.


22........ Slepenās lietas tepat Latvijā.
Agra Lipsberga
Padomju laikā tikai Latvijas teritorijā vien bijušas 3000 padomju karaspēka vienības, kas izvietojās 700 objektos. Kādi mērogi, kādi resursi bija padomju militārajai sistēmai!
24........ Kristālu alas. Valdis Segliņš
Absolūtais kristālu pasaules rekords pieder Mada­gas­karā atrastajam berila kristālam, kura garums ir 18 met­ri, diametrs – 3,5 metri, bet svars – 380 tonnas!
27........ Dihidrogēnmonoksīds – viltīgais slepkava. Materiālu sagatavojis Ilgonis Vilks sadarbībā ar Odoke Associations, Japan
28........ Ne tikai Marijas vīrs. Līga Grīnberga
Uz jautājumu “Ko jūs zināt par Pjēru Kirī?” cilvēki lielākoties atbild, ka viņš varētu būt Marijas Sklodovskas-Kirī vīrs. Vai patiesi viņš ir tikai un vienīgi slavenās Marijas Kirī dzīvesdraugs?
32........ Igauņi popularizē zinātni. Aivis Meijers
Igauņu zinātnes popularizācijas centrs AHHAA uzsāka darbību 1997. gadā. Paši darbinieki centra nosau­kumu skaidro tā – cilvēks, kurš kā nākas ir sapratis kā­du lietu, neizbēgami izsaucas “Ahā!”
34........ Piecpadsmit kilometri tukšuma. Jānis Jaunbergs
Tikai piecpadsmit kilometri tukšuma šķīra astronautus no garām slīdošās Mēness virsmas. Tomēr viņiem nebija paredzēts nolaisties Miera jūras tumšajā līdzenumā.
38........ Neparasti kosmiskie veidojumi. Alvils Hartmanis
Kā jau tas gadās, pētot kaut ko zināmu, var parādīties jauna, līdz šim nezināma parādība, kas neiekļaujas līdzšinējos priekšstatos par kosmosa uzbūvi un matērijas dabu.
40........ Ko saka SOHO zinātnieki?   Informāciju no SOHO mājaslapas tulkojis Ilgonis Vilks
Varbūt, ka izdomai ir “lielas acis” un tā ierauga to, kā nav, tur, kur nekā tāda nav?
42........ Kā rodas jaunais? Imants Vilks
Glezna ir kaut kas vairāk, kā tikai krāsu triepieni uz audekla. Mūzikas skaņdarbs ir kaut kas vairāk, kā dažādu frekvenču un intensitātes skaņu kopa. Kas tas ir, kas ir vairāk?
45........ Zvaigznāji virs mums. Vitālijs Kuzmovs
Ja mēs lemtu, kuriem zvaigznājiem ir tiesības saukties par zodiaka zvaigznājiem, tad Skorpionam tās būtu vismazākās, jo Saule tajā atrodas tikai piecas dienas. Tomēr vēsture ir vēsture un tur neko nepadarīsi.