Projekta nosaukums latviski: Vikingu laikmets Latvijā: starpdisciplināra izpēte

Projekta nosaukums angliski: Viking Age in Latvia: an interdisciplinary study

Projekta numurs: lzp-2022/1-0059

Projekta īstenotājs: Latvijas Universitāte (LU)

Projekta sadarbības partneri: Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs (BMC)

Projekta vadītājs: Guntis Gerhards

Projekta īstenošanas vadošā struktūrvienība LU ir LU Latvijas vēstures institūts

Projekta īstenošanas periods: 01.01.2023. – 31.12.2025.

Projekta kopējais finansējums: 300 000 EUR, tajā skaitā LU projekta daļai piešķirtais finansējums: 153 000 EUR

Informācija par projektu:

Projekta mērķis ir pētīt Vikingu laikmetu (800. – 1050. g. pēc Kr.) Latvijā pēc arheoloģiskajiem, bioarheoloģijas, biomolekulārajiem un bioģeoķīmiskajiem datiem. Tiks izmantots arheoloģisko izrakumu materiāls no teritoriāli dažādām apbedījumu vietām ar izpētei pieejamu antropoloģisko materiālu. Apbedīšanas tradīciju analīze pamatosies uz indivīda dzimti, dzimumu un statusu. Projektā tiks realizēta inovatīva starpdisciplināra pieeja Vikingu laikmeta cilvēka raksturojumā, pielietojot molekulārās bioloģijas un bioģeoķīmiskās metodes. Senās DNS analīzes tiks izmantotas indivīdu dzimuma, savstarpējās radniecības un izcelsmes noteikšanai, savukārt izotopu analīzes sniegs informāciju par diētas atšķirībām starp dzimtēm un dažādām vecuma grupām, kā arī mobilitāti un izcelsmi. Projekta īstenošana būtiski papildinās informāciju un pārvērtēs pastāvošos priekšstatus par Vikingu laikmetu un tā nozīmi Latvijas un Ziemeļeiropas vēsturē, jo šāda veida starpdisciplinārs pētījums Latvijas arheoloģijā līdz šim nav veikts. Starptautiski atzītu izpētes metožu un mūsdienu tehnoloģiju pielietošana sekmēs arheoloģijas nozares attīstību Latvijā.

Plānotie projekta rezultāti:

Projekta pētījumu rezultāti tiks aprobēti starptautiskajās zinātniskajās konferencēs un publicēti zinātniskos žurnālos, kas indeksēti Scopus / Web of Science Core collection datubāzēs, t.sk. Q1/Q2 kvartiles žurnālos un Open Access.

Projektā plānots iegūt jaunas zināšanas par Vikingu laikmetu Latvijā, kuras varēs izmantot muzeju pastāvīgo ekspozīciju veidošanā, mācību grāmatu, kā arī augstskolu un publisko lekciju sagatavošanā. Sadarbībā ar valsts un pašvaldību muzejiem, NVO tiks organizēti

zinātniskie semināri, populārzinātniskas lekcijas un pasākumi. Līdz ar to projekta rezultāti būs pieejami visiem interesentiem, kuriem ir svarīga Latvijas arheoloģiskā mantojuma izpēte un saglabāšana.

Zinātniskā grupa: projekta vadītājs / vadošais pētnieks Guntis Gerhards (LU), galvenā izpildītāja / vadošā pētniece Renāte Ranka (BMC), izpildītāja/pētniece Antonija Vilcāne (LU), izpildītāja/pētniece Elīna Pētersone – Gordina (LU), izpildītāja/pētniece Alisa Kazarina (BMC), izpildītājs/pētnieks Jānis Ķimsis (BMC), izpildītājs (studējošais) / laborants Kaspars Markus Molls (LU) un izpildītāja (studējošā) Alise Pokšāne (BMC).