Projekta nosaukums latviski: Jauni fluorescējoši funkcionāli materiāli uz antrona bāzes bioattēlveidošanas vajadzībām

Projekta nosaukums angliski: Novel fluorescent anthrone-derived functional materials for bioimaging applications

Projekta numurs: lzp-2022/1-0436

Projekta īstenotājs: Daugavpils Universitāte

Projekta vadītājs: docente, Dr. Jeļena Kirilova

Projekta sadarbības partneri: Latvijas Universitāte (LU)

LU projekta vadītājs: vadošais pētnieks, Dr. Artūrs Zariņš

LU zinātniskā grupa: vadošais pētnieks, Dr. Artūrs Zariņš, pētniece Līga Avotiņa, zinātniskā asistente Annija Elizabete Goldmane

Projekta īstenošanas vadošā struktūrvienība LU ir Latvijas Universitātes Ķīmiskās fizikas institūts

Projekta īstenošanas periods: 01.04.2023. – 31.03.2026.

Projekta kopējais finansējums: 299 997 EUR, tajā skaitā LU projekta daļai piešķirtais finansējums: 69 963 EUR

Informācija par projektu: Projekta mērķis ir izstrādāt funkcionālus materiālus ar efektīvu luminiscenci, piemērotus fotonikas pielietojumiem, to skaitā bioloģisku objektu vizualizācijai. Projekts ir vērsts uz jaunu metožu un materiālu izstrādi zinātnes un tehnoloģijas attīstībai. Novitāte: tiks izveidoti jauni organiskie fluorofori ar intensīvu un jūtīgu sarkanā krāsas emisiju. Starpdisciplinārus fundamentālus dabaszinātņu pētījumus realizēs Daugavpils Universitātes un Latvijas Universitātes ķīmijas un bioloģijas zinātnieki un studējošie. Projekta mērķis tiks sasniegts, pielietojot organiskās ķīmijas, spektroskopijas, fluorescentās mikroskopijas un matemātiskās apstrādes metožu kompleksu. Projekta darbības ietver jaunu fluoroforu izveidi (optimālāku sintēzes metožu izstrāde), to spektrālu parametru izpēti saistībā ar bioloģisku objektu (dažādu parazītu) vizualizācijas vajadzībām, atlasot perspektīvus materiālus.

Plānotie projekta rezultāti: iesniegs vismaz 5 zinātniskas rakstus publicēšanai starptautiskos žurnālos vai konferenču apskatos, vismaz 3 no tām žurnālos, kam citēšanas indekss ir vismaz 50 procenti no nozares vidējā citējamības indeksa, kas iekļauti Scopus vai Web of Science datu bāzēs; pieteikts vismaz viens patents; sagatavoti 8 ziņojumi starptautiskās konferencēs; izveidoti vismaz 12 efektīvi fluorofori; izstrādātas 5 jaunas sintēzes metodes; izstrādātas 3 jaunas bioattēlveidošanas metodes; iegūtie pētījumu dati kļūs par pamatu 3 promocijas darbiem, 8 maģistra un bakalaura darbiem.

LU projektā plānotās aktivitātes: Jauniegūto savienojumu raksturojums ar infrasarkanās spektrometrijas metodi, kā arī to termiskās stabilitātes analīze ar izohronās atdedzināšanas un infrasarkanās spektrometrijas metodi.