Projekta nosaukums latviski: Invazīvo augu ķīmiskā ekoloģija kā rīks to invazīvuma izpratnei, apkarošanas metožu izstrādeiun jaunas paaudzes herbicīdu meklējumiemeju (InnoHerb)

Projekta nosaukums angliski: Chemical ecology of invasive plants as a tool to understand their competitiveness in nature, elaborate their control and develop new generation of herbicides (InnoHerb)

Projekta numurs: lzp-2022/1-0103

Projekta īstenotājs: Latvijas Universitāte (LU)

Projekta vadītājs: profesors Māris Kļaviņš

Projekta īstenošanas vadošā struktūrvienība LU ir Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte

Projekta īstenošanas periods: 01.04.2023. – 31.03.2026.

Projekta kopējais finansējums: 299 058,00 EUR

Plānotie projekta rezultāti:

  • 7 publikācijas
  • 6 ziņojumi konferencēs
  • 2 maģistra darbi

Zinātniskā grupa: 6 pētnieki

Informācija par projektu: Projekts veltīts dabas resursu izpētei un jaunu to izmantošanas jomu izveidei vides aizsardzības jautājumu (invazīvo sugu apkarošana) risināšanā un prioritārā viedās specializācijas stratēģijas virziena (bioekonomika) attīstībai. Invazīvās sugas ieņem aizvien lielāku vietu dabā, bet to apkarošanu traucē zināšanu trūkums par pārstrādes iespējām. No otras puses, invazīvās sugas var kalpot par bioloģiski aktīvu vielu (jaunas paaudzes herbicīdu) avotu bioekonomikai, bet arī šim risinājumam nepieciešama to sastāva padziļināta izpēte. Projekta mērķis ir izstrādāt pieeju Latvijā izplatītu invazīvu augu sugu sastāvā ietilpstošo vielu, to bioloģiskās un alelopātiskās aktivitātes kompleksu izpēti. Projekta uzdevumi ietver invazīvo sugu biomasas izmantošanas iespēju izpēti, lai augu atliekas pēc eksrakcijas/augu biomasu droši utilizētu izmantojot bioogles ražošanai.