Projekta nosaukums latviski: Endofītiskās mikrobiotas loma melnā plūškoka Sambucus nigra L. iedarbībā pret A tipa gripas vīrusu un SARS-CoV-2

Projekta nosaukums angliski: Role of endophytic microbiota in the anti-viral activity of Sambucus nigra L. against type A influenza and SARS-CoV-2

Projekta numurs: lzp-2022/1-0179

Projekta īstenotājs: Latvijas Universitāte (LU)

Projekta sadarbības partneri: Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrs

Projekta vadītājs: Anete Borodušķe

Projekta īstenošanas vadošā struktūrvienība LU ir Bioloģijas fakultāte

Projekta īstenošanas periods: 01.01.2023. – 31.12.2025.

Projekta kopējais finansējums: 300 000 EUR, tajā skaitā LU projekta daļai piešķirtais finansējums: 153 000 EUR

Plānotie projekta rezultāti:

  • 2 zinātniskās publikācijas
  • 2 ziņojumi zinātniskās konferencēs
  • plūškoka mikrobioma datu kopa, deponēta publiskā datu repozitārijā
  • maģistra darbs ar projekta problemātiku saistītā tēmā
  • jauns projekta pieteikums

Zinātniskā grupa: vadītāja Anete Borodušķe, laborante Antonija Rimša (LU); vad. pētniece Dace Pjanova, zin.asist. Irina Verhovcova, pētn. Dita Gudrā, zin.asist. Maija Ustinova (BMC)

Informācija par projektu:

Projekta mērķis ir noskaidrot, vai melnā plūškoka endofītiskie mikroorganismi ietekmē šī auga anti-virālo iedarbību. Pētījuma gaitā tiks pārbaudīta hipotēze, ka melnā plūškoka ogu ekstraktu anti-virālo iedarbību pret A tipa gripu un SARS-CoV2 vīrusu in vitro iespējams uzlabot, manipulējot ar auga endofītisko mikrobiotu.

Projektā tiks atrisināti trīs uzdevumi: 1) raksturota sakarība starp melnā plūškoka endofītisko mikrobiomu un in vitro anti-virālo aktivitāti; 2) izstrādāta endofītiskās mikrobiotas pārstādīšanas metodika; 3) izvirzītās hipotēzes eksperimentāla pārbaude, veicot mikrobiotas transplantāciju sterilās plūškoka in vitro kultūrās un augos.

Projekts noskaidros mikroorganismu lomu melnā plūškoka pret-vīrusu iedarbībā, kā arī noteiks plūškoka savvaļas populāciju un šūnu kultūru pret-vīrusu aktivitāti in vitro. Iegūtā informācija var tikt izmantota jaunu produktu un tehnoloģiju izveidei biotehnoloģijas, bio-farmācijas, kosmētikas un pārtikas piedevu ražošanas nozarēs.

Papildus informācija par projektu: https://www.facebook.com/people/Sambuendo/100063161504781/