25. aprīlī plkst. 13.00 atjaunotās Jelgavas pils 182. telpā, Lielā ielā 2, Jelgavā norisināsies Starptautiskais simpozijs “Muižas ainava: izaicinājumi un iespējas” un pēc pasākuma dalībniekiem būs iespēja piedalīties ekskursijā pa Zemgales muižām.

Simpozijā ar vieslekciju "Hoencīricas pils parks – koku populācija klimata pārmaiņu apstākļos" uzstāsies Neibrandenburgas Augstskolas profesore Karolīna Rolka (Caroline Rolka, Vācija) un stāstīts par parka vēsturi, kā arī par jaunākajiem atklājumiem par veco koku populāciju un tās attīstību klimata pārmaiņu apstākļos. “Hoencīricas pils parks ir īsts mākslas darbs, kam ir liela mākslinieciski vēsturiskā vērtība dārzu mākslā ne tikai Mēklenburgas-Priekšpomerānijas reģionā, bet arī visā Baltijas jūras reģionā,” stāsta profesore K.Rolka.

Ar prezentāciju "Muižas ainava 2.0: Bruņinieku īpašumi, strādnieku īpašumi, dzirnavnieku īpašumi" uzstāsies Dipl.-Ing. Frīdrihs Kūlmans (Friedrich Kuhlmann) no Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes. “Latvijai un Igaunijai ir salīdzināma muižu apsaimniekošanas un zemes izmantošanas vēsture, tām ir salīdzināma ainavu un apdzīvoto vietu struktūra, kā arī šīs struktūras pārklāšanās ar sociālistisko kolhozu saimniecību. Tā rezultātā izveidojās ainavu un apdzīvoto vietu struktūras, kas radikāli lauza iepriekšējo īpašumu sadalījumu un atspoguļoja sava laika valdošo sociāli politisko ideoloģiju,” skaidro F.Kūlmans.

Ar prezentāciju “Zemgales muižu telpiski kompozicionālie un arhitektoniskie risinājumi” uzstāsies arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes profesore Aija Ziemeļniece.

Pēc pasākuma dalībniekiem ar savu transportu būs iespēja piedalīties braucienā pa Zemgales muižām - Kaucmindi, Bornsmindi un Mazmežotni, Dr. Aijas Ziemeļnieces vadībā, kura no 1979.gada, praktizējot arhitektu birojā, ir realizējusi vairāk nekā 100 publisko un dzīvojamo ēku projektus, no kuriem par vairākiem ir iegūta atzinība “Gada labākā būve”.

Interesentiem ir iespējas piedalīties arī platformā Zoom.

Pasākumu organizē Baltijas-Vācijas augstskolu birojs. Tas notiks vācu valodā ar sinhrono tulkojumu angļu valodā.

Dalība: bez maksas

Reģistrācija dalībai

Dalīties