26.06.2023. sēdē LU Akadēmiskās ētikas komisijas (turpmāk – Ētikas komisija) šādā sastāvā: Agnese Arāja, priekšsēdētāja, Olga Ošeniece, priekšsēdētājas vietniece, Dace Raipale, sekretāre, Dace Kazāka un Laima Geikina, izskatīja X fakultātes studenta/-es X iesniegumu, kurā lūgts izvērtēt studenta/-es X iespējamos Akadēmiskās ētikas kodeksa pārkāpumus, kas izpaudušies negodprātīgā, nekoleģiālā un aizvainojošā rīcībā attiecībā pret kursa biedriem un docenti X.

Ētikas komisija vienbalsīgi nolemj: 

1) izteikt nosodījumu X fakultātes studentam/-ei par cieņas, koleģialitātes un atbildības principu neievērošanu gan savstarpējā komunikācijā ar grupas biedriem, gan attiecībā pret kursa docētāju X un rekomendē atvainoties docentei X un studējošajam/-ai X par neētisko rīcību, publiskojot kursa grupas sarakstē kolēģa darba fragmentu un komentārā sasaistot to ar kursa docētāju X.  

2) Ētikas komisija turpmāk aicina studentu/-i X respektēt un rīkoties atbilstoši LU Akadēmiskās ētikas kodeksa principiem, sevišķi ņemot vērā studenta/-es izvēlēto profesiju, kurā valodas lietojumam un izvēlētajiem vārdiem ir būtiska nozīme saskarsmē ar kolēģiem un audzēkņiem (skatīt profesijas standarta “NOSAUKUMS” 3.4. un 4.6. punktus), un tai ir jābūt teicamā līmenī. Negodprātīga rīcība nav pieļaujama.  

3) Ētikas komisija rosina ne tikai jautājumā iesaistītajām pusēm, bet visiem LU saimes locekļiem veidot koleģiālas, savstarpējā cieņā balstītas attiecības un gadījumos, kad radušies problēmjautājumi, tos vispirms risināt katras fakultātes ietvaros. 

4) Ētikas komisija aicina X filiāles vadību pārrunāt ar studējošiem gan LU Akadēmiskās ētikas kodeksa principus, gan profesijas standartā “NOSAUKUMS” definētos profesionālās darbības pamatuzdevumus, pienākumus, prasmes, attieksmes un kompetences.