03.05.2023. un  08.05.2023. sēdēs LU Akadēmiskās ētikas komisija (turpmāk – Ētikas komisija) šādā sastāvā: Agnese Arāja, priekšsēdētāja, Olga Ošeniece, priekšsēdētājas vietniece, Dace Raipale, sekretāre, Lauris Liepa un Laima Geikina, izskatīja Ētikas komisijai adresēto X fakultātes dekāna/-es 06.04.2023. iesniegumu (turpmāk - iesniegums), kurā lūgts izvērtēt jautājumu par profesora/-es X ziņojumā masu informācijas līdzekļiem pausto informāciju/ viedokli par akadēmiskās ētikas pārkāpumu LU vairāk kā 10 gadu senā pagātnē. 

Ētikas komisija nolemj: 

1) profesors/-e X, izklāstot savu pieredzi intervijā portāla “X” pārstāvim, nav pārkāpis/-usi akadēmiskās ētikas principus.   

2) Ētikas komisija rosina ne tikai jautājumā iesaistītajām pusēm, bet visiem LU saimes locekļiem veidot koleģiāli ciešāku savstarpējās sadarbības modeli, kas ļautu gan pagātnes, gan aktuālos problēmjautājumus vispirms risināt cieņpilnā dialogā. 

3) Ētikas komisija atgādina, ka katram LU saimes loceklim ir pienākums cienīt akadēmiskās brīvības pamatprincipu, kas respektē citu tiesības brīvi paust savu viedokli, līdztekus, ievērojot lojalitātes principu, godprātīgi un taisnīgi pilnveidojot LU koptēlu. 

4) Lai arī profesora/-es X masu informācijas līdzekļos pieminētais toreizējā LU pasniedzēja pašplaģiātisma gadījums ir zaudējis aktualitāti, taču akadēmiskās ētikas pārkāpumiem nav noilguma. Tāpēc Ētikas komisija ierosina attiecīgai LU iestādei, ievērojot likumisko procedūru, izvērtēt pieejamos publicētos darbus attiecībā uz pašplaģiātismu/plaģiātismu un pieņemt lēmumu par šo darbu statusu. Ja šie publicētie darbi neatbilst akadēmiskās ētikas principiem, tie būtu dzēšami no publiskiem resursiem. 

5) Ētikas komisija aicina ikvienu LU saimes locekli gan studiju procesā, gan zinātniskajā darbībā ievērot akadēmisko godīgumu, atbildīgi pildīt savas akadēmiskās saistības un ar cieņu izturēties pret citu personu intelektuālo īpašumu, nepieļaujot plaģiātu un pašplaģiātu.