Improving adaptability and resilience of perennial ryegrass for safe and sustainable food systems through CRISPR-Cas9 technology – EditGrass4Food
Daudzgadīgās airenes adaptācijas un plastiskuma uzlabošana drošām un ilgtspējīgām pārtikas sistēmām, izmantojot CRISP-Cas9 tehnoloģiju (Edit Grass4 Food)
Projekta mērķis: palielināt lauksaimniecības ilgtspēju uzlabojot daudzgadīgās airenes adaptācijas spējas sala un sausuma stresa apstākļiem tagadnes un nākotnes klimata apstākļos, izmantojot transkriptomiku un funkcionālo genomiku.
Projektā plānotās aktivitātes (WP)
W1 – Izveidot un noskrīnēt daudzgadīgās airenes genotipu asociāciju ģenētikas paneli saistībā ar to sala un sausuma izturības pazīmēm
WP2 – Novērtēt transkriptomas izmaiņas daudzgadīgās airenes genotipos sala un sausuma stresa ietekmē
WP3 – Sala un sausuma izturības kandidātgēnu funkcionālais raksturojums izmantojot CRISPR-Cas9
WP4 – Uzlabotas sala un sausuma stresa tolerances validācija
WP5 – Projekta vadība, koordinācija un rezultātu izplatīšana un komunikācija
Projektu īsteno: LU Bioloģijas fakultāte
Projekta īstenošanas termiņš: 01.05.2021.–30.04.2024.
Projekta līguma numurs: EEZ/BPP/VIAA/2021/4
Projekta ID numurs: EEA-RESEARCH-64
Projekta kopējais finansējums: 1 000 000 EUR, no kuriem 850 000 EUR (85%) ir Eiropas Ekonomikas zonas finansējums un 15 000 EUR (15%) – Latvijas valsts budžeta līdzfinansējums
Projekta zinātniskas vadītājs: LU Bioloģijas fakultātes asociētais profesors un vadošais pētnieks Nils Rostoks
Projekta mājas lapa latviešu un angļu valodā: https://www.editgrass4food.lu.lv/