Uzturzinātnes maģistra studiju programma
Programmas līmenis: Akadēmiskā maģistra
Studiju valoda: latviešu
Studiju forma un ilgums: pilna laika studijas - 4 semestri
Apjoms kredītpunktos: 120 ECTS
Iegūstamais grāds vai kvalifikācija: Veselības zinātņu maģistra grāds uzturzinātnē
Vietu skaits uzņemšanai 2025./26. ak. gadā: budžeta - 12, maksas - 10
Studiju maksa 2025./26. ak. gadā: 2900 EUR ES/EEZ/ Šveices Konfederācijas pilsoņiem, pastāvīgajiem iedzīvotājiem un viņu ģimenes locekļiem. 6000 EUR citu valstu pilsoņiem
Studiju īstenošanas vieta: Rīga
Uzturzinātnes maģistra studiju programma
Kopīgo akadēmisko maģistra studiju programmu “Uzturzinātne” ir izstrādājuši un kopš 2006. gada īsteno Latvijas Universitātes (LU), Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) mācībspēki saskaņā ar augstskolu sadarbības līgumu, un Latvijā atzīti pārtikas un uztura speciālisti, kas šobrīd aktīvi ir iesaistījušies valsts pārtikas un uzturpolitikas veidošanā un īstenošanā.
Kopīgā studiju programma sagatavo kvalificētus speciālistus uzturzinātnes jomā, kuri pārzin uzturzinātnes teoriju un spēj to izmantot zinātniskos pētījumos un uztura jautājumu praktiskā risināšanā, lai samazinātu iedzīvotāju skaitu, kuri sirgst ar nesabalansēta un neveselīga uztura izraisītām slimībām.

Programmas direktore Asoc. prof. Līga Ozoliņa- Molla
1. gads
– pamatkursi: Cilvēka bioķīmija un molekuklārā bioloģija, Fizioloģisko funkciju regulācija cilvēka organismā, Pārtikas ķīmija, Pārtikas produktu uzturvērtība, Uztures un vielmaiņas novērtēšana, uzturs cilvēka dzīves laikā (Bērnu un pusaudžu uzturs; Uztura regulācijas pamatprincipi sievietēm dažādos dzīves periodos; Uzturs gados veciem cilvēkiem), Pārtikas produktu tehnoloģijas, Jaunā pārtika un ģenētiski modificētie organismi, Uzturs un fiziskā slodze u.c.;
2. gads
–pamatkursi: Medicīniskais uzturs akūtu un hronisku slimību ārstēšanā, Uztura psiholoģija un neirotiskie ēšanas traucējumi, Sabiedrības veselība un epidemioloģija, Bioloģiskā statistika, u.c.
Iespējas: sniegt konsultācijas par veselīgu uzturu visā cilvēka dzīves laikā; iesaistīties veselības izglītības programmu veidošanā un īstenošanā; piedalīties valsts pārtikas, uztura un veselības politikas veidošanā un īstenošanā; izstrādāt jaunus un veselīgus pārtikas produktus pārtikas ražošanas uzņēmumos; veikt zinātniski pētniecisko darbību uzturzinātnes jomā.
Tiesības studēt doktorantūrā. To nosaka studiju procesa organizācija, kur programmas īstenošanā tiek iesaistīti dažādu zinātņu nozaru un augstskolu pasniedzēji un zinātnieki; iespējams veikt starpdisciplinārus pētījumus, piemēram, kādā veselības aprūpes virzienā, pārtikas zinātnē vai dabas zinātnēs.
Iepriekšējā izglītība:
Pirmā cikla profesionālā augstākā izglītība medicīnā vai zobārstniecībā, pārtikas produktu tehnoloģijā, veterinārmedicīnā, bakalaura vai maģistra grāds dabas zinātnēs, veselības zinātnēs, farmācijā, pārtikas ķīmijā, pārtikas zinātnē, sporta pedagoģijā, veselības izglītībā un citās radniecīgās nozarēs.
Konkursa vērtējuma aprēķināšanas formula:
Vidējā svērtā atzīme (35 x 10 = 350) + noslēguma pārbaudījumu kopējā (vai vidējā) atzīme (30 x 10 = 300) + iestājpārbaudījums (1 x 350 = 350);
Iestājpārbaudījumā tiek ņemts vērā: 1) studiju programmas izvēles motivācija; 2) darba pieredze pētniecībā – bakalaura/ maģistra darba izstrādē izmantotās metodes un iegūtie rezultāti; 3) reflektanta uzturzinātnes (dabaszinātņu) zināšanu pašnovērtējums; 4) uzstāšanās ar referātu zinātniskās konferencēs, sabiedrību un veselības aprūpes speciālistus izglītojošos semināros u.c.; 5) stažēšanās ārzemju augstskolās un pētniecības institūcijās; 6) paredzamās maģistra darba tēmas aktualitāte un atbilstība aktuāliem uzturzinātnes pētījumu virzieniem; 7) maģistra darba iestrāde (piem., literatūras pētījumi par interesējošo problēmu u.c.).