Foto: LETA

Gerda Kerija Dreimane Latvijas Universitātes (LU) Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultātē studē programmā "Sporta treneris". Izmantojot Duālās karjeras iespējās viņa augstākās izglītības iegūšanu apvieno ar sportu – vieglatlētiku.

Zināms, ka tava specialitāte ir daudzcīņa, kāpēc izvēle krita tieši uz šo? Kura disciplīna sirdij ir vistuvākā?

Sākot trenēties vieglatlētikā darīju visu- skrēju, lecu, metu. Tajā posmā bērniem liek iet cauri visām disciplīnām, lai aptuveni saprastu sportista stiprās puses un, kas viņam/viņai esošajā brīdī padodas vislabāk. Tajā brīdī man ļoti izcēlās tāllēkšana, taču principā varēju darīt visu. Treneris redzēja manī potenciālu, tāpēc turpinājām iesākto. Esmu ļoti daudzpusīga, līdz ar to daudzcīņa ir tieši priekš manis. Iegūstot pirmās medaļas daudzcīņas sacensības, redzot to, ka man tas padodas un, galvenokārt, tas man izraisa patiesu prieku- tas jau man kā mazai meitenei tolaik bija liels dzinulis, lai trenētos daudzcīņā.

Disciplīnas nedalu. Visas ir ļoti tuvas sirdij. Katrai ir sava odziņa, kura veido daudzcīņu tik īpašu un interesantu.

Kā aizsāki gaitas vieglatlētika?

Patiesībā no sākuma trenējos basketbolā, taču tas bija uz ļoti īsu brīdi. Savas gaitas vieglatlētikā uzsāku piedaloties parastās sacensībās, kas katru gadu notiek starp skolām. Tolaik mani ieraudzīja vieglatlētikas trenere un vaicāja man vai vēlos atnākt uz treniņu un pamēģināt šo sporta veidu. Piekritu, pamēģināju, iepatikās un te, nu, es esmu- turpinu savu ceļu šajā sportā.

Kuru uzsakti par savu šī brīža augstāko karjeras punktu sportā? Kas, tavuprāt, bija lielāka veiksmes atslēga, lai sasniegtu to?

Līdz šim mans augstākais karjeras punkts sportā ir 5. vieta Pasaules U20 čempionātā septiņcīņā, kas norisinājās Kali Kolumbijā. Izcīnītā vieta bija kā dāvana man sev pašai pēc ļoti smaga perioda- ilgu laiku biju notraumējusies un šī bija vislabākā atgriešanās. Vēl viens ļoti augsts punkts manā sporta karjerā līdz šim ir pieccīņas rezultāts, kuru sasniedzu 2023.gada decembrī. Pietrūka vien 3 punkti, lai nolabotu Lauras Ikaunieces U20 grupas rekordu pieccīņā, kurš ir 4206 punkti.Nebūtu iedomājusies, ka tad es varētu pietuvoties viņas rekordam. Uzskatu, ka ar savu neatlaidību, spītu un darbspēju spēju panākt un sasniegt daudz ko. Bez šīm trīs rakstura iezīmēm, es nebūtu, kur es pašlaik esmu.

Jā nebūtu vieglatlēte, kāda būtu Tava aizraušanās?

Iespējams, ka turpinātu dejot tautas dejās. Jau no mazotnes to darīju, bet pieaugot mainās prioritātes un bija jāizlemj, ko vairāk vēlos un tā bija vieglatlētika.

Vai jau no agras bērnības zināji, kas vēlies būt, kad izaugsi liela vai studiju programmas izvēle bija pilnīgi nejauša?

Ļoti ilgi nezināju, ko gribu studēt. Domas mainījās bieži. It īpaši, kad uzsāku savas gaitas vidusskolā un visi sāk runāt, ko varētu studēt. Kad sapratu, ka gribu trenēties daudz nopietnāk un piepildīt savus sapņus sportā, tad studiju programmas izvēle nāca daudz vieglāk, jo nācās meklēt tādu programmu, kur varu apvienot gan sportu, gan studijas.

Kāpēc tieši šī programma Latvijas Universitātē?

Vēlos savu nākotnes proefesiju saistīt ar sportu. Dienu dienā to daru un esmu vairāk kā pārliecināta, ka tā ir neatņemama daļa no mana dzīvesveida. Kā arī uzskatu, ka tomēr ir jāstudē, kas tiešām interesē nevis kādu citu iemeslu dēļ.

Ko uzskati par TOP 3 bonusiem, kuru sportisti iegūst izvēlētos Duālo karjeru?

Pirmais būtu tas, ka tiek atmaksātas studijas (vai nu tā ir kāda maza daļa vai pilns apjoms). Nākamais būtu tas, ka varu apvienot sportu ar studijām, kas man ir ļoti svarīgi, jo man ir vajadziga izglītība. Bez tās nekādīgi nevar iztikt, sportistam jāattīsta sevi arī kaut kur citur, nevis tikai un vienīgi savā sporta veidā- sportista karjera ir īsa. Un pēdējais bonuss būtu tāds, ka sportists var piedalīties dažādās sacensībās, kā piemēram ‘’SELL spēles’’, Eiropas studentu čempionātos, Pasaules Augstskolu Universiādēs u.c.

Kā izskatās tipiska diena, kad ir gan studijas, gan treniņi?

Par cik es studēju nepilna laika neklātienē, man uz univeristāti ir jādodas 1x nedēļā. Līdz ar to visa diena tiek veltīta studijām bez treniņiem.

Novēlējums sev!

Nenokar galvu brīžos, kad viss liekas slikti. Mācies no tā, ej uz priekšu un turpini iesākto. Tavs smagais darbs atmaksāsies. Tici sev. Tev viss izdosies.

Dalīties