Foto: Diānas Krūmiņas personīgais arhīvs

2024./2025. mācību gadā studiju gaitas Latvijas Universitātes (LU) Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultātes (IZPF) programmā "Sporta treneris" uzsāks Paralimpisko spēļu zelta medaļu ieguvēja, Triju zvaigžņu ordeņa saņēmēja un šī gada karoga nesēja Parīzes Paralimpiskajās spēlēs 2024 Diāna Krūmiņa (bij. Dadzīte).

Diāna ir vieglatlēte, kas specializējas diska un šķēpa mešanā un vairākas reizes ir pārstāvējusi Latviju vasaras Paralimpiskajās spēlēs. 2016. gada Paralimpiskajās spēlēs Diāna izcīnīja 1. vietu un uzstādīja pasaules rekordu šķēpa mešanā savā medicīniskajā grupā. Tajās pašās Paralimpiskajās spēlēs LU topošā studente ieguva bronzas medaļu diska grūšanā. Pēdējās, 2020. gada vasaras Paralimpiskās spēlēs, tika izcīnīta otrā vieta diska mešanā, bet 3. vieta šķēpa mešanā. Augstus sasniegumus nopelnījusī sportiste 2017. gadā piedalījās Pasaules čempionātā, kur uzstādīja tā brīža pasaules rekordu šķēpa mešanā, kā arī ieguva 1. vietu diska mešanā. Arī 2019. gada Pasaules čempionāta šķēpu mešanas rezultāts bija 1. vietas cienīgs.

2017. gadā Diāna Krūmiņa ieguva valsts augstāko apbalvojumu – Triju Zvaigžņu ordeni. Šī gada Parīzes Paralimpisko spēļu atklāšanas ceramonijā Diāna kopā ar jātnieku Rihardu Snikus nesīs Latvijas karogu.

Kā tu nonāci pie izvēles studēt Latvijas Universitātē?

Es vienmēr biju apsvērusi iespēju mācīties tālāk, bet bailes un neziņa mani vienmēr atturēja. Pateicoties ģimenes mudinājumam un motivācijai, es beidzot saņēmos un iesniedzu papīrus. Sporta treneris - tikai tādēļ, ka sports ir mana dzīve un savu pieredzi vēlos nodod tālāk.

Ko tu sagaidi no studijām?

Studijās vēlos izzināt daudz jauna un iegūt jaunu informāciju, jo es kā sportiste redzu vienu pusi, bet vēlos iekāpt trenera apavos, lai saprastu, kā tas ir būt par treneri.

Kāds ir tavs spilgtākais sasniegums/notikums sportistes karjerā?

Lielākais notikums noteikti dalība ir 2 Paralimpiskajās spēlēs 2016. gadā un 2021. gadā, kur tikai izcīnītas augsta kaluma medaļas. Pats lielākais notikums, kas stāv pāri visam bija, kad man pasniedza Triju Zvaigžņu ordeni.

Kāda būtu tava atbilde, ja cilvēks pajautātu, kāpēc ir jābūt fiziski aktīvam?

Fiziski aktīvam nav jābūt tikai sportistam, bet arī cilvēkam, kurš ar sportu ir uz "Jūs". Tas palīdz ikdienā atslēgties no visa un iegūt jaunu enerģiju. Tas palīdz būt veselīgākam un vienkārši pēc jebkura treniņa justies uzlādētam.

Kāds ir tavs mērķis šī gada Paralimpiskajās spēlēs?

Es par mērķiem pirms sacensībām nekad nerunāju.

Es dodos uz sacensībām, lai ar godu iznestu Latvijas vārdu pasaulē un sniegtos pēc augstākiem personīgājiem rezultātiem.

Par mērķiem es runāju pēc sacensībām, lai pastāstītu, vai esmu sasniegusi tos mērķus, kurus es sev pati uzstādu.

Kāda ir tava panākumu atslēga?

Mīlēt to ko dari, jo tikai ar mīlestību pret darbu var sasniegt visaugstākās virsotnes.

Novēlējums sev!

Nekad nebēdz no izaicinājumiem tikai tāpēc, ka baidies. Tā vietā skrien tiem pretī, jo vienīgais veids, kā aizbēgt no bailēm, ir samīt tās zem savām kājām. Neliec sev ierobežojumus. Ja nu dažreiz gadās dzīvē kādas grūtības, tas tač’ sīkums! Tā ir pagātne. Galvenais pēc tam piecelties un turpināt iet uz priekšu ar smaidu sejā!

Novēlam veiksmi gaidāmajās sacensībās, kā arī vēlam izdošanos studijās!

Dalīties