avots: Unsplash.com

Nav jāgaida 1. janvāris, pirmais mēneša datums vai pirmdiena, lai veiktu nelielas, bet pozitīvas pārmaiņas savā ikdienā. Arī 5 minūšu izvingrošanās vai izstaipīšanās starp saspringtajiem lekciju grafikiem, kas aizsākta aprīļa ceturtdienā, var dot pozitīvas izmaiņas ilgtermiņā un pierādīt ka veiksmes formula ir apņēmībā un zināšanās nevis datums kalendārā.

Šī gada 18.aprīlī duālās karjeras sportisti kopā ar Latvijas Universitātes Sporta centru apciemoja vairākus kursus, dažādās LU fakultātēs, lai studentu un pasniedzēju vidū aizsāktu 5 minūšu vingrošanas pauzes un aicinātu to ieviest par neatņemamu sastāvdaļu savā ikdienā. Varētu šķist, ka 5 minūtes nespēj neko mainīt un ir tik niecīga laika vienība aizņemtajā ikdienā, taču veicot 5 minūšu vingrošanu vienu reizi dienā, akadēmiskā gada laikā ir gandrīz 17 stundas, kas veltītas sev un savai labsajūtai. Savukārt, ja pieņemam, ka dienā ir vidēji 3 lekcijas un vingrošana tiek atkārtota pirms katras no tām, tad akadēmiskā gada laikā vairāk kā divas diennaktis jeb 50 stundas tiek veltītas vingrošanai.

Laiks akadēmiskā gada griezumā ir iespaidīgs, ko varam veltīts 5 minūšu vingrošanai, bet lai aizsāktu jaunu ieradumu ikdienā ir nepieciešams laiks, apmēram 21 diena, kā arī mērķis, ko vēlamies sasniegt. Šajā gadījumā mērķis viennozīmīgi ir labsajūta un akadēmisko darba spēju uzlabošana. Enerģijas un modrības pieplūdums būs pirmais, ko izjutīs ikviens, taču tas notiks pateicoties fizioloģiskajiem procesiem - asinsrites un skābekļa piegādes palielināšanai, it īpaši smadzenēs. Taču pirms testiem vai eksāmeniem 5 minūtēs ir iespēja atbrīvoties no stresa radītā sasprindzinājuma un palīdzēs uzlabot atmiņu, kā arī izdalīs papildus endorfīnus un serotonīns, lai sniegumi studijās būtu vēl augstvērtīgāki. Protams, arī aizņemtajā ikdienā pāris minūtes var būt vērtīgas, lai atcerētos, cik svarīgi ir veltīt laiku savai labsajūtai un veselībai, ne tikai akadēmiskām zināšanām.

Par vingrošanas pauzes iekļaušanu savā ikdienā komentē pasniedzējs Guntis Arnicāns: “Kustības, ieskaitot arī vingrošanu, ir nozīmīgas veselības un darbaspējas uzturēšanai. Dažādu fiziskās kultūras aktivitāšu organizēšana LU ir apsveicama, jo es novēroju mazkustības palielināšanos un ar to saistītās problēmas. Dažu minūšu pavingrošana neuzlabos situāciju, tomēr tā var pievērst studentu uzmanību tās nozīmībai. Es ieteiktu nedaudzajās vingrošanas minūtēs likt uzsvaru uz skaidrošanu, kāpēc konkrētais vingrinājums jāveic un kā to pareizi izpildīt. Tai ir jābūt kā vispārējās izglītības sastāvdaļai, jo universitāte nav tikai šauras specializācijas mācību iestāde.”

Sāc jaunu ieradumu, ikdienā velti 5 minūtes mazāk tehnoloģijām un sociālajiem medijiem, lai tās izmantotu lietderīgāk - uzlabojot savu veselību un darbaspēja veicot 5 minūšu vingrinājumu kompleksu. Piedalies pats un aicini apkārtējos, lai LU kļūtu ne tikai par vadošo Latvijas augstskolu akadēmiskajās zināšanās, bet arī par veselīga dzīves veida līderi!

Dalīties