Foto: Aleksandra Szmigiel/REUTERS/Scanpix

Agate Caune - Eiropas U23 čempionāta divu zelta godalgu ieguvēja un Pasaules čempionāta fināliste, šogad izlēma studēt LU, kļūstot arī par LU duālās karjeras sportisti. Agate šogad uzsāka studijas LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātē, studiju programmā “Biznesa vadība”.

Kāpēc Tava izvēle ir studijas tieši LU? 

Izvēlējos studēt LU, jo augstskola piedāvā duālo karjeru, kas man kā sportistei ir ļoti svarīgi – ka varu sportot un paralēli iegūt izglītību.

Kādā studiju programmā tu izvēlējies studēt un kā tev šķiet – vai universitātē apgūtas zināšanas kaut kādā veidā palīdzēs arī sportā? 

Es pabeidzu inženierzinātnes klasi, kur mācījāmies augstāko matemātiku, fiziku un ekonomiku. Ekonomikas stundas mani ļoti aizrāva, līdz ar to sapratu, ka vēlētos to apgūt padziļināti. Strādājot kopā ar karjeras konsultantu, sapratām, ka biznesa vadības programma būs man īstā. Šī programma var lieliski noderēt arī sportā. Kā, piemēram, lai strādātu federācijā vai sporta menedžmentā.

Kādi ir tavi nākotnes mērķi attiecībā uz sportu un izglītību?

Sasniegt pēc iespējas augstākus personīgos rekordus skriešanā gan šosejā, gan stadionā. Iegūt bakalaura grādu biznesa vadībā un maģistru. Man izglītības iegūšana ir tik pat svarīga, cik skriešana. Cilvēkam ir jābūt izglītotam! Jo tev ir augstāka kvalifikācija, jo vieglāk ir atrast darbu.

Kā tev šķiet – ko tu darīsi un kur tu būsi pēc 20 gadiem?

Es ceru, ka es būšu laimīga. Būšu sasniegusi augstas virsotnes gan sportā, gan profesionāli. Būšu apceļojusi daudzas valstis un iepazinusi šo valstu kultūru.

Vai esi gatava skriešanai pievērst arī savus kursabiedrus? 

Manuprāt, kustības ir ļoti svarīgas. Tās ir nepieciešamas gan ķermenim, gan prātam. Tās var būt pastaigas svaigā gaisā, braukšana ar velosipēdu vai pat skriešana. Ja es kādu iedvesmošu skriet, es būšu ļoti priecīga!

Ko Tu teiktu savam jaunajam studiju biedram, ja viņš tev vaicātu – kāpēc Tu skrien?

Skrienot es nedomāju ne par ko. Tādā veidā es varu atslēgties no ikdienas steigas un problēmām. Skriešana dod man spēku un enerģiju dienai.

Sporta nodarbības universitātē ir katra paša izvēle, bet vai vajadzētu studentiem ieviest arī obligātas sporta nodarbības? 

Manuprāt, uzspiest pieaugušam cilvēkam sportot nevajag. Tas neko nedos, tas dos tikai pretreakciju. Cilvēkus vajag izglītot un informēt par aktīva dzīvesveida nozīmi ikdienā. Ja cilvēkam būs svarīga viņa veselība un pašsajūta, tad viņš kustēsies. Nevajag jau uzreiz skriet maratonu, pietiek, ja ikdienā pārvietojas no punkta a uz punkta b ar kājām vai velo. Iet peldēt vai vingrot.

Dalīties