Foto: no Lauras personīgā arhīva

Laura Pohevica ir Latvijas Universitātes duālās karjeras sportiste un studiju programmas “Tiesību zinātne” studente. Laura paralēli studijām nodarbojas ar akadēmisko airēšanu. Kā Laurai izdodas savienot šīs divas jomas - lasi intervijā.

Kurš no visiem sporta veidiem ir iekarojis tavu sirdi?

Nu jau 9 gadus tā ir akadēmiskā airēšana.

Kāpēc tieši šis?

Pirms akadēmiskās airēšanas gadu trenējos peldēšanā,  paralēli arī dejoju, tad 4.klasē mums tika dalītas info lapiņas par iespēju trenēties akadēmiskajā airēšanā. Sākumā vispār nezināju, kas tas ir par sporta veidu, taču līdz ko uzsāku treniņus, sapratu, ka, jā, tas ir mans.

Kādi ir tavi labākie panākumi?

Zemapziņā katru savu kāpienu uz goda pjedestāla un personīgo rekordu uzskatu par lielu panākumu, tomēr, vislielākais lepnums ir par izcīnīto 5.vietu Starptautiskajā Head of The Charles regatē 2018.gadā, pirmo vietu Latvijas Jaunatnes olimpiādē vieniniekā un divniekā 2019.gadā, kā arī pirmo vietu 2022.gada Baltijas čempionātā divniekā. Protams, lepojos, ka esmu Latvijas izlases sastāvā.

Cik lielu daļu tavas ikdienas aizņem sports?

Ļoti lielu daļu. Tiešām! Nespēju iedomāties savu ikdienu bez sporta. Parasti, pat no treniņiem brīvajās dienās, daru kaut ko aktīvu. Bez sporta vienkārši nevaru.

Kā uzzināji par duālās karjeras iespējām? Ko tā tev devusi?

Par Duālās karjeras iespējām uzzināju no treneres. Tieši gadā, kad pabeidzu vidusskolu un bija laiks uzsākt studiju gaitas, trenere teica,  ka ir iespēja pieteikties duālajai karjerai Latvijas Universitātē. Sākumā biju diezgan pārliecināta, ka studēšu Rīgas Stradiņa Universitātē,  taču uzzinot par šo lielisko iespēju un izskatot citus plusus un mīnusus, nolēmu iestāties Latvijas Universitātē. Duālā karjera noteikti man ir devusi stabilitātes sajūtu, arī apziņu, ka man ir pie kā vērsties, ja nu kaut kas, mēģinot apvienot studijas ar sportu, noiet greizi.  Protams, arī superīgie pasākumi, ko organizē LU Sports, kuros ir iespēja sadraudzēties un parunāties ar citu sporta veidu sportistiem.

Kāda ir tevis izvēlētā studiju programma? Kāpēc tieši šī?

Izvēlējos studēt tiesību zinātni. Man vienmēr ir bijis savs viedoklis un man ļoti interesē krimināltiesības, arī sporta tiesību jautājumi man šķiet interesanti, jo tā nozare mūsdienās kļūst arvien aktuālākā, gan dopinga jautājumos, gan vienkārši līgumsaistībās sportistu un organizāciju starpā.

Kur tu rodi motivāciju veiksmīgām studijām un labiem panākumiem sportā?

Gluži vienkārši, saprotu, ka, ja man patīk abas lietas, jādara viss, lai būtu veiksmīga abās. Domāju, ka tā ir attieksme. Ja grib, tad var.  Protams, reizēm liekas, ka ir galīgi traki, bet arī no tādām situācijām var mācīties. Piemēram, to, kā citreiz saplānot savu laiku labāk.

Vai sports spēj mainīt raksturu?

Pavisam noteikti. Cilvēks iemācās strādāt komandā, būt punktuāls un cienīt citus. Protams, ja pats to grib. Domāju, ka sports attīsta ne tikai fiziski, bet arī emocionāli, māca nepadoties pie mazākās problēmsituācijas dzīvē.

Kā tu esi mainījies līdz ar sporta ienākšanu tavā dzīvē?

Man šķiet, ka es vēl turpinu mainīties. Turpinu mācīties kā izbaudīt procesu, kā nepadoties, kā komunicēt. Bet noteikti varu teikt, ka esmu kļuvusi daudz mērķtiecīgāka, disciplinētāka, iemācījusies cīnīties par to, ko vēlos un sapratusi, ka agrāk vai vēlāk smags darbs vainagosies arī rezultātā.

Vai redzi sevi sporta pasaulē arī nākotnē?

Domāju, ka pavisam noteikti būšu aktīva arī nākotnē un sportam manā sirdī vienmēr būs vieta. Būšu priecīga, ja varēšu praktizēties arī sporta tiesībās un palīdzēt cīnīties par taisnīgumu arī sporta pasaulē.

Dalīties