Aizvadītajā sestdienā, 18. martā, Priekuļu pagastā, norisinājās LU Darbinieku pavasara pārgājiens 2023, kurā Latvijas Universitātes darbiniekiem kopā ar saviem draugiem un ģimenes locekļiem bija iespēja veikt 13 kilometru garu pārgājiena maršrutu pa Jāņmuižas apkārtnes meža ceļiem.

Pārgājiens sākotnēji bija paredzēts Lodes ciematiņa apkārtnē (bija paredzēts doties gar Lodes māla karjeru, Līču-Laņģu klintīm un Grīviņu iezi), bet sakarā ar straujo sniega kušanu un slapjajiem māla ceļiem paredzētajā maršrutā pārgājiens tika pārcelts pāris kilometrus uz Rīgu, uz Jāņmuižas meža takām. Salīdzinot ar iepriekš rīkotajiem LU Darbinieku pārgājieniem, šis sākās diezgan vēlu. Tā kā vilciens no Rīgas Jāņmuižas stacijā pieturēja plkst. 12.40, pulcēšanās uz pārgājienu arī sākās plkst. 12.40, lai jau plkst.12.55 Jāņmuižas stadionā varētu sākt pirms pārgājiena iesildīšanos.

Ap plkst. 13.05 tika sākts 13 kilometru garais pārgājiens, uz kuru bija ieradušies 50 dalībnieki. Pārgājiena laikā tika iziets pa Jāņmuižas ciematiņa skaistajām meža takām, gar Gaujas krastiem, Berlīnes smilšakmens alām, 1. Pasaules kara ierakumiem un citiem ļoti skaistiem dabas objektiem, kā arī tika apiets apkārt Niniera ezeram. Atšķirībā no citiem LU Sporta centra rīkotajiem pārgājieniem, šajā pārgājienā siltās pusdienas tika pasniegtas maršruta vidū, kas tika baudītas pie skaistā Niniera ezera. Kad visi pārgājiena dalībnieki bija paēduši un atguvuši spēku, tika turpināts pārgājiens apkārt ezeram un tālāk jau pa meža ceļiem atpakaļ uz Jāņmuižas ciematiņu, kurā maršruts tika noslēgts. Pēc pārgājiena tika noorganizēta atsildīšanās, pēc kuras daļa dalībnieku devās uz staciju, lai uz Rīgu dotos atpakaļ ar vilcienu, bet daļa devās atpakaļ uz savām automašīnām.

Pēc pārgājiena no dalībniekiem tika saņemtas ļoti labas atsauksmes, kurās visvairāk izcēlās pasākuma pozitīvā atmosfēra, organizētība, iespēja pabūt neformālā gaisotnē un aktīvi pavadīt laiku ārā, kā arī gardā zupa pārgājiena vidū.

LU Finanšu un uzskaites departamenta ekonomists Arnis Austrums salīdzināja šo pārgājienu ar citiem LU Sporta centra rīkotajiem pārgājieniem: “Rakstu uzreiz - mums patika,- pie šāda kopsavilkuma mēs nonācām, iegriežoties un daloties iespaidos kafejnīcā Cēsīs!

Raksturojot šī pavasara pārgājienu un salīdzinot ar iepriekšējiem, pirmkārt, pateicoties reljefa daudzveidībai, sastapto šķēršļu pārvarēšanas nepieciešamībai, redzētajiem dabas objektiem,- man (un maniem draugiem) aizvadītais pārgājiens likās ievērojami interesantāks. Un otrkārt, distances garums, iešanas apstākļi (ledus, sniegs, reljefa daudzveidība) prasīja nedaudz lielāku fizisko piepūli, salīdzinot ar iepriekšējiem pārgājieniem, alegoriski, to var salīdzināt ar slodzes palielinājumu treniņu ciklā. Man un maniem draugiem par to nav nekādu iebildumu, savukārt, mana sieva izteicās, ka bija nedaudz grūti, bet piepūle un grūtību pārvarēšana taču mūs norūda, vai ne?!”

LU PPMF profesore Zenta Anspoka izteica prieku par iespēju atrauties no ikdienas datordarbiem: “Sirsnīgs paldies LU Sporta centram, bet jo īpaši Kalvim Kazakam par brīnišķīgi organizēto pavasara pārgājienu, par empātiju pret katru tā dalībnieku neatkarīgi no vecuma un fiziskās sagatavotības! Pārgājiens atrāva no  datora un rakstu darbiem,  deva iespēju  sajust pavasara gaisu, smaržu,  baudīt skaistus  dabas skatus, bet pāri visam pārbaudīt arī savu izturību un līdzsvaru, sajust kolēģu atbalstu, kad likās, ka netiksi klints augšā vai pāri  upei pa noledojušu baļķi.  Brīnišķīgi pavadīta diena! Lai Kalvim  spēks un izturība citiem tikpat skaistiem pasākumiem!”

LU AB Misiņa bibliotēkas galvenā bibliotekāre Vita Aišpure pastāstīja par ekstrēmajiem piedzīvojuemiem pirms pārgājiena: “Kopā ar kolēģi dodamies jau n-tajā LU Sporta centra rīkotajā pārgājienā. Likās, ka tas beigsies, vēl nesācies, ar paziņojumu vilcienā, ka Jāņamuižā durvis mūsu vagonam nevērsies. Šis bija ekstrēmākais, jau ar lēcienu uz sliedēm, bet arī skaistākais pārgājiens - ar kalniem, lejām, alām, sniegu, ledu, pārplūdušām pļavām un strautiem. Iepriecināja dalībnieku kolektīvisma gars - pretī pasniegtās rokas un pat virve, lai tiktu kraujā un atkal lejā. Īpaša pateicība Kalvim, kurš rūpējās gan par gājiena priekšgalā, gan beigās palikušajiem. Gaidīsim nākamo pārgājienu.”

LU Atomfizikas un spektroskopijas institūta Teorētiskās fizikas laboratorijas vadošā pētniece Rita Veilande pauda prieku par šaurajā meža taciņām un zupas ēšanu pārgājiena vidū: “Paldies, patika pārgājiens, bet bija visgrūtākais dēļ tās brišanas pa slapji irdeno sniegu. Man ļoti patika posmi pa šaurām meža taciņām. Gājiens gar iezi pa šauro slideno taciņu bija ekstrēms, labi ka neviens nepaslīdēja. Man tas posms personīgi patika, azartu uzsita, tikai bija lēns daudzo cilvēku dēļ, un līdzi paņemtās nūjas tur lieti noderēja. Laba ideja ir zupu dot pa vidu pārgājienam.”

LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes fizikas nodaļas docente Tatjana Glaskova -Kuzmina min, ka labprāt piedalītos vēl kādā pārgājienā: "Paldies par šo pārgājienu. Man un bērniem ļoti patika, un mēs labprāt iesim vēl. Vislabāk patika nelīdzenumi un šķēršļi. Arī zupa bija fantastiski garšīga."

Tiekamies nākamajos šāda veida pasākumos!

Dalīties