Foto: Sandijs Leicis

Edvards ir Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes bakalaura programmas ''Matemātiķis statistiķis'' 3.kursā. Savas basketbola gaitas sāka BS Rīga, savukārt trešo gadu spēlē BK Latvijas Universitāte rindās.

Kā aizsākās Tavas basketbola gaitas? 

Sākot iet pirmajā klasē, sāku arī trenēties BS Rīga pie treneres Maijas Čundas. Būdams mazāks, jau no pirmās dienas, īpaši ar brāli un brālēnu, esmu spēlējis un joprojām spēlējam visu veidu sportus, kaut kā laimīgā loze krita uz basketbolu, nevis uz ikdienā laukos visbiežāk spēlēto futbolu un, laikam, labi, ka tā. Lai vai kā, laukos notika īstās cīņas no agra rīta līdz vēlam vakaram, iejūtoties vairāku pasaules līmeņa un Latvijas izlases grandu lomās. Domāju, ka tur tika ieaudzināti pamati cīņassparam un sportiskajam niknumam.

Vai tev ir kāda spēles dienas ‘’rutīna’’? Vai Tev ir kādas īpašas pirmsspēles tradīcijas?

Nē, nekādas rutīnas nav, cenšos nebūt māņticīgs. Man patīk izbraukt ar riteni kādu loku vai iziet pastaigāt pirms spēles, bet cenšos dabīgi darīt to, ko prasās, nevis izdomāt, piemēram, 3 lietas, kuras obligāti par katru cenu jāuzspēj izdarīt. Man tas šķiet nevajadzīgi, un tas var uzlikt kaut kādu papildus spiedienu/stresu. No tā izvairos.
 

Kura spēle no sezonas Tev ir visspilgtāk palikusi atmiņā? Kāpēc?

Ceru, ka šosezon labā nozīmē visspilgtāk paliekošā spēle vēl priekšā, bet līdz šim laikam izbraukuma spēle Raplā. Jā, zaudējums, bet spēlējām labu spēli, būdami nepilnā sastāvā, izdevās pašam iesaistīties ar labām darbībām un iedot komandai normālu enerģiju. 


Vai ir kāda īpaša nozīme tam, ar kādu numuru Tu spēlē?

Nav, kādu iedeva man pirmoreiz pie treneres Maijas Čundas, ar tādu arī griežu. Esmu spēlējis arī ar 2 un 12, nekādu problēmu nav. Laikam vienīgi negribētos spēlēt ar 0 vai 6, tie neliekas saistoši.

Kādas ir mācības, ko Tev ir iemācījis basketbols, ko tu vari attiecināt uz ikdienas dzīvi?

Grūti tā uzskaitīt konkrētas mācības, bet esmu drošs, ka sports kā tāds audzina raksturu un var izaudzināt par kārtīgu cilvēku ik vienu, tas iemāca disciplīnu, vienkāršu pieklājību un citas pašsaprotamas lietas, ar kurām mūsdienās daudzi nav iepazinušies. Sports veido personību, palīdz tikt galā ar daudzām grūtībām utt. Tie, kuri nekad nav nodarbojušies ar sportu vai kādu citu ārpusskolas aktivitāti kopā ar citiem cilvēkiem, to visticamāk nekad nesapratīs. 

Vai Tev ir kāds padoms, kāda dzīves atziņa, ko Tev ir devis kāds no treneriem, ko Tu vienmēr atcerēsies?

Katrs ir devis milzīgu savu ieguldījumu gan basketbolā, gan ikdienas dzīvē un tas vēstījums, kādam spēlētājam, cilvēkam vai personībai jābūt ir galvenais, nevis kāds viens konkrēts citāts. Atceros ārkārtīgi daudz no katra trenera, arī kāds pats esmu bijis tai laikā, kad trenējos pie konkrētā trenera un katra dotās un izdzīvotās mācības ir bijušas svarīgas un prātā paliekošas. No kāda vairāk esmu paņēmis mācīto konkrēti par basketbolu, no kāda atkal dzīves un ikdienas lietas, no kāda - abus. 


Ja par Tevi filmētu dokumentālo filmu, kuru aktieri Tu izvēlētos, lai Tevi atveido? Kāpēc?

Noteikti pats gribētu piedalīties, aktiera profesija mani vienmēr ir piesaistījusi, bet, ja tomēr jāliek kāds cits, izvēlētos Andri Buli. Viņš tomēr ir tāds Apollona tipa vīrietis.

Dalīties