Ivars Ikstens ir fiziskās sagatavotības treneris TTT basketbola komandā un sieviešu basketbola valstsvienībā. Strādā par lektoru Latvijas Universitātē ar sportu saistītās studiju programmās, kā arī ir Kaizen projekta līdzautors.  

Kas ir sporta zinātne? Kam tā vajadzīga?
"Varam uz to paskatīties plašāk. Šī ir zinātnes nozare, kas pēta dažādus fizisko aktivitāšu aspektus, lai atrastu vislabāko un efektīvāko paņēmienu .
Pirmkārt, tā ir sabiedrības veselība - cik veselus dzīves gadus mēs dzīvojam (starpcitu statistika Latvijā ir ļoti slikta).
Otrkārt, tā ir sabiedrības izglītotība par to, kā ar fizisko aktivitāšu palīdzību varam uzlabot savu dzīves kvalitāti no bērna līdz senjora vecumam.
Treškārt, ja skatāmies uz šauru sabiedrības grupu, kuru sastāda profesionālie sportisti, tad šai grupai sporta zinātne ir attīstība, zināšanas, treniņu darba efektivizēšana, kā rezultātā sportistus padara konkurētspējīgākus uz starptautiskās skatuves."

Kur mēs (Latvijā) esam uz citu valstu fona?

"Gribētu uzsvērt, ka mums strauji ir jāuzlabo sabiedrības izglītotība. Jāsāk ar sporta nozarē strādājošiem cilvēkiem – speciālistiem, treneriem, fizioterapeitiem, pedagogiem, pētniekiem, kuri ikdienā strādā tieši ar cilvēku un darbojās augstākajās Latvijas sporta instancēs.
Vēlos redzēt spēcīgas universitāšu programmas, sporta organizācijas ar ilgtermiņa plāniem un mērķtiecīgu darbu. Es to redzu kā vidējo aktīvo cilvēku, kas saprot veselības nozīmi viņa un ģimenes ikdienā.
Tieši šī iemesla dēļ cenšos darboties dažādās sfērās, kur varu komunicēt ar jaunajiem speciālistiem, dalos ar visām savām zināšanas. Skatos, ka laiks skrien ātrāk nekā man gribētos un izteiktas pārmaiņas nejūtu savā ikdienā. Ja paies 10 gadi un mūsu sabiedrības veselie dzīves gadi būs vismaz Eiropas vidusdaļā, tad ticu, ka arī citas jomas valstī sakārtosies. Būs gan veselāka sabiedrība, gan vairāk profesionālo sportistu, kuri būs kā paraugs un dzinējspēks pārējai sabiedrības daļai."

Ko sporta zinātne sevī ietver? Kas tiek mērīts?

"Visi procesi, kas saistīti ar fizisko aktivitāti ir pieskaitāmi pie sporta zinātnes. Jāņem vērā, ka fiziskās aktivitātēm ir arī psiholoģiska un sociāla iedarbība, kas arī var tikt pieskaitīta sporta šai nozarei.
Mēs varam saskaitīt, cik soļus veicam katru dienu, mums ir ierīces, kas to mēra un palīdz darīt, ir speciālisti, kas var pateikt, cik soļi būs par maz vai par daudz. Šādi mēs varam domāt par jebkuru parametru. Tie var būt iekšējie parametri - sirds darbības frekvence, bioķimiskie parametri, u.c., vai kāds no ārējiem parametriem, kā daudzums, attālums, augstums u.c.
Savā darbā un ikdienā galvenokārt sanāk strādāt ar ārējiem parametriem, ar dažādu mērierīču palīdzību nosaku, cik tālu vai augstu lec, cik ātri skrien, vai veic kādu kustību kombināciju. Tad veicot analīzi par šiem iegūtajiem rezultātiem var uzlabot savu veselību, sniegumu attiecīgajā sporta viedā vai pielāgot treniņu programmas utt."

Kā piemēram atšķiras sporta mērījumi basketbolistiem un volejbolistiem?
"Lai saprastu, kāda veida testi ir veicami, vispirms ir jāsaprot sporta veida specifika, kādas kustības biežāk tiek veiktas attiecīgajā sporta veidā, kādi ir sporta veida noteikumi, laukuma izmēri, aktīvie spēles nogriežņi un kas labākajiem sportistiem dot priekšrocības pret pārējiem sportistiem.
Ja mēs zinām, ka basketbolā liela daļa kustību ir sāniskas, tad šāda veida lēcieni un skrējieni būtu jātestē, savukārt, ja zinām, ka volejbolā augstākā līmenī spēlējošie sportisti lec augstāk nekā spēlētāji, kas spēlē zemākās līgās, tad tas ir viens no skaidrojumiem, kāpēc volejbolistiem testēšanas kompleksu veidojot būtu jāliek akcents uz vertikālās jaudas noteikšanu. Galvenokārt ir testi, kas nemainās visos sporta veidos, jo tie nosaka pamata kustību kvalitāti un jaudu."

Kāpēc sportā testēšana ir svarīga?
"Varu nosaukt pāris iemeslus:
* Lai novērtētu sportistu fiziskās spējas ar sporta veidam pietuvinātu testu palīdzību; Lai izveidotu sportista fizisko profilu ar stiprajām un vājajām pusēm;
* Lai varētu salīdzināt sportista fiziskās spējas ar citiem sporta veida pārstāvjiem Latvijas mērogā un augstas klases sportistiem citur pasaulē;
* Lai treneris varētu veikt nepieciešamās korekcijas treniņu plānos un padarītu darbu efektīvāku;
* Lai ilgtermiņā sekotu sportistu progresam;
* Lai motivētu sportistus, trenerus un sporta organizācijas, kā arī izvirzīt jaunus mērķus un tiekties pēc jaunām virsotnēm."

Kāpēc ikdienas cilvēkiem vajadzētu aizdomāties par specifiskiem sporta testiem un sporta zinātnes niansēm?
"Galvenokārt, tas būtu nepieciešams, lai fiziskās aktivitātes būtu veselību veicinošas un ar mazāku laika ieguldījumu varētu sasniegt sev vēlamu, labāku rezultātu. Protams, ja aktivitāte ir meditācija, tad tam būtu jāaizņem kādu laiku, lai cilvēks saņemtu vajadzīgo gandarījumu par padarīto, bet zināšanas, ko cilvēki iegūst pētot lietas ir tendētas uz procesu efektivizēšanu un optimizēšanu."

Sportojam gudri!
 

Dalīties