Kitija ir Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātes, bakalaura programmas “Biotehnoloģija un Bioinženierija” studente un paralēli studijām trenējas vieglatlētikā. Kitija vairākkārt ir pārstāvējusi Latviju Eiropas un pasaules mēroga sacensībās, kā arī labojusi Latvijas rekordu tāllēkšanā U18 vecuma grupā!

Pastāsti, lūdzu, kā sāki nodarboties ar vieglatlētiku?

Visdrīzāk jāsāk ar to, ka bērnībā par aktīvu sportu es noteikti nedomāju. Mana nodarbošanās deviņu gadu garumā bija vijoļspēle mūzikas skolā. Tomēr es esmu nonākusi vieglatlētikā un par to man ir jāpasakas Rīgas Franču liceja sporta skolotājai, kura man 12 gadu vecumā ieteica pievērsties tāllēkšanai, ieraugot iespējamo tāllēkšanas talantu sporta stundās. Uz savu pirmo treniņu aizgāju ar mērķi – es būšu tāllēcēja. Līdz šai dienai pie tā esmu turējusies, un vēljoprojām to ļoti izbaudu.

Kuri ir labākie sasniegumi sporta karjeras laikā?

Visspilgtākā pieredze, emocijas un sasniegums bija piedaloties Pasaules U18 čempionātā vieglatlētikā Kenijā, Nairobi. Startējot tik eksotiskā vietā, 60 000 skatītāju priekšā, būdama tikai 16 gadus jauna, bija neticami. Pasaules U18 čempionātā man izdevās izcīnīt ceturto vietu tāllēkšanā, izlecot 6.28m, vienlaicīgi labojot Latvijas rekordu tāllēkšanā U18 vecuma grupā. Kā arī jāatzīmē izcīnītā 4. vieta Eiropas jaunatnes olimpiskajā festivālā Ungārijā, uzvara Latvijas jaunatnes Olimpiādē, kā arī dalība U18 un U23 Eiropas čempionātos.

Paralēli sporta karjerai esi izvēlējies arī studēt. Ko tu studē?

Studēju Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātē bakalaura programmā “Biotehnoloģija un Bioinženierija”. Vienmēr esmu bijusi ieinteresēta dabas zinātnēs, bioloģiskajās sistēmās mums apkārt – baktērijās, šūnās, vīrusos, mikroorganismos, u.c. Studēju tādus kursus kā, matemātiskā datu analīze, programmēšana, augstākā matemātika, gēnu un šūnu inženierija, ģenētika, biomolekulas, materiālzinātne, uzņēmējdarbība.

Kas tevi motivē/kā tev izdodas apvienot studijas ar trenēšanos un sacensībām?

Mani aizrauj programma, kuru studēju, redzu lielu potenciālu un neizmērojami lielas iespējas biotehnoloģijas nozarei nākotnē, tieši tāpēc gūt motivāciju nav grūti.

Uzsākot studijas biju satraukta, vai šādu studiju programmu varēs apvienot ar treniņiem. Tomēr kopīgi ar treneri esam izveidojuši plānu, balstoties uz slodzēm universitātē. Ir dienas, kad trenējos pulksten 9.00 no rīta, un ir dienas, kad vēlāk vakarā. Ja ir noteikts dienas režīms, tad studijas Latvijas Universitātē apvienot ar sportu noteikti ir iespējams.

Kādi ir mērķi un sezonas paredzētie nākošajā sezonā?

Mans mērķis ir pilnībā iepazīt sevi un izdarīt maksimāli, ko spēju gan sportā, gan studijās.  Mani iedvesmo, cik lielas ir cilvēka spējas un cik patiesībā mēs katrs varam paveikt, ja vien to apzināmies. Sports ir brīnišķīga platforma, kurā gūt ārkārtīgi lielu pieredzi, izdzīvot visas emociju nianses un studiju dzīve tās noteikti papildina.

Ko tu iesaki/novēli citiem sportistiem, kuri vēl mācās vidusskolā un nav izlēmuši ko darīt pēc vidusskolas absolvēšanas?

Latvijas Universitātē ir ļoti bagātīgs studiju izvēles klāsts. Izskati katru fakultāti un programmu, un noteikti, kāda tevi ieinteresēs. Galvenais ir nebaidīties, jo ar Latvijas Universitātes duālās karjeras atbalstu ir iespējams apvienot divus ļoti svarīgus virzienus – izglītību un sportu!

LU man ir sniegusi studiju maksas atlaidi un atbalstu, kas ir ļoti nozīmīgs, kad sportists vēlas veidot duālo karjeru. Izmanto iespēju un Tu atklāsi daudz jauna, kas Tevi noteikti attīstīs pilnīgi citādākās šķautnēs! Latvijas universitātē Tev izdosies!

Dalīties