Piektdien, 18. jūlijā, Latvijas vīriešu valstsvienība Polijas pilsētā Glivicē pirmajā pārbaudes spēlē Lukas Banki vadībā pagarinājumā zaudēja Polijas izlasei – 73:75 (17:18, 27:38, 46:52, 68:68). Latvijas Universitātes basketbola kluba spēlētājs Anrijs Miška savā debijas spēlē iemeta 8 punktus un savāca 7 atlēkušās bumbas.

Latvieši pirmajās minūtēs atzīmējās ar vairākiem noteikumu pārkāpumiem un lielisku precizitāti. Dairis Bertāns un Artūrs Strautiņš realizēja pa trīspunktu metienam, savukārt Klāvs Čavars izcēlās tuvāk grozam. Centra spēlētājs ātri sapelnīja divas piezīmes, tādēļ viņu drīz nomainīja Kārlis Šiliņš. Poļi, aktīvi ejot uz apakšu, pārņēma iniciatīvu – 8:14. Veiksmīgs pirmais iznāciens izdevās Anrijam Miškam, kurš, nomainot Mālmani, izcēlās ar trīspunktu metienu. Kolēģim ar pāris bloķētiem metieniem piebalsoja Šiliņš, otro tālmetienu realizēja Bertāns un latvieši izrāvās priekšā – 16:14. Ārona Ceļa tālmetiens atjaunoja minimālu pārsvaru Polijai – 16:17.

Poļi pirmajā puslaikā guva virsroku cīņā par atlēkušajām bumbām un mazāk kļūdījās (12-7), taču pirmajās 13 minūtēs neprecīzāk meta. Tālāk šī kaite pielipa arī latviešiem – pēc Geka tālmetiena (24:21) viesi nākamajās septiņās minūtēs no spēles netrāpīja ne reizi. Mālmanis 18. minūtes beigās izprovocēja piezīmi uzbrukumā un izlīdzināja rezultātu (27:27), tomēr puslaika izskaņa izvērtās neveiksmīga. “Baltie ērgļi” sameta 11 bezatbildes punktus, pārtraukumā ejot ar divciparu pāŗsvaru – 27:38. Izpaudās spēles eksperimentālais raksturs – līdz otrās ceturtdaļas vidum laukumā pabija pa 11 spēlētājiem no katras komandas.

Kristers Zoriks, pirmajā puslaikā netrāpījis nevienu no septiņiem metieniem, otrajā divdesmitminūtē labojās ar pieciem punktiem pēc kārtas. Vēl pirms tam perimetrā izcēlās Blumbergs un Bertāns, tomēr kapteinim piespriestās nesportiskās piezīmes – otrā bija diskvalificējošā – piebremzēja latviešu izrāvienu. Poņitka pamanījās netrāpīt abus soda metienus, bet bumbas kontrole beidzās ar Sokolovska kļūdu. Pēc tās Zoriks divreiz samazināja starpību līdz sešiem punktiem – 39:45 un 43:49. Pusstundas beigās arī Lasenbergs realizēja trīspunktu metienu – 46:52.

Ceturtajā ceturtdaļā Lasenberga agresivitāte un otrais tālmetiens palīdzēja noturēties pāris grozu attālumā. Poļiem vairāk neizdevās panākt divciparu pārsvaru, kamēr latviešu tālmetieni uzturēja intrigu. Koha pirmais un Zorika otrais trīspunktu metiens pirmo reizi otrajā puslaikā ļāva pietuvoties viena metiena attālumā – 57:60. Brīdi vēlāk saspēles vadītājs iesāka pretuzbrukumu un nogādāja bumbu līdz groza apakšai, kur Miška ar Kohu kopīgiem spēkiem tika pie diviem punktiem – 59:61. Nākamajās epizodēs Kohs un Zoriks samazināja starpību līdz minimumam – 62:63 un 64:65.

Astoņdesmit sekundes līdz pamatlaika beigām VEF aizsargs gar labo malu ielauzās soda laukumā, lidojumā uz grozu izvirzot Latviju vadībā – 66:65! Poļu saspēlnieks Kolenda atguva vadību mājiniekiem, bet nākamie latviešu uzbrukumi bija nesekmīgi. Izskaņa ievilkās, jo tiesneši pēc Zorika un Sokolovska kļūdām skatījās video, kā arī komandas izmantoja minūtes pārtraukumus. Latvijas uzbrukumam palika 3,1 sekunde, taču Zorikam ar to pietika, lai pa labo malu vēlreiz ieskrietu soda laukumā un panāktu neizšķirtu – 68:68! Pagarinājumā radās iespēja izraut uzvaru, tiesa, Zorika tālmetiens bija neprecīzs.

Izlases galvenais treneris Luka Banki pēc spēles izteicās sekojoši: “Laba un vērtīga spēle. Protams, izpaudās tas , ka mēs pagaidām vēl esam maz trenējušies kopā, bet pretī bija komanda, kas nopietni gatavojas svarīgam turnīram. Tomēr jau kopš spēles sākuma mūsu spēlētāji bija labi koncentrējušies un centās laukumā sekot uzstādījumiem. Otrās ceturtdaļas pēdējās minūtes bija sliktas, izpaudās pretinieku pārsvars pieredzē un fiziskajā spēkā. Pieļāvām pārāk daudz kļūdu, ko daļēji var izskaidrot ar pagaidām vēl nepietiekamo laiku, ko esam strādājuši kopā. Esam tikai sagatavošanās procesa pašā sākumā.

Otrais puslaiks bija ļoti interesants, kaut arī pārāk agri zaudējām Dairi Bertānu. Atradām veidu, kā izrādīt pretiniekiem nepieciešamo pretestību un pārņemt iniciatīvu. Labāk nospēlējot atsevišķas epizodes varējām uzvarēt, taču šis vēl nav īstais brīdis, lai pievērstu lielu uzmanību rezultātam. Svarīgāks ir kopējais noskaņojums. Vēl jāizanalizē spēle, bet kopumā esmu apmierināts, kā spēlētāji reaģēja uz dažādām spēles situācijām. Mums ir grupa talantīgu, daudzsološu spēlētāju, kuri var dot un dos savu pienesumu valstsvienībai. Skatāmies uz priekšu un tupinām strādāt.”

Galvenais treneris Luka Banki pirmajā izbraukumā bija paņēmis līdzi sešus debitantus – ACB līgas pārstāvi Rinaldu Mālmani un piecus LBL klubu spēlētājus, tai skaitā divus Latvijas Universitātes basketbola kluba spēlētājus - Anriju Mišku un Kārli Žundu. Vēl pieci spēlētāji – Čavars, Strautiņš, Šiliņš, Lasenbergs un Zoriks – valstsvienībā kopā bija aizvadījuši 15 spēles.

Anrijs Miška izlasē debitēja ar precīzu trīspunktu metienu, kopumā spēlē sakrājot 8 punktus un 7 atlēkušās bumbas. Diemžēl Kārlis Žunda Latvijas pieaugušo izlasē savu debiju nepiedzīvoja, paliekot uz rezervistu soliņa.

Spēles statistika:

Polija – Latvija 75:73 (17:16, 21:11, 14:19, 16:22, 7:5)
Polija: Poņitka 16 (2p 5/8, 1p 6/10), Kolenda 12, Sokolovskis 10, Balcerovskis 8, Mihaļaks 8, Kuļigs 7, Ziškovskis 5, Ceļs 5, Mazurčaks 2, Garbačs 2, Hricaņuks, Dzeva.
Latvija: Zoriks 14 (2p 4/8, 3p 2/9; 6rp, 4 izprovocētas), Bertāns 11 (2p 0/1, 3p 3/6, 1p 2/3; divas nesportiskās piezīmes), Miška 8 (2p 1/3, 3p 2/3; 7ab), Lasenbergs 8, Čavars 6 (6ab), Blumbergs 6 (3p 2/2), Kohs 6 (3p 2/4), Šiliņš 5 (3bm), Geks 5 (2p 0/1, 3p 1/2, 1p 2/2), Strautiņš 3 (5ab), Mālmanis 1 (1p 1/2; 4ab); Žunda.
 

Dalīties