Latvijas Universitāte var būt lepna, ka tieši šeit studē jaunieši, kuri ir apņēmības pilni iegūt gan zināšanas, gan turpināt savu sportista karjeru. Daudziem ir zināms, ka Latvijas Universitāte kopā ar LU Sporta centru ik gadu piešķir sporta stipendijas augsta līmeņa sportistiem, kuri izvēlējušies veidot duālo karjeru. Viena no stipendiātēm ir Endija Lāsma Tērauda, kura ir latviešu skeletoniste.

Endija Lāsma Tērauda ir lielisks paraugs jaunajiem sportistiem, jo ar saviem darbiem ikdienā pierāda, ka visu ir iespējams apvienot, tai skaitā arī profesionālo sportu un studijas maģistratūrā. 

Fakti par Endiju Lāsmu Tēraudu:

  • dzimusi 1997. gada 30. maijā, Rīgā
  • vidusskolas gaitas noslēgusi Siguldas Valsts ģimnāzijā, bet pēc tās devusies studēt uz Latvijas Universitāti
  • pirms pievērsusies skeletonam, trenējusies vieglatlētikā (startējusi barjersprintā)
  • karjeras augstākais sasniegums ir 2020.—2021. gada pasaules kausa sezonas pirmajā posmā Siguldas trasē izcīnītā trešā vieta
  • šobrīd Endija studē vienā no jaunākajām studiju programmām, kas pieejama Latvijas Universitātē – maģistra studiju programma “Sporta zinātne” (1. kursā)

Ikdienā studē un esi augsta līmeņa sportiste. Kā izdodas to visu apvienot un kādi ir lielākie izaicinājumi?

Protams, reizēm tas ir sarežģīti, it īpaši sezonas laikā, ne vienmēr varu veltīt savu laiku mācībām. Kopumā ziemā vidēji 3 mēnešus esmu ārpus Latvijas nometnēs un sacensībās. Līdz ar to diemžēl sanāk diezgan daudz iekavēt. Bet tur man jāsaka paldies Latvijas Universitātei un pasniedzējiem par nākšanu pretī, par iespēju veidot individuālos grafikus un pielāgoties.

Kāpēc Tev ir svarīgi paralēli sportam iegūt izglītību?

- Manuprāt, sportu savienot ar studijām var un vajag!
Jo ir jādomā par nākotni. Sportista karjera nav tā pati garākā, līdz ar to ir jānodrošina, lai viss turpinās arī pēc sporta. Lai pēc aktīvās sportošanas nav sajūta "un ko man tagad tālāk darīt?".

Kā ir studēt programmā "Sporta zinātne"? Kas ir tas, ko novērtē visvairāk?

- Man vienmēr ir gribējies arī pēc aktīvās sportistes karjeras palikt sportā. Sākotnēji ļoti aizrāva doma, ka varētu kļūt par sporta psiholoģi. Tādēļ man arī ir bakalaura grāds Psiholoģijā. Tagad, iespējams, šo domu esmu nedaudz palikusi maliņā un izvēlējos tālāk studēt "Sporta zinātni". Man ļoti patīk, ka mācībās tiek iesaistīti ļoti daudzveidīgi virzieni un tie tiek mazākā vai lielākā līmenī sasaistīti ar sportu.

Kādi ir bijuši lielākie izaicinājumi Covid-19 laikā gan studijās, gan sportā?

- Savā ziņā izaicinājums ir mācības attālināti, jo līdz šim vienmēr ir bijis klātienē. Bet tajā pašā laikā, man tas ir tāds pozitīvs aspekts, jo arī esot ārzemēs ir iespēja klausīties lekcijas. Sportā ir nedaudz sarežģītāk - ir jāveic Covid-19 testi katru nedēļu, vai pat vairākas reizes nedēļā, izbraukumos jādzīvo burbulī un iespējas kaut kur doties ārpus trases un viesnīcas ir krietni ierobežotas, bet arī pie tā var pierast. Protams, vēlos, lai viss atgriežas vecajās sliedēs.

Nesenais, bet ļoti nozīmīgais panākums - bronza Pasaules kausa posmā. Kā noritēja sagatavošanās šim notikumam? Kādas emocijas bija brīdī, kad saprati, ka esi izcīnījusi trešo vietu? 

- Gatavošanās šai sezonai sākās jau agrā pavasarī. Mums pievienojās jauna fiziskās sagatavotības trenere. Ļoti daudz tika strādāts vasaras starta estakādē. Pirms sezonas kopā ar treneri Gintu piestrādājām pie tehnikas uzlabošanas.
Pirms tam iepriekšējos 6 gadus braucu ar vienu un to pašu skeletonu, bet šajā pavasarī treneris uzbūvēja jaunu. Principā diezgan daudzos virzienos šogad tika ''pielikts klāt'' un tas arī, manuprāt, veido to rezultātu. Protams, par 3. vietu Siguldā esmu neizsakāmi priecīga un pateicīga visiem, kas mani ir atbalstījuši šajā ceļā. Tagad priekšā ir citas trases un tur daudz kas būs citādāk, bet jāturpina cīnīties. Jau piektdien ar draugu Tomu un treneri Gintu braucam ārā uz Pasaules kausa posmiem Īglsā.

LU Sporta centrs tic, ka Endijai Lāsmai Tēraudai izdosies sasniegt visus iecerētos mērķus un to arī novēlam!

Dalīties