Jaunā Pafbet Latvijas – Igaunijas basketbola līgas sezona tuvojas straujiem soļiem, komandai pirmā spēle jau 2. oktobrī pret VEF, bet 13. oktobrī pirmā mājas spēle pret Tartu Ulikool plkst. 17:30. Basketbola klubs “Latvijas Universitāte” šajā sezonā aizvadīs jau desmito sezonu augstākajā Latvijas basketbola līgā un komandai ir jauns kapteinis – Renārs Birkāns. Aicinājām viņu uz sarunu par to, kāds ir komandas mikroklimats, kā viņam patīk jaunā loma. Atbildes uz jautājumiem lasi šajā intervijā.

Kā komandā izdodas iejusties jaunajiem spēlētājiem, jo zināms, ka daudzi spēlētāji ir nākuši klāt?

Domāju, ka mums jau iepriekš bija izveidojies ļoti draudzīgs kolektīvs un iejusties komandā ir pavisam viegli. Jaunie puiši ir apraduši ar Latvijas Universitātes basketbola sistēmu un ar lietām, kā šeit notiek darbs. Nav arī tā, ka ir liela gadu starpība starp jaunāko un vecāko spēlētāju, nenotiek arī nekāda tāda veida šķirošana mūsu starpā. Vienīgi jaunākais spēlētājs treniņā vienmēr savāks bumbas.

Šobrīd kopā treniņprocesā piedalās 17 spēlētāji, vai tas veido savstarpējo konkurenci, jo nevienam vieta komandā nav garantēta?

Esmu ļoti priecīgs, ka ir izveidojusies tik liela konkurence. Tas tiešām spēlētājiem liek neatslābt ne uz mirkli. Visi puiši treniņos strādā ar pilnu atdevi līdz ar to dzen un motivē viens otru tikai uz priekšu. Galu galā labāki kļūstam mēs katrs individuāli un arī komanda kopumā. Plašās rotācijas iespējas ļauj arī treneriem izvēlēties spēlētājus, kas vienkārši ir labākā sportiskā formā dotajā mirklī, vai parocīgāki pret konkrēto pretinieku.

Kāds šobrīd ir mikroklimats komandā?

Domāju, ka mikroklimats komandā ir ļoti labs. Nestrīdamies, neapceļam viens otru, drīzāk mūsu starpā valda nepārtraukti smiekli un labas emocijas. Visi esam jauni, ambiciozi puiši ar kopīgiem mērķiem un interesēm, noteikti, tas mūs tik ļoti saliedē.

Ir aizvadītas vairākas pārbaudes spēles un izcīnītas uzvaras gan ar pārliecinošiem rezultātiem, gan sīvā cīņā pēdējās minūtēs. Vai tas dod komandai pārliecību par jauno sezonu?

Uzvaras noteikti dod pārliecību par saviem spēkiem, bet nevaram būt pašapmierināti, jo galvenās spēles mums tikai vēl priekšā. Pārbaudes spēles noteikti deva ieskatu tajā, ka mums vēl ir daudz potenciāla, ko varam realizēt spēlēs, kurās jau ir cita atbildība. Ieguldītais darbs treniņos un iegūtais ieskats aizvadītajās sagatavošanās spēlēs, liek noprast, ka būsim konkurēt spējīga komanda un, iespējams, spēsim sagādāt arī kādu pārsteigumu, uzvarot kādu no TOP komandām.

Komandā šogad aizvadīsi jau 4 sezonu. Kā ir augusi Tava loma gadiem ejot? 

Šī būs mana ceturtā sezona Latvijas Universitātes komandas kreklā. Atnākot pirmo gadu uz komandu ekspektācijas nebija lielas, sākumā pat šaubījos, vai vispār tikšu pirmajā divpadsmitniekā. Uzstādīju pats sev mērķi tikt tajā. Tas arī izdevās, bet tad sāka mākt jau nākamās sajūtas - kāda būs mana loma tajā? Atkal uzstādīju sev mērķi - censties cik vien spēks pēc labākās sirdsapziņas un rezultāts nāks. Smagi strādājot spēles laiks arī auga un sezonas otrajā pusē izcīnīju nopietnu lomu komandā. Nākamajās sezonas jau biju viens no komandas līderiem. Tā nu man ir iegājies, nepārtraukti izaicināt sevi un uzstādīt jaunus mērķus, kurus vēlos sasniegt.

Jaunajā sezonā Tev ir uzticēta kapteiņa loma. Vai Tev tas patīk, vai arī uzliek papildus atbildību?

Īstenībā, pirms man tika uzticēti šie pienākumi es klusībā arī cerēju, ka tas tā notiks, tāpēc esmu ļoti priecīgs. Jutu, ka šosezon es esmu tas, kas varētu uzņemties un veikt šo darbu. Tā būs vērtīga pieredze no kuras varēšu daudz ko mācīties un izmantot manā turpmākajā basketbola karjerā un dzīvē. Protams, tam līdzi nāk arī atbildība, bet pārlieku lielu spiedienu es neizjūtu, jo es darīšu to, ko es gribēju un to, kas man patīk.

Pēc Tavām domām, kādām īpašībām ir jāpiemīt, lai veiksmīgi uzņemtos kapteiņa lomas pildīšanu?

Pēc manām domām, kapteinim ir jābūt tādam, kas spēj motivēt, tādam, kas spēj iemācīt, parādīt, paskaidrot. Noteikti ir jāprot klausīties, pieņemt citu domas un idejas. Jāprot atrast kopīga valoda ar ikvienu sistēmas dalībnieku- spēlētāju, treneri, menedžeri, ārstu. Tāds un vēl labāks arī centīšos būt.

Paralēli basketbolam mācies arī Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātē, kur šogad būs jau 4. kurss. Kā izdodas visu apvienot?

Svarīga ir nepārtraukta sevis disciplinēšana un laika plānošana. Protams, ir lietas no kurām nākas atteikties! Tajā skaitā neapmeklētas lekcijas spēļu dēļ, mazāk brīvā laika, bet uzskatu, ka ar lielu gribasspēku viss ir iespējams. Galvenais ir runāt ar pasniedzējiem, ja arī ir izveidojies kāds parāds, viņi ir ļoti pretimnākoši un saprotoši. Starp citu, nekad neesmu pieminējis, ka esmu basketbolists vai parāds radās basketbola dēļ. Bet tik un tā nesūdzos par saspringto grafiku, jo sēdēt bezdarbībā – tas nav priekš manis!

Ieskicē nedaudz savu ikdienu – skola, treniņi, brīvais laiks?

Saspringtākajās dienās rīts sākas ar rīta treniņu plkst. 8:00, pēc tam dodos uz Latvijas Universitāti, kur mācos no 10:30 līdz 18:00, pēc tam dodos uz vakara treniņu plkst. 19:00. Treniņš ilgst 2 stundas un mājās atgriežos tikai ap plkst. 22:00. Šāds grafiks ir divas reizes nedēļā, pārējās dienās ir nedaudz vieglāk! 

Kādi ir komandas nākamās sezonas mērķi un kādi ir Tavi individuālie mērķi?

Kā jau iepriekš minēju man patīk uzstādīt mazākus mērķus, bet īsākā laika periodā, lai galu galā nonāktu pie kaut kā liela. Domāju, ka šīs sezonas pamatuzdevums ir iekļūt Latvijas Basketbola līgas izslēgšanas spēlēs un cīnīties arī par tikšanu Latvijas - Igaunijas līgas izslēgšanas spēlēs. Laiks rādīs vai šie uzdevumi būs izpildījušies un pēc tam jau jānosprauž jaunas virsotnes.

Citus gadus varbūt tā nav bijis, bet šogad mans individuālais mērķis būs arī komandas mērķis reizē – iegūt pēc iespējas vairāk uzvaras. Tas tāpēc, ka nevienam īsti neinteresē, cik labi ir nospēlējis spēlētājs, kura komanda atrodas turnīra tabulas beigās, lielāka interese ir par spēlētājiem, kas atrodas uzvarētāju komandās.

 

   

Dalīties