Latvijas Universitātes students un šķēpmetējs Krišjānis Suntažs ir aizvadījis lielāko daļu sezonas, kļūstot par Eiropas U-20 vicečempionu un labojot savu personīgo rezultātu līdz 79.23 metriem. Kad līdz sezonas beigām ir atlikuši vairs tikai daži starti, Krišjānis dalījās viedoklī par aizvadīto sezonu un ieskicēja nākošās sezonas plānus.

Kā vērtē sezonas nesenāko startu brāļu Doniņu balvas izcīņā šķēpa mešanas sacensībās, kuras norisinājās svētdien, 25. augustā?

Doniņu sacensības es vērtēju kā ļoti labas, jo kopumā man šīs sacensības ir ļoti tuvas sirdij. Man ļoti patīk pati sacensību ideja, ka sacensības notiek komandā – pāros. Sacensības ir par godu leģendārajiem Doniņu brāļiem, latviešu šķēpmetējiem, viņiem abiem pieder Pasaules rekords kā brāļiem, kā abu rezultātu kopsumma.

Pats aizmetu ļoti labu rezultātu, ņemot vērā, ka sezona jau iet uz beigām - 76.99 metri. Vēl dienu iepriekš startēju Pērnavā un aizmetu 75.83 metri. Tā kā šobrīd pašsajūta ir laba un funkcionēju labi, un tādēļ esmu nolēmis, ka piedalīšos vēl pāris sacensībās, jo esmu atguvis savu iedvesmu un prieku startēt.

Kur bija likti galvenie uzsvari šajā sezonā, kas bija nozīmīgākie starti?

Galvenie uzsvari bija uz Eiropas U-20 čempionātu. Nekas cits. Bija viens mērķis – uzvarēt Eiropas čempionātu. Visu gatavošanās periodu un līdz pat Eiropas čempionātam, protams. Nedaudz pietrūka līdz uzvarai, bet es esmu ļoti gandarīts tāpat. Noteikti jāliek sev pēc iespējas augstāki mērķi un virsotnes, ko vēlos sasniegt.

Otrs, kur man bija svarīgi labi nostartēt - Rīgas kausos. Vismaz priekš manis paša, jo tās tomēr ir Latvijā visaugstākā līmeņa sacensības. Tur arī izdevās labi nostartēt, tā kā tas ir pozitīvi.

Sezonas starti izdevušies – uzrādīti augstvērtīgi rezultāti. Varbūt vari dalīties šīs sezonas spilgtākajās atmiņās?

Ja godīgi, tad šī sezona izdevās ļoti laba un ir ļoti daudz spilgtu atmiņu. Protams, tas ir Eiropas čempionāts pēc kura viss mans ķermenis bija gandarījuma un svētlaimes pārņemts. Pavisam noteikti, kas man paliks visu dzīvi atmiņā un tas bija kaut kas lielisks priekš manis paša, kas man deva ļoti daudz arī iedvesmu turpināt strādāt un sasniegt vēl kaut ko augstāku. Arī diezgan spilgts moments un mirklis bija tad, kad izdevās aizmest tālāk par 76 metriem “Ventspils šķēpos 2019”.

Kopumā šī sezona izdevās fantastiska. Pats esmu tik daudz šajā sezonā jaunu iemācījies. Tas man patīk šķēpmešanā, ka netrenējies jau tikai fiziski, bet gūstu zināšanas turpmākajai dzīvei. Piemēram, šī sezona man ir nesusi vislielāko devu zināšanās un iedvesmā, un manī šobrīd virmo daudz pozitīvās enerģijas.

Kas bija tās lietas, kas neizdevās tik labi kā plānots un kur var vēl augt un attīstīties?

Neizdevās uzvarēt Eiropas čempionātu, nedaudz pietrūka. Bet es tiešām par to tik ļoti nebēdājos, es jau lieku sev uz nākotni augstākus mērķus un vienmēr ir šī atziņa, ka  “jo augstāki mērķi, jo lielākas enerģijas mēs paši sev piesaistām”. Tādēļ viss kārtībā, viens no mērķiem bija un vēl aizvien ir pārsniegt 80 metrus. Varbūt tieši tādēļ es vēl neesmu beidzis šo sezonu, jo vēl ticu sev, ka es to varu izdarīt. Tie ir tie divi galvenie mērķi, ko vēlos sasniegt un līdz kam vēl nedaudz pietrūkst.

Jebkurā niansē es vēl varu augt un attīstīties, pilnīgi visur noteikti man ir jāattīstās. Nākošā sezona ir olimpiskā sezona un tur ir jāuzrāda ļoti nopietns rezultāts, lai es varētu tikt, tādēļ es darīšu pilnīgi visu un pakārtošu lietas tā, lai es varu attīstīties visos aspektos – gan fiziski, gan garīgi. Un protams, ir tehniskās nianses, kuras ir jāuzlabo.

Varbūt vari jau ieskicēt nākamās sezonas plānus- kuri būs galvenie starti uz ko liksi lielāko uzsvaru?

Nākamās sezonas plāni – kā jau minēju, tad viss tiks pakārtots Olimpiskajām spēlēm un pieaugušo Eiropas čempionātam, jo manā vecuma grupā nākošgad jau vairs nav sacensību. Pavisam noteikti ir jāizpilda normatīvs uz pieaugušo Eiropas čempionātu un Olimpiādi. Es katrā ziņā sevi neierobežoju, vispirms pamēģināšu un tikai tad teikšu – ja es nevarēšu, tad nevarēšu. Bet ja varēšu – tad brīnišķīgi. Ja rezultāts, kas jāaizmet ir 85 metri, tas tomēr ir jau tāds Pasaules līmeņa rezultāts.

 

Dalīties