Tiešsaistes datu bāze “Latvijas ebreji: vārdi un likteņi, 1941 – 1945” ir nozīmīgākais avots Latvijas ebreju vēstures pētniecībai. Projekta pirmā vietne tika izveidota 2008. gadā, un kopš 2022. gada vietne ieguvusi ērtāku un patīkamāku dizainu, lai uzkrātu arvien vairāk jaunu datu un atklājumu.  

 

Šobrīd datu bāzē ir apkopoti vairāk nekā 90 000 Latvijā pirms holokausta dzīvojušo ebreju vārdi un vairāk nekā 60 000 šo cilvēku likteņu ir apzināti. 

Tā kā iepriekšējā vietne bija tehniski un vizuāli novecojusi, 2022. gada janvārī sāka darboties atjauninātā datu bāzes vietne, kas atrodama tajā pašā URL adresē – names.lu.lv. Jaunā vietne piedāvā uzlabotas meklēšanas iespējas un jaunas funkcijas, kā arī modernu un lietotājiem draudzīgu dizainu. Galvenā meklēšana tiek veikta pēc uzvārdiem. 

Līdzās tam datu bāze tika papildināta ar informāciju no jauniem avotiem – Latvijas ebreju kopienas pārstāvju fotogrāfijām un personas datiem, kas bija atrodami pirmskara perioda pasēs. Tas tapa ilgstoša un sarežģīta pirmskara pasu kolekcijas izpētes rezultātā, kas veikta sadarbībā ar Latvijas Valsts vēstures arhīvu. Esam pārliecināti, ka paplašinātā datu bāze ļaus dokumentēt informāciju par kādreiz plašo Latvijas ebreju kopienu, tās pārstāvju vārdiem un viņu likteņiem, saglabājot holokausta laikā iznīcināto cilvēku piemiņu. 

Pateicoties Latvijas ebreju kopienas restitūcijas fonda finansiālajam atbalstam, projekts turpināsies arī šogad. Nākamo divu gadu laikā projekta īstenotāji plāno, pamatojoties uz arhīva dokumentiem, mājas grāmatām, pasu izdošanas grāmatām, papildināt datu bāzē jau pieejamo informāciju ar fotogrāfijām un biogrāfiskā rakstura detaļām (precizējot dzimšanas datus, vecāku vārdus, likteņus un avotus). Būtiskākais, kas projekta ietvaros būs jāpaveic, ir noskaidrot Latvijas ebreju kopienas pārstāvju likteņus, pēc iespējas norādot miršanas vietu vai, gluži otrādi, izglābšanās faktu.  

Divu gadu laikā plānots datu bāzi papildināt ar 6000 fotogrāfijām. 

 

Dalīties