Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

Piektdien, 27. septembrī, Eiropas Zinātnieku nakts 2024 pasākumi Latvijas Universitātes (LU) Akadēmisko centru pārvērta par īstu atklājumu centru, pulcējot tūkstošiem zinātkāru prātu. Vairāk nekā 70 zinātniskajās stacijās gan Rīgā, gan citviet valstī notika eksperimenti, tehnoloģiju demonstrējumi un aizraujošas meistarklases, nodrošinot ikvienam apmeklētājam iespēju iepazīt zinātni vēl mazliet tuvāk.

LU profesors Mārcis Auziņš rīta ziņu raidījumā “900 sekundes” uzsvēra, ka pasākuma laikā jomas profesionāļi vēlas stāstīt par zinātni, kā arī klausīties, ko par to vēlas zināt auditorija. “Mēs ik pa brīdim dzirdam, ka sabiedrība nenovērtē un nesaprot zinātni, tādējādi akmeni metot sabiedrības virzienā. Man vienmēr licies – ja sabiedrība nesaprot, tad mēs neesam mācējuši izstāstīt, kāpēc tas ir aizraujoši un interesanti. Šī ir lieliska iespēja to izdarīt. Tāpat [šajā pasākumā] varam demonstrēt, ka zinātne ir tik dažāda un plaša,” uzsvēra profesors Auziņš. 

Uz LU Dabas mājas ātrija skatuves zinātnieku diskusijas mijās ar viktorīnām, RadioNABA raidījuma ierakstu, kā arī LU zinātnieku un pētnieku prezentācijām, savukārt Zinātņu māja ikvienam piedāvāja izdzīvot ceļojumu caur septiņiem stāviem, katrā no tiem izzinot atšķirīgu zinātnes nozari.  

Pasākuma laikā īpašu aizrautību radīja zinātniskās viktorīnas, kurās apmeklētājiem bija iespēja sacensties zināšanās un izcīnīt dažādas balvas. Šī gada jaunums — virtuālā spēle "Labirints cauri zinātnei" — aicināja dalībniekus piedalīties digitālā piedzīvojumā. Apmeklētāji izpētīja dažādas zinātnes nozares caur interaktīviem video, meklējot atbildes uz āķīgiem jautājumiem un veicot izaicinājumus. Spēles kulminācijā norisinājās lielā izloze, kurā veiksmīgākie spēlētāji saņēma īpašas balvas, noslēdzot vakaru ar prieka un gandarījuma sajūtu. 

Zinātnieku nakts izplatījās arī ārpus Torņakalna, piesaistot apmeklētājus LU Cietvielu fizikas institūtā Ķengaragā, LU Lībiešu institūtā, LU Humanitāro zinātņu fakultātē, LU Nacionālā Zinātnes Platformā FOTONIKA-LV, LU Bioloģijas institūtā Pārdaugavā un pat Baldonē un Rucavā. Baldones Astrofizikas observatorijā apmeklētāji varēja ielūkoties zvaigznājos, savukārt Papes Ornitoloģiskajā centrā piedzīvot putnu gredzenošanu un vērot sikspārņu migrāciju. 

Šī gada Zinātnieku nakts bija iespaidīga un iedvesmojoša pieredze, kas atgādināja, ka zinātne nav tikai akadēmiskajā vidē – tā ir ikvienā no mums. Šis notikums uzrunāja gan bērnus, gan pieaugušos, un, ņemot vērā lielo interesi un pozitīvās atsauksmes, varam būt droši, ka arī nākotnē LU Zinātnieku nakts turpinās attīstīties un pulcēt aizvien vairāk zinātnes mīļotāju. 

Foto no pasākuma skatāmi LU Fotoarhīvā.  

Pasākums “Zinātnieku nakts” Latvijā notiek Eiropas Komisijas iniciētā pasākuma “Eiropas Zinātnieku nakts” ietvaros katru gadu septembra pēdējā piektdienā. Tā mērķis ir tuvināt zinātnisko pētniecību sabiedrībai, veicinot īpaši jauniešu interesi par zinātni un tās lomu cilvēka ikdienas dzīvē. 

Dalīties