LU svinīgā Senāta sēde. Foto Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

Latvijas Universitātes (LU) 105. dzimšanas dienai veltītajā LU svinīgā Senāta sēdē tika pasniegta LU Zelta goda zīme, sveikti LU goda doktori, emeritus profesori, godināti tenūrprofesori un promocijas ceremonijā sveikti jaunie doktori.

Svinīgo Senāta sēdi atklāja LU Senāta priekšsēdētāja Dace Balode. Savā uzrunā, skatoties uz pārmaiņām Latvijas Universitātē un sakot paldies visiem kolēģiem par paveikto, arī caur Janīnas Kursītes grāmatas prizmu, teica: “Konsolidācija ir daudz kas vairāk par ārējām pārmaiņām, jaunas fakultātes vien vēl nenozīmē, ka esam automātiski radījuši arī jaunu piederības izjūtu un jaunu Universitātes identitāti, tā varbūt vēl ir pašā aizmetnī – mūsu labajā gribā veidot koleģiālu sadarbību savā starpā. Taču tajā pašā laikā ir paveikts ļoti daudz un, atgriežoties pie J. Kursītes rakstītā – pie rituālās daudzināšanas, kas arī pieder pie svētkiem, – šodien šajos svētkos ir īstā reize, kur daudzināt paveikto, daudzināt tos, kas ir bijuši iesaistīti procesu organizēšanā, daudzināt jūs visus, cienījamie kolēģi, kas veidojat Latvijas Universitāti – katrs ar savu darbu un ieguldījumu.”

Savukārt LU Padomes priekšsēdētājs profesors Mārcis Auziņš, vērtējot LU kā zinātnes universitāti, pievērsās ES Universitāšu asociācijas dokumentam, kur formulēti kritēriji, kuri jāsasniedz, lai universitāte varētu pretendēt uz zinātnes universitātes statusu. Lai gan šajā universitāšu saimē esam relatīvi jauni, tomēr esam sasnieguši kritēriju, kas nosaka, ka universitātei jābūt vismaz 100 gadus vecai. Profesors secina: “Mēs tikko esam pārkāpuši šo slieksni, tas nozīmē, ka mēs, patiešām, varam justies kā pilngadīgi... Tas ir tāds interesants laiks, – no vienas puses mums ir pietiekama pašapziņa un pārliecība, ka mēs varam būt un esam spēcīga zinātnes universitāte Eiropā, no otras puses mums vēl ir pietiekoši daudz naivuma, lai mēs izvirzītu mērķus, ja neviens mums vēl nav pateicis, ka tos nav iespējams realizēt, un, šādus mērķus izvirzot, ļoti iespējams, ka tos sasniegsim, es pat gribētu teikt – noteikti sasniegsim!” Un mērķi – zinātnes universitātes nostiprināšana, kur zinātne ir universitātes centrā un izglītība ir zinātnē balstīta, – viņš aicināja paturēt prātā, ejot cauri visām nopietnajām pārmaiņām.

LU rektors profesors Gundars Bērziņš savā uzrunā, atceroties, ka tieši pirms gada ar pārējiem dekāniem pārrunāja, kā būs šogad, secināja, ka lielas pārmaiņas ir notikušas – 13 dekānu vietā – seši, ir jauns senāts, jauns rektors, bet mērķis palicis iepriekšējais, jo "pārmaiņas neskar lielo uzdevumu par zinātnes universitāti". Rektors turpināja: “Šādi aicinātu visus skatīties uz mūsu nākošajiem soļiem – būt elastīgiem ceļā, bet stingriem mērķī.” “Mums jāatgādina sabiedrībai, ka Latvijas Universitāte ir vizionārs, vieds skolotājs un jēgpilnu risinājumu radītājs, latvisko vērtību, latviešu valodas un tradīciju glabātājs,” uzsvēra profesors un akcentēja, ka mecenātu atsaucība liecina par to, ka Latvijas Universitāte ir vērtība arī sabiedrībai.

Rektors ar pārliecību teica, ka “Universitātē galvenā vērtība ir cilvēks, sākot no pirmkursnieka līdz profesoram un pensionētajiem darbiniekiem,” un ka rūpes par “darbiniekiem, kas Universitāti veido, būs viens no svarīgākajiem uzdevumiem tuvākajā laikā.”

LU Goda zīme un tituli

Svinīgajā Senāta sēdē LU Zelta goda zīme par ieguldījumu tika pasniegta profesoram Indriķim Muižniekam.

Tika sveikti Goda doktora grāda saņēmēji: Poznaņas Adama Mickeviča universitātes profesore Nikole Naua (Nicole Nau), Klaipēdas universitātes profesore Dr. hum. Daļa Kiseļūnaite (Dalia Kiseliūnaitė), Gēteborgas Universitātes profesors Ph.D. Dags Hanstorps (Dag Hanstorp) un Tartu Universitātes profesors Dr. theol. Riho Altnurme (Riho Altnurme)

Goda biedra nosaukumi tika piešķirti Vācijas Evaņģēliskās baznīcas bīskapei Petrai Bosei-Hūberei (Petra Bosse-Huber) un Minsteres Universitātes doktoram Klausam Neigenbaueram (Klaus Neugebauer).

LU emeritus profesora goda nosaukumu saņēma profesore Ausma Cimdiņa, profesore Ilze Kangro un profesors Viesturs Melecis.

Tika godināti tenūrprofesora nosaukuma saņēmēji: tenūrprofesore LU medicīnas bāzes zinātnēs, tai skaitā farmācijas nozarē, Ph.D. Una Riekstiņa, tenūrprofesors datorzinātnes un informātikas zinātnes nozarē Ph.D. Andris Ambainis, tenūrprofesors fizikas un astronomijas zinātnes nozarē Ph.D. Vjačeslavs Kaščejevs, tenūrprofesore sociālo zinātņu nozaru grupā Dr. sc. soc. Inta Mieriņa, tenūrprofesors filozofijas, ētikas un reliģijas nozares sociālās filozofijas apakšnozarē Dr. phil. Raivis Bičevskis, tenūrprofesore valodniecības un literatūrzinātnes nozares latviešu sinhroniskās valodniecības apakšnozarē Dr. philol. Andra Kalnača.

Svinīgajā Senāta sēdē tika sveikti jauno fakultāšu dekāni un ar rektora pateicībām teikts paldies visiem iepriekšējo struktūrvienību izpilddirektoriem.

LU promocijas ceremonija

Svētku reizē tika godināts rekordliels jauno zinātnes doktoru skaits – 54, kuriem tika pasniegts apliecinājums par grāda iegūšanu un simboliskas piemiņas veltes – LU doktora šalle un nozīmīte. Doktora rindas kuplina: Andris Avotiņš, Dita Gudrā, Ēriks Krūze, Atis Labucis, Anete Ogriņa, Lilite Sadovska, Zane Simsone, Nineļa Miriama Vainšeļbauma, Laura Žorža, Jānis Judvaitis, Artūrs Lavrenovs, Jānis Zemnickis, Evija Dundure, Ņikita Andrejevs, Gita Leitlande, Eva Mārtuža, Artis Aberfelds, Anda Ābola, Valters Dzelme, Zane Jansone-Langina, Kaspars Kaprāns, Ilze Ošiņa, Lāsma Puķina-Slava, Kārlis Puķītis, Līva Goba-Medne, Oskars Kaulēns, Gatis Lāma, Fiona Mērija Vilnīte, Violeta Fodina, Evita Gašenko, Tatjana Zablocka, Deniss Fedorenko, Daniela Godiņa, Linda Kinēna, Artis Kinēns, Artis Kons, Kristaps Saršūns, Leonora Pahirko, Anna Elizabete Griķe, Oksana Žabko, Toms Čevers, Zanda Dāvida, Oskars Kulmanis, Gunārs Kūtris, Pauls Zeņķis, Madara Āriņa, Tatjana Bogdanoviča, Andrejs Gusačenko, Maija Krūmiņa, Zane Rozīte, Kristīne Zaļuma, Juris Burlakovs, Karina Stankeviča, Zane Vincēviča-Gaile.

Dalīties

Saistītais saturs

Latvijas Universitāte 105. jubileju svin, aicinot “Sapņo drosmīgi!”
16.09.2024.

Latvijas Universitāte 105. jubileju svin, aicinot “Sapņo drosmīgi!”