Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments.

Trešdien, 25. septembrī, Latvijas Universitātes (LU) 105 gadu jubilejas svētku nedēļā, notika LU Doktorantūras skolas svinīgās atklāšanas pasākums. Šis nozīmīgais notikums iezīmē jauna laikmeta sākumu Latvijas zinātnes un pētniecības attīstībā, piedāvājot doktorantiem modernu un atbalstošu vidi augstākā līmeņa akadēmiskajām studijām.

LU Doktorantūras skolas direktore prof. Zanda Rubene uzsvēra skolas lomu kā būtiskam LU zinātnes dzinējspēkam: "Doktorantūras skolas mērķis ir uzņemties institucionālu atbildību par doktora līmeņa studijām, veicinot zinātnes izcilību un atbalstot jauno zinātnieku izaugsmi. Mēs esam apņēmības pilni radīt vidi, kas sekmē sadarbību starp jauniem un pieredzējušiem pētniekiem, kā arī nodrošina doktorantu labbūtību. Lai sasniegtu šo mērķi, nepieciešama plaša akadēmiskās kopienas iesaiste un atbalsts."

   
 

Pasākumu atklāja LU profesores Daces Balodes priekšlasījums. “Moto "Sapere aude" — "Uzdrīksties zināt!" simbolizē gan zināšanu meklējumus, gan drosmi pārvarēt nezināmo. Šī izziņas vēlme, kas sakņojas kā Horācija, tā Kanta filozofijā, aicina ne vien apgūt jaunas zināšanas, bet arī drosmīgi stāties pretī izaicinājumiem un uzņemties atbildību. Šodien mēs neesam tikai sākumā — mēs jau esam ceļā uz mērķi. Uzdrīkstēšanās veidot jaunu doktorantūras modeli prasa izturību, radošumu un drosmi, bet tā paver ceļu uz izcilību un inovācijām. Lai visiem iesaistītajiem pietiek spēka un pārliecības turpināt šo ceļu, jo tikai drosmīgākie var radīt izcilus zinātnes darbus. Uzdrīkstieties zināt!” viņa vēlēja.  

       
 

Klātesošos uzrunāja arī LU rektors prof. Gundars Bērziņš: “LU Doktorantūras skolas atklāšana LU 105. jubilejas ietvaros ir simbolisks solis mūsu ceļā uz izcilību un jauniem zinātnes sasniegumiem. Šodien LU doktorantūra atdzimst ar jaunu spēku, uzsverot sadarbību un starpdisciplinaritāti – tieši šajās sinerģijās dzimst inovācijas un atklājumi. Novēlu doktorantiem veiksmīgu, aizraujošu ceļojumu zinātnes pasaulē, kur "Sapere aude" kļūs par ikdienas iedvesmu!”  

Pēc tam klātesošos ar iedvesmas pilniem vārdiem uzrunāja arī LU zinātņu prorektors Guntars Kitenbergs un Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks cilvēkkapitāla, zinātnes un inovāciju attīstības jautājumos Jānis Paiders, un LU doktorants Imants Krēziņš. Prof. Zanda Rubene, kura sniedza ieskatu doktorantūras skolas tālākajos attīstības plānos, arī dalījās savās domās par nākotnes redzējumu. 

Pasākuma kulminācijā klātesošie izbaudīja unikālu zinātnes un mūzikas mijiedarbi, kuru radīja divi Mārči Auziņi – LU Padomes priekšsēdētājs, kvantu fiziķis prof. Mārcis Auziņš un ģitārspēles virtuozs, mūziķis Mārcis Auziņš, tā simbolizējot zinātnes un mākslas sinerģiju LU akadēmiskajā vidē. 

 

LU Doktorantūras skola oficiāli uzsākusi darbu Rīgā, Kalpaka bulvārī 4, kur tā atradīsies 2. stāvā. Svinīgajā atklāšanas pasākumā tika arī atklāta skolas zāle "Sapere aude", kas kļūs par centrālo vietu doktorantu akadēmiskajām diskusijām un pasākumiem. 

LU Doktorantūras skolas izveide ir viena no aktivitātēm Atveseļošanas un noturības mehānisma projektā “Latvijas Universitātes iekšējā un ārējā konsolidācija” (Nr. 5.2.1.1.i.0/2/24/I/CFLA/007), ko īsteno Latvijas Universitāte un Banku augstskola, turpinot Eiropas Sociālā fonda projektā “LU doktorantūras kapacitātes stiprināšana jaunā doktorantūras modeļa ietvarā” (Nr. 8.2.2.0/20/I/006) aizsākto doktorantūras studiju pilnveidi Latvijas Universitātē.  

Dalīties