Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

Svinot Latvijas Universitātes (LU) 105 gadu jubileju, tās galvenajā ēkā - Raiņa bulvārī 19 - atklāta vēsturisko materiālu izstāde, kas saistīti ar notikumiem 1919. gadā. Atklāšanas pasākums iezīmēja Universitātes vēstures nozīmību, klātesot LU rektoram Gundaram Bērziņam, LU Muzeja direktorei Ivetai Gudakovskai, kā arī izstādes idejas autorei Madarai Smelterei-Mollai un māksliniecei Mariiai Zeņkovai, atklāšanas pasākumā īpaši uzsvērta LU vēstures un kultūras mantojuma nozīme šodienas izglītībā un zinātnē.

“LU Muzeja veidota izstāde jau ir LU jubilejas atzīmēšanas tradīcija. Izvēlētais temats un realizācija ir kolektīva kopdarbs, ko vadīja izstādes idejas autore krājuma glabātāja Madara Smeltere-Molla, bet eksponēšanai noformēja ukraiņu māksliniece Mariia Zeņkova, kas šobrīd strādā LU,” uzsver LU Muzeja direktore Iveta Gudakovska

   

Izstāde “Vienā gadā ar LU”, kas izveidota, godinot LU dibināšanas gadadienu, iepazīstina ar 1919. gada unikālajiem priekšmetiem no LU Muzeja krājuma. LU Muzeja krājumā tiek glabāts plašs un daudzveidīgs priekšmetu klāsts. To senums mērāms gan pāris gados, gan gadu desmitos un simtos. Tie visdažādākajos veidos nokļuvuši muzeja krājumā un vēstī par LU un zinātņu nozaru vēsturi. Domājot par 1919. gadu, muzeja darbinieki pārskatīja kolekciju krājumus un atklāja, ka šis gads LU Muzeja krājumā atspoguļojas vairāk, nekā tikai ar LU dibināšanas gadadienu tieši saistītos priekšmetos. LU 105. gadadienai veltītai izstādei izvēlētie priekšmeti ir tapuši 1919. gadā, un bijuši klātesoši arī turpmākajos universitātes darbības gados. 

   

Izstādes kuratore Madara Smeltere-Molla izcēla, cik nozīmīgi ir glabāt un izstādīt vēstures liecības, kas palīdz saglabāt un izprast mūsu kultūras un zinātnes attīstību. “LU Muzeja krājumā tiek glabāti daudzveidīgi priekšmeti, kas cieši saistīti ar Latvijas Universitāti, akadēmisko un zinātnisko attīstību daudzu gadu garumā, bet, LU 105. gada dienu atzīmējot, sevišķi saistīti ar 1919. gadu. Tās ir liecības par cilvēkiem, kuri snieguši lielu pienesumu Latvijas Universitātes un zinātņu darbībā, tie ir materiāli, kas ilgstoši izmantoti studentu izglītošanā, kā arī dokumenti, kas vēsta par universitātes un ar to saistītu jomu darbību vairāk kā gadsimtu senā pagātnē,” akcentē krājuma glabātāja Madara Smeltere-Molla, “pēc vēl 105 gadiem cilvēki pulcēsies un atminēs šodienas cilvēku darbus, plānus un mērķus. Un arī tad tālredzīgais skats nākotnē ies roku rokā ar vērtībām un mācībām, kas nākušas mums līdzi no pagātnes.” 

Izstāde “Vienā gadā ar LU” brīvi apskatāma ikvienam interesentam LU galvenās ēkas garderobes foajē, Raiņa bulvārī 19, Rīgā. Plānots, ka izstāde tur atradīsies līdz oktobra beigām.  

Dalīties