Viena no svarīgākajām tradīcijām Latvijas Universitātes (LU) jubilejas nedēļas svētkos ir promocijas ceremonija, kurā tiek godināti iepriekšējos akadēmiskajos gados doktora grādu ieguvušie zinātnieki. Šogad promocijas ceremonijā piedalīsies rekordliels jauno zinātnes doktoru skaits - 54, kuriem tiks pasniegts apliecinājums par grāda iegūšanu un simboliskas piemiņas veltes – LU doktora šalle un nozīmīte.

Promocijas ceremonija ir kļuvusi par neatņemamu LU dibināšanas dienas tradīciju, un tās pirmsākumi meklējami 2009. gadā, kad tika nolemts atzīmēt doktora grāda ieguvēju panākumus ar īpašu pasākumu. Mūsdienās šī ceremonija ir kļuvusi par LU Senāta svinīgās sēdes daļu. Jaunie doktori ceremonijas laikā saņem LU Goda zīmi – sudraba nozīmīti, kā arī kobaltzilu šalli, kas simbolizē piederību LU akadēmiskajai saimei. 

LU rektors profesors Gundars Bērziņš uzsver, ka doktora grāda ieguvēju godināšana ir nozīmīga universitātes tradīcija, kas stiprina LU lomu Latvijas un Eiropas zinātnes vidē. "Jaunie doktori ir LU akadēmiskā spēka un zinātniskā potenciāla pamats. Viņu veikums veicina gan Latvijas zinātnes, gan augstākās izglītības attīstību, piepildot LU devīzi 'Zinātnei un Tēvzemei'," uzsver rektors. 

Šogad promocijas ceremonija notiks 27. septembrī plkst. 12.00 LU Lielajā aulā, Raiņa bulvārī 19.  

LU 105 gadu jubilejas laikā godināsim nepieredzētu doktora grāda ieguvēju skaitu. Izstrādāto promocijas darbu tēmas aptver plašu spektru – bioloģiju, datorzinātni un informātiku, ekonomiku un uzņēmējdarbību, filozofiju, ētiku un reliģiju, fiziku un astronomiju, izglītības zinātnes, klīnisko medicīnu, ķīmiju, matemātiku, mūziku, vizuālo mākslu un arhitektūru, socioloģiju un sociālo darbu, tiesību zinātnes, valodniecību un literatūrzinātni,  vēsturi un arheoloģiju un vides zinātni. Visvairāk doktora grādu ieguvēju ir fizikas un astronomijas jomā un bioloģijas nozarē. 

Ceremonijas izskaņā tradicionāli tiek iemūžināts kopīgs foto ar LU rektoru un pasākuma dalībniekiem, simbolizējot saikni starp akadēmisko saimi un Alma Mater. 

Dalīties