Ciešā sadarbībā starp Polijas Zinātņu akadēmijas Literatūras pētniecības institūta zinātniekiem un Latvijas Universitātes (LU) Bohēmistikas un polonistikas centru pie lasītājiem nonākusi mācību grāmata poļu valodas mācīšanai, izmantojot dziesmas par Rīgu un Varšavu.

Viens no galvenajiem projekta "Varšava un Rīga dziesmā poļu valodas kā svešvalodas stundās" uzdevumiem bija mācību materiālu sagatavošana, kurus varētu izmantot darbā ar jauniešiem. Projekta ietvaros tika izveidota grāmata, kas ir pieejama arī tiešsaistē. 

Tas ir inovatīvs projekts, kurā tiek izmantoti mūsdienu rīki. Mācību grāmata ir paredzēta tiem, kas mācās poļu valodu kā svešvalodu. LU studentiem ir iespēja mācīties poļu valodu un apgūt studiju kursus, kas saistīti ar poļu literatūru un kultūru. 

Mācību grāmatas mērķis ir atbalstīt skolotājus - projekta vajadzībām tika sagatavoti stundu scenāriji, kuros tiek izmantotas dziesmas par Varšavu un Rīgu. Grāmatā autoru izvēlētās dziesmas stāsta par abām galvaspilsētām un dod iespēju poļu valodas kā svešvalodas skolotājam ieinteresēt skolēnus par poļu tradīcijām, virtuvi, mūziku un literatūru, kā arī norādīt uz līdzībām un atšķirībām abas pilsētas. Poļu valodas skolotāji mācību grāmatā atradīs desmit nodarbības A1, A2, B1, B2 un C1 līmenim,  kurās izejas punkts ir dziesma par kādu no galvaspilsētām: Varšavu vai Rīgu.  

Šī grāmata ir pirmais komunikatīvais mācību līdzeklis poļu valodas kā svešvalodas mācīšanai, kurš ir izstrādāts tieši Latvijas auditorijai. To var iekļaut arī kā papildu materiālu valodu skolu programmā un poļu valodas kā svešvalodas nodarbību programmā universitātēs. 

Grāmatas redaktori bija Kristīne Barkovska no LU Bohēmistikas un polonistikas centra un Agata Ročko, Katažina Duda, Marlena Olehovska no Polijas Zinātņu akadēmijas Literatūras pētniecības institūta. 

Projekta īstenošana bija iespējama Latvijas Universitātes ar Polijas Zinātņu akadēmijas Literatūras pētniecības institūta sadarbībai pateicoties Nacionālās akadēmiskās apmaiņas aģentūras (NAWA) piešķirtam finansējumam programmas "Poļu valodas popularizēšana" ietvaros. 

Grāmata elektroniski pieejama ŠEIT. 

Dalīties