Foto: Privātais arhīvs.

Jaunā mācību gada sākumā, no 2. līdz 5. septembrim, Latvijas Universitātes (LU) Jūdaikas studiju centrs sadarbībā ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Holokausta memoriālais muzeju (United States Holocaust Memorial Museum, USHMM), muzeju “Ebreji Latvijā”, kā arī līdzdalībā ar Jad Vašem (Yad Vashem) un Martīna Mažvīda Lietuvas Nacionālā bibliotēku (Martynas Mažvydas National Library of Lithuania) realizēja starptautisku zinātnisko konferenci “Ebreju dzīve Baltijas reģionā pirms, holokausta laikā un pēc tā” (“Jewish Life in the Baltic Region Before, During, and After the Holocaust”). 

Šī bija otrā LU Jūdaikas studiju centra realizētā konference, kas bija veltīta ebreju kopienu dzīves izpētes problēmām Baltijas valstīs pirms holokausta, tā laikā un pēc tā. Konferencē piedalījās vadošie eksperti no Izraēlas, ASV, Lietuvas, Kanādas, Vācijas un Ukrainas. Konferenci atklāja LU rektors prof. Gundars Bērziņš, Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Pols Brummels (Paul Brummell) un Dr. Anna Ulriha (Anna Ullrich), kura ir ASV Holokausta memoriālā muzeja Džeka, Džozefa un Mortona Mandela padziļināto holokausta tēmai veltīto pētījumu centra starptautisko akadēmisko programmu (Jack, Joseph and Morton Mandel Center for Advanced Holocaust Studies) direktore. 

Konferences laikā dalībnieki apmeklēja prezentācijas divām nesen izdotām grāmatām, kas veltītas Jaunjelgavas un Varakļānu ebreju kopienu vēsturei. Izdevumu prezentācijas notika muzejā “Ebreji Latvijā”. Tāpat dalībniekiem bija iespēja apmeklēt divas publiskas diskusijas par konferencē izvirzītajām tēmām – ebreju periodisko izdevumu digitalizācija un ebreju muzeju attīstības problēmas nelielās Latvijas pilsētās.  

Konference noslēdzās ar ekskursiju bijušajā Rīgas geto teritorijā, apmeklējot ebreju masu iznīcināšanas vietas – tai skaitā Rumbulu un Biķernieku mežu. Ekskursiju vadīja muzeja “Ebreji Latvijā” direktors, vēsturnieks Iļja Ļenskis. 

Konferences laikā tika prezentēti unikāli arhīvu materiāli, memuāri un liecības par holokaustu, pirms un pēc kara situāciju Baltijas valstīs. Nozīmīgs konferences aspekts bija diskusija par jaunām metodiskām pieejām holokausta rakstveida un mutvārdu liecību izpētē. Prezentēto pētījumu uzmanības centrā bija gan vispārīgi novērojumi par vēsturiskiem faktiem, gan konkrēti stāsti (mikrovēstures piemēri), kas ilustrēja sarežģītos 20. gadsimta notikumus. 

Konferences ieraksts pieejams LU oficiālajā YouTube kanālā. Konference un diskusijas notika angļu valodā. 

Konferenci finansiāli atbalstīja Šeila Džonsone Robinsa (Sheila Johnson Robbins), Džordžs D. Švābs, Selvins Hāss (Selwyn Haas) un Arkādijs Suharenko.  

Dalīties