Foto: Privātais arhīvs

No 1. līdz 6. augustam jau otro reizi Latvijas Universitātes (LU) Jūdaikas studiju centrs kopā ar saviem sadarbības partneriem īstenojis starptautisku projektu “Baltijas ebreju mantojuma studiju programmu”/ “Baltic Jewish Heritage Study Programme”. Iepazīt Lietuvas un Latvijas ebreju kopienu bagāto vēsturi – tāds bija dalībnieku galvenais vasaras skolas mērķis.

Šī gada vasaras skolā piedalījās gan jaunie pētnieki, gan vēsturnieki, gan gidi un muzeju darbinieki, gan arī skolotāji no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Norvēģijas un Zviedrijas. 

Projekta programma tika sadalīta divās daļās – teorētiskajā tiešsaistes formātā un praktiskākajā daļā, kas tika realizēta klātienes formātā. Tiešsaistes daļā tika iekļauts lekciju cikls par ebreju kopienu vēsturi un kultūru Baltijā. Lekcijas prezentēja Viļņas Nacionālās bibliotēkas Ebreju studiju centra direktore Lara Lemperte un muzeja “Ebreji Latvijā” direktors Iļja Ļenskis. Savukārt praktiskajā projekta daļā tika iekļauta jau pati vasaras skolas programma, kas sākās Rīgā un turpinājās ar viesošanos Bauskā, Daugavpilī, Šauļos, Biržos, Ludzā, Pakrojā, Rēzeknē un citās pilsētās, kurās saglabājušās aktīvas ebreju dzīves liecības. Projekta dalībnieki apmeklēja novadpētniecības muzejus, sinagogas un vietas, kas saistītas ar ebreju likteņiem.  

Papildus plānotajām ekskursijām svarīga projekta sastāvdaļa bija dalībnieku tikšanās un diskusijas ar vietējiem gidiem, vēsturniekiem, muzeju un izglītības iestāžu darbiniekiem. Šo tikšanos laikā tika pārrunātas ebreju kultūras mantojuma izpratnes un reprezentācijas problēmas Baltijas valstīs. 

Starptautisko izbrauciena formāta izglītojošo vasaras skolu (Travelling Summer School) rīko muzejs “Ebreji Latvijā” sadarbībā ar Paideia (The European Institute for Jewish Studies in Sweden), kas ir Eiropas Ebreju studiju institūts Zviedrijā, un Latvijas Universitātes (LU) Jūdaikas studiju centru. 

Projekts realizēts ar “Latvijas ebreju kopienas restitūcijas fonds” (LEKOREF) atbalstu.  

   

Dalīties