Biešu vākšana Latvijas laukos, radio klausoties Latvijas Tautas frontes 2. kongresa tiešraidi (1989. gada 7.—8. oktobris)

Atzīmējot “Baltijas ceļa” 35. gadadienu un izceļot šī notikuma nozīmi Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vēsturē, Latvijas Universitātes (LU) Filozofijas un socioloģijas institūts (FSI) sadarbībā ar mutvārdu vēstures pētnieku asociāciju “Dzīvesstāsts” aicina Latvijas iedzīvotājus piedalīties pieredzes stāstu konkursā “Mani pirmie Atmodas soļi”.

Konkursa “Mani pirmie Atmodas soļi” mērķis ir rosināt laikabiedrus atcerēties brīžus, kad viņi pirmo reizi iesaistījās Atmodas procesos laika posmā no 1986. līdz 1991. gadam. Tas bija notikumiem un pārmaiņām bagāts laiks, kuru ir pieredzējušas dažādas paaudzes. Katram ir savs unikālais stāsts, kā sāka pārveidoties viņa apziņa un kā ar savu rīcību un līdzdalību tika sperti pirmie apzinātie soļi Atmodas virzienā. 

Konkursa organizētāji uzsver, ka “Atmoda notika visur – tautā, cilvēkā, ģimenē, tuvākajā apkaimē, interešu kopā, ārpus Latvijas, skolās, koros un sporta komandās. Šīs atmiņas ir pelnījušas būt sadzirdētas un tapt par daļu no tautas atmiņas. Tas var būt spilgts, bet laiktelpā ļoti koncentrēts pieredzes stāsts, bet tās var arī būt atmiņas par konkrētiem notikumiem, kas pamudināja atklāti nostāties pret padomju okupācijas režīmu.” 

Iedzīvotāji aicināti pierakstīt vai ierakstīt savu atmiņu stāstu un līdz 2024. gada 31. oktobrim iesūtīt to konkursa organizatoriem. Pieredzes stāsti tiks saglabāti Latvijas Nacionālās mutvārdu vēstures krājumā, bet spilgtākie stāsti tiks arī apbalvoti un publicēti. Konkursa nolikums un pieteikuma anketa, kā arī papildu informācija pieejami mutvārdu vēstures asociācijas “Dzīvesstāsts” mājaslapā: https://mutvarduvesture.lv/post/2024-stastu-konkurss/.  

Konkurss tiek rīkots Valsts pētījumu programmas atbalstītā projekta “Neatkarības arheoloģija: jaunas pieejas nacionālajai pretestības vēsturei Latvijā” (projekta nr. VPPLETONIKA2021/2-0003) ietvaros. 

Dalīties