Foto: Publicitātes attēls.

2024. gada 16. - 17. augustā Keiptaunā, Dienvidāfrikā, notika 1. Starptautiskā Āfrikas Helikobaktērijas un mikrobiotas pētniecības grupas (AHMSG) inaugurācijas konference, kurā Latvijas Universitātes (LU) Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (KMPI) direktoram Mārcim Lejam tika pasniegta atzinība par atbalstu Āfrikas valstu iniciatīvai.  

Šī grupa tika izveidota pirms diviem gadiem Nigērijā, sekojot Eiropas labajai pieredzei, konkrēti – Eiropas Helikobaktērijas un mikrobiotas pētniecības grupas paraugam. Dibināšanā piedalījās arī divi Eiropas grupas pārstāvji, viens no viņiem – profesors Mārcis Leja no Latvijas. Pēc grupas izveides sekoja darbs pie pirmo Āfrikas vadlīniju izstrādes un šajā darbā arī piedalījās Eiropas pārstāvji. 

Dokuments tika publicēts šī gada sākumā žurnālā Digestive Diseases. Šogad jau ārpus Āfrikas esošo valstu pārstāvniecība konferencē bija plašāka – piedalījās arī Japānas un ASV zinātnieki. Grupas iniciatīvas autori četriem viesiem pasniedza atzinības par atbalstu Āfrikas valstu iniciatīvai, viens no tiem bija arī M. Leja. Tika pārrunāta tā pieredze, tai skaitā - arī Latvijas pieredze, kurā eksperti ir gatavi dalīties ar speciālistiem Āfrikas kontinentā. Savā ziņojumā M. Leja sniedza ieskatu GISTAR, Eurohelican, TOGAS, EUCanSCreen projektu norisē. 

Dalīties