LU Zinātņu māja. © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments

Latvijas Universitātes (LU) doktoranti un jaunie zinātnieki ir aicināti jau septembrī piedalīties Koprakstīšanas sesijās, lai vienlaicīgi strādātu pie savām zinātniskajām publikācijām tiešsaistē.

Koprakstīšanas sesijas norisināsies 2024. gada 3. septembrī no plkst. 9.00 līdz plkst. 11.00, 12. septembrīun 19. septembrī no plkst. 15.00 līdz plkst. 17.00. Koprakstīšanas sesija ir tiešsaistes tikšanās doktorantiem un jaunajiem zinātniekiem divu stundu garumā. Sesijas sākumā iecerēts, ka katrs dalībnieks izvirza sev mērķi, ko ir iecerējis paveikt savas zinātniskās publikācijas sagatavošanas procesā konkrētās tikšanās laikā. Turpinājumā notiek divi rakstīšanas cēlieni, katrs 45 minūšu garumā, ar īsu piecminūti atslodzei. Sesijas noslēgumā tās dalībnieki dalīsies viens ar otru paveiktajā un tālākajos zinātniskās publikācijas sagatavošanas soļos.

"Man pa šiem gadiem ir savākušies visdažādākie paņēmieni, kā es sevi motivēju rakstīt. Es daudz lasu un konspektēju citu autoru publikācijas. Pārsvarā to daru par sava doktora darba tēmu, taču reizēm arī par citām tēmām, lai dažādotu savu pieredzi. Man idejas un motivācija daudz vairāk rodas tad, kad savas idejas uzlieku uz papīra ar pildspalvu un krāsainajiem zīmuļiem, tāpēc es daudz rakstu ar roku, veidoju shēmas, zīmēju domu kartes. Man patīk meklēt un lasīt jau pabeigtus doktora darbus jebkurā nozarē. Kamēr es pāršķirstu gatavu doktora darbu, man rodas stipra vēlme pašai ātrāk nonākt pie gatava rezultāta. Es vienmēr sagatavoju kalendāro plānu ar veicamajiem darbiem, kurā pēc tam varu atķeksēt paveiktos darbus. Tas mani ļoti motivē, jo man vienmēr ļoti gribas, lai viss plāns ir ātrāk saķeksēts," savā pieredzē par zinātnisko publikāciju un doktora darba rakstīšanu dalās Koprakstīšanas sesiju dalībniece zinātniskā grāda kandidāte Maija Štokmane. "Man patīk meklēt pieredzes stāstus no citiem doktorantiem, kuros viņi dalās ar pieredzi, kā viņiem ir veicies doktorantūrā un kā viņi ir sekmīgi uzrakstījuši doktora darbu. Turklāt es esmu jau sagatavojusi ielūgumus dažādās versijās uz savu doktora darba aizstāvēšanu un katru dienu uz tiem skatos. Tas dod spēcīgu motivāciju ātrāk pabeigt doktora darbu, jo ļoti gribās tos skaisti noformētos ielūgumus ātrāk izdrukāt un nosūtīt cilvēkiem, kuri gaida manu aizstāvēšanu. Es bieži lasu vienu komiksu par doktorantu dzīves likstām un nedienām. Komiksa nosaukums oriģinālvalodā ir “Piled Higher and Deeper: PhD Comics”. Tas ne tikai palīdz labi izsmieties, bet arī motivē ātrāk kustēties uz priekšu ar savu doktora darbu. Un mans pēdējo laiku jaunums – esmu pievienojusies doktorantu koprakstīšanas sesijas grupai, kas man liekas gan ļoti interesanti, gan palīdzoši, gan motivējoši! Man ļoti patīk grupiņas draudzīgā atmosfēra. Turklāt man patīk arī apziņa, ka es neesmu vienīgā, kas tai brīdī strādā pie sava doktora darba, un ka arī citi iet tam cauri. Tas mani ļoti dzen uz priekšu!" 

Sesijā ir aicināts piedalīties ikviens Latvijas Universitātes doktorants vai jaunais zinātnieks neatkarīgi no pārstāvētās zinātņu nozares. Lai piedalītos Koprakstīšanas sesijā, interesenti ir aicināti pievienoties ZOOM sesijai šeit: https://lu-lv.zoom.us/j/4107481235

Iniciatīva, ko īsteno Latvijas Universitātes Studiju attīstības un pārvaldības pilnveides programma, ir daļa no jaunā doktorantūras modeļa ieviešanas Latvijas Universitātē.

 

Dalīties

Saistītais saturs

Doktorantūra tuvplānā: Tā ir māksla ieraudzīt un pateikt
14.08.2024.

Doktorantūra tuvplānā: Tā ir māksla ieraudzīt un pateikt

 Doktorantūra tuvplānā: Doktora grāds ieved zināšanu universā
13.08.2024.

Doktorantūra tuvplānā: Doktora grāds ieved zināšanu universā

Aicina uz tiešsaistes diskusiju “No Mg. par Dr.: doktorantūra tuvplānā”
16.06.2022.

Aicina uz tiešsaistes diskusiju “No Mg. par Dr.: doktorantūra tuvplānā”