Foto: Privātais arhīvs.

Lai iepazīstinātu ar valodu un kultūru studijām Latvijas Universitātē (LU), Radio NABA raidījuma “Zinātnes vārdā” tematiskajā ciklā “Doktorantūra tuvplānā” pie raidījuma vadītāja Ivara Austera viesojās LU doktora studiju programmas “Valodu un kultūru studijas” pārstāvji: programmas direktore profesore Janīna Kursīte un doktoranti Lingita Lina Henritiusa un Gatis Ezerkalns. Uzņemšana doktora studijās norisināsies no 19. augusta līdz 30. augustam.

“Doktorantūra ir tā vieta, kur kopā sanāk spēcīgākie un spējīgākie, lai iedziļinātos konkrētā tēmā,” uzsver LU Humanitāro zinātņu fakultātes (HZF) doktora studiju programmas “Valodu un kultūru studijas” direktore profesore Janīna Kursīte, norādīdama, ka mūsdienās informācijas apjoms aizvien aug un vispārīgo zināšanu laukā ir nepieciešama iedziļināšanās. Studijas doktorantūrā sniedz šādu iespēju izvēlēties sev saistošu tēmu vai atrast to kopīgi ar iespējamo darba vadītāju un, ņemot talkā zinātniskās metodes, “rakt” dziļumā.

Doktorants Gatis Ezerkalns, kurš savā promocijas darbā pievēršas antīkajai pasaulei un mitoloģijai, doktora studijas uzskata par iespēju augt savā interešu jomā gan literāri, gan akadēmiski: “Doktorantūra ir foršs ceļojums sevis izzināšanai. Svarīgi ir nebaidīties.” Iezīmējot savu ceļu līdz doktorantūrai, Gatis stāsta, ka paša sarakstītā grāmata un tās vajadzībām veiktā izpēte iedvesmoja pievērsties arī akadēmiskai pētniecībai. Lai arī nereti humanitārās zinātnes mēdz pretnostatīt eksaktajām zinātnēm, Gatis stāsta, antīkā pasaule atklāj, ka savulaik šāda robeža starp zinātņu jomām nebūt nepastāvēja un tolaik par zinātnieku uzskatāmas personības pētīja dažādas jomas – gan valodu, gan matemātiku, gan filosofiju.  

Doktora studiju programmas “Valodu un kultūru studijas” doktorantiem ir iespēja piedalīties fakultātes rīkotajās ekspedīcijās, kuras ir saistošas ne vien folkloristikas un valodniecības studentiem, bet arī starpnozaru pētniekiem. Ekspedīcijas iedvesmo arī doktoranti Lingitu Linu Henritiusu, kura pievērsusies starpetnisko attiecību pētīšanai, iedziļinoties anekdošu laukā un tur atrodamajos vēstījumos: “Mans aicinājums studēt doktorantūrā ir saistīts gan ar personīgo attīstību, gan ar pedagoģisko prasmju pilnveidi, kas ir būtiska doktorantūras daļa. Mans darbs ir saistīts ar latviešu valodas un kultūras mācīšanu cilvēkiem no dažādām valstīm. Līdz ar to ir svarīgi, ka spēju strādāt ar dažādu kultūru pārstāvjiem un ka varu palīdzēt tiem apgūt ne tikai valodu, bet arī kultūru.”

2024. gadā uzņemšana LU doktorantūrā norisinās no 19. līdz 30. augustam. Plašāk par LU doktora studiju programmu “Valodu un kultūru studijas” informācija atrodama ŠEIT.

Kopš 2024. gada 15. jūlijā LU darbu jau uzsākusi vienota Doktorantūras skola, kuras pamatuzdevumi ir visu doktorantūras studiju programmu īstenošana un promocija, jauno pētnieku karjeras attīstības nodrošināšana, doktorantūras kvalitātes uzraudzība un pilnveide, kā arī starptautiskās sadarbības veicināšana. Jaunais doktorantūras modelis, kas LU tiek ieviests pakāpeniski līdz 2026. gada beigām, paredz pāreju uz doktorantūru ar nodarbinātību un studiju starpdisciplinaritātes stiprināšanu.

LU katru gadu doktora grādu iegūst ap 50 jaunajiem zinātniekiem. Šogad doktorantūras studijās plānots uzņemt teju 100 jaunus doktorantus. Plašāka informācija par uzņemšanu pieejama ŠEIT.

Dalīties

Saistītais saturs

Doktorantūra tuvplānā: Zinātne ir pievilcīga ar akadēmisko brīvību
28.08.2024.

Doktorantūra tuvplānā: Zinātne ir pievilcīga ar akadēmisko brīvību

Doktorantūra tuvplānā: Teoloģija ir dialogā ar citām zinātnēm
26.08.2024.

Doktorantūra tuvplānā: Teoloģija ir dialogā ar citām zinātnēm

Doktorantūra tuvplānā: Tā ir māksla ieraudzīt un pateikt
23.08.2024.

Doktorantūra tuvplānā: Tā ir māksla ieraudzīt un pateikt

Doktorantūra tuvplānā: Doktora grāds ieved zināšanu universā
21.08.2024.

Doktorantūra tuvplānā: Doktora grāds ieved zināšanu universā

Jau septembrī doktorantus un jaunos zinātniekus aicina piedalīties Koprakstīšanas sesijās
20.08.2024.

Jau septembrī doktorantus un jaunos zinātniekus aicina piedalīties Koprakstīšanas sesijās

Doktorantūra tuvplānā: Doktorantam jākļūst par akadēmiskās saimes locekli
15.08.2024.

Doktorantūra tuvplānā: Doktorantam jākļūst par akadēmiskās saimes locekli