Latvijas Universitātes (LU) Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūts (KPMI) aicina Latvijas iedzīvotājus piedalīties pētījumā LUCIA, kura mērķis izstrādāt prognozēšanas modeļus plaušu vēža agrīnai diagnostikai.

Projekta rezultātā tiks izstrādātas rekomendācijas agrīnas diagnostikas programmai un metodes efektīvai plaušu vēža novēršanai, jo Eiropas Savienībā plaušu vēzis ir trešais biežākais nāves cēlonis.  

LUCIA norisi vada Izraēlas Tehnoloģiju institūts Technion, bet Latvijā projektu realizē LU Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta zinātnieki institūta vadošā pētnieka un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pneimonoloģijas galvenā speciālista prof. Alvila Krama zinātniskā vadībā.  

Kopumā projektā paredzēts iekļaut aptuveni 6000 pieaugušos vecumā no 40-80 gadiem, gan smēķētājus, gan arī nesmēķētājus. No Latvijas pētījumā iekļaus aptuveni 1000 dalībniekus. 

Pieteikties pētījumam iespējams, noskenējot QR kodu zemāk pievienotā attēla apakšējā daļā vai šeit.  

 
 

Projekts ir finansēts no Eiropas Savienības pētniecības un inovācijas programmas “Apvārsnis Eiropa” saskaņā ar dotācijas līgumu Nr. 101096473, ko finansē Eiropas Savienība. 

   

Dalīties