Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) prezentējusi datus par Latvijas augstākās izglītības iestāžu 2021. gada absolventu nodarbinātību, t.sk. nodarbinātību profesijās un tautsaimniecības nozarēs, kā arī par ienākumiem 2022. gadā. Monitoringa dati rāda, ka absolventu nodarbinātība, tostarp augstākajā kvalifikācijā, ir augsta, turklāt atsevišķos aspektos pārspēj vidējo rādītāju Eiropā. Visaugstākā nodarbinātība šajā periodā augstākajos studiju līmeņos - par teju sešiem procentpunktiem labāka nekā vidēji valstī - ir Latvijas Universitātes (LU) absolventiem.

Vērtējot augstskolas absolventus, par kuriem pieejamas ziņas Latvijas valsts reģistros, t.i., administratīvajos datos, augstākās izglītības programmu absolventu nodarbinātība visos monitoringa gados ir augsta – vidēji 87-88% līmenī, liecina IZM publiskotais kopsavilkums. LU 2021. gada absolventu nodarbinātība 2022. gadā bijusi 87,1%. Tas ir augstākais absolventu nodarbinātības rādītājs ne tikai starp valsts augstskolām, kur kopumā vidējais rādītājs ir 82,9%. Privāto izglītības iestāžu nodarbinātības līmenis ir 74,9%, bet valstī vidēji – 81,35%. Visaugstākā nodarbinātība  - 95% - bijusi LU diplomētajiem doktoriem. LU bakalaura diploma īpašniekiem tā bijusi 85%, maģistra – 90%; visi šie rādītāji ir bijuši augstāki par valstī vidējo.  

“Absolventu nodarbinātības rādītāji, neapšaubāmi, ir viens no nozīmīgākajiem rādītājiem, kas iezīmē Universitātes lomu sabiedrībā un katra indivīda dzīvē. Monitoringa dati arī liecina, ka ir jomas, kurās LU absolventiem ir augstāks vidējais atalgojums nekā citu augstskolu beidzējiem, piemēram, veselības aprūpē, tiesību zinātnē, datorikā. Tās arī ir mūsu vispieprasītākas studiju programmas, turklāt ik gadus tās izpelnās arī darba devēju atzinību ieteiktāko studiju programmu un izglītības iestāžu TOPā. Universitātes absolventu nodarbinātība augsti novērtēta arī starptautiskajos reitingos – LU ar šo rādītāju ir iekļāvusies Eiropas TOP20,” rezultātus komentē LU studiju prorektore Kristīne Strada-Rozenberga.  

LU koledžu absolventi bijuši nodarbināti 87,7% gadījumu; augstākos rezultātus koledžu absolventu nodarbinātībā uzrādījusi Juridiskā koledža ar 92,5%. Kā rāda monitoringa dati, 20,5% LU studējošo – lielākoties bakalaura programmu studenti - bijuši nodarbināti jau paralēli mācībām, kas ir augstāks rādītājs par valstī vidējo - 17,4%.  

IZM analizējuši, ka kopumā nodarbinātības un ienākumu tendenču dinamika uzrāda konsekventu augstākās izglītības vērtības pieaugumu gan tautsaimniecības līmenī, proti, ir augsta un pieaugoša nodarbinātība, t. sk. augstākās kvalifikācijas profesijās, gan indivīda līmenī – ienākumi no otrā līdz piektajam gadam pēc absolvēšanas pieaug. Kovida pandēmijas perioda (2020.-2022. monitoringa gada) rezultāti apliecina augstākās izglītības vērtību. Vienlaikus norādāms, ka augstākās izglītības programmu absolventu monitorings lielākā mērā atspoguļo tautsaimniecības nozaru specifiku, un tas ir sasaistāms ar darba tirgus attīstības tendencēm šajās nozarēs kopumā.  

Valsts izglītības informācijas sistēmas (VIIS) absolventu monitoringa rīkā dati tiek apkopoti jau piekto gadu. Dati rāda, ka, vērtējot visu piecu gadu rezultātus, 2022. monitoringa gadā augstākā nodarbinātība un nodarbinātība augstākās kvalifikācijas profesijās, pārsniedzot 90%, ir izglītības jomas absolventiem. Augsti, tuvu 90%, šie rādītāji ir arī veselības aprūpes un sociālās labklājības; dabaszinātņu, matemātikas, IT programmu absolventiem, savukārt viszemākā – humanitāro zinātņu un mākslas tematisko grupu absolventiem (80% - 84% nodarbinātība un 79% - 81% nodarbinātība augstākās kvalifikācijas profesijās).  

Vērtējot absolventu ienākumu pamattendences piecu gadu dinamikā, var novērot, ka jau pirmajā gadā pēc absolvēšanas augstākās izglītības absolventu vidējie aritmētiskie ienākumi ir par aptuveni 26% augstāki nekā vidējā alga valstī, attiecīgi otrajā gadā - par aptuveni 33%, trešajā gadā – par 41% augstāki, ceturtajā gadā – par 54% un piektajā gadā par aptuveni 60% augstāki.  

Plašāki VIIS absolventu monitoringa rīka datu apraksti ir pieejami atsevišķās VIIS publikācijās, bet dati ir redzami arī Latvijas atvērto datu portālā. 

Saskaņā ar pilotpētījumu “EUROGRADUATE 2022”, kura gala ziņojums vēl nav publicēts, Latvijas 2017. un 2021. gada augstākās izglītības absolventu nodarbinātības rādītāji ir Eiropas vidējā līmenī vai augstāki. Piltopētījuma aptaujas rezultāti apliecina arī iepriekš novēroto tendenci, ka Latvijā augstākās izglītības programmu absolventu vidū bezdarbs ir ievērojami zemāks, t.i., pat divas reizes, salīdzinot ar vidējo bezdarba līmeni valstī. Latvijā raksturīgo ļoti augsto nodarbinātības īpatsvaru studiju laikā, ko dinamikā novēro absolventu monitoringa datos, akcentē arī “EUROGRADUATE 2022” pilotprojekta aptaujas un “EUROSTUDENT 2022” pētījuma rezultāti. 

Plašāka informācija par Latvijas augstākās izglītības iestāžu 2021. gada absolventu nodarbinātību pieejama IZM mājaslapā

Dalīties