Konkursa REGIOSTARS plakāts

Latvijas Universitātes (LU) Atomfizikas un spektroskopijas institūta (ASI) sadarbībā ar Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) realizētais projekts – ierīce ādas melanomas diagnosticēšanai agrīnā stadijā – iekļuvis 25 finālistu skaitā Eiropas Savienības (ES) finansēto projektu izcilības konkursā REGIOSTARS 2024.

Kopumā konkursā tika vērtēti 262 pieteikumi, no tiem finālā iekļuvuši 25. No Latvijas finālā iekļuvuši divi projekti – jau minētais ādas vēža diagnostikas iekārtas projekts un projekts SMART E67, kura mērķis ir palielināt pasažieru un kravu mobilitātes efektivitāti un drošību Centrālbaltijas reģionā, ieviešot viedās transporta sistēmas (ITS) galvenajā transporta koridorā – E67 – Igaunijā un Latvijā.

Kā norādīts REGIOSTARS tīmekļa vietnē, divu Latvijas augstskolu pētnieki ir izstrādājuši iekārtu, kas sniedz iespēju ģimenes ārstiem agrīnā stadijā diagnosticēt ādas melanomu, kā arī klasificēt citus ādas vēža veidus un labdabīgus veidojumus. Ierīce ir paredzēta plaša mēroga skrīningam, tādējādi agrīnā stadijā atklājot ādas melanomu. Ādas melanomas agrīna atklāšana nozīmē, ka pacientam ir gandrīz 100% iespēja atveseļoties.

REGIOSTARS konkurss iekļauj arī publisko balsošanu par projektiem. Tā sāksies 2. septembrī un ikvienam interesentam būs iespēja nobalsot par sev tīkamāko projektu.

Konkursa finālisti tiksies klātienē, kur prezentēs savu projektus publikas un žūrijas priekšā. Tas notiks Briselē, pasākumā “European Week of Regions and Cities” (Eiropas reģionu un pilsētu nedēļa) no 7. līdz 10. oktobrim. Uzvarētāji tiks paziņoti REGIOSTARS ceremonijas laikā 9. oktobrī.

Ādas vēža diagnostika ierīce izstrādāta ERAF 1. kārtas praktiskās ievirzes pētījumu projektā “Portatīva ierīce ādas vēža agrīnai bezkontakta diagnostikai” sadarbībā ar RTU. Pēc projekta beigām LU publiskā izsolē izvēlējās slēgt licences līgumu ar uzņēmumu “Bdetect”, kurš turpina attīstīt šo produktu ar mērķi to virzīt tirgū. Tāpat pētījumi notika Fundamentālo un lietišķo pētījumu programmā, projektā “Ādas vēža agrīnas diagnostikas precizitātes uzlabošana ar neironu tīkliem”.

Euronews Smart Regions raidījuma sižets par diagnostika ierīci skatāms šeit.

Dalīties

Saistītais saturs

LU ASI sasniegumi lasāmi EuroNews portālā
16.05.2024.

LU ASI sasniegumi lasāmi EuroNews portālā

LU pētnieki izstrādā portatīvu ādas diagnostikas ierīci melanomas noteikšanai
19.11.2020.

LU pētnieki izstrādā portatīvu ādas diagnostikas ierīci melanomas noteikšanai