Baltijas digitālo zinātņu vasaras skolas plakāts

No 22. līdz 26. jūlijam Rīgā notiek ikgadējā Baltijas Digitālo humanitāro zinātņu vasaras skola (BSSDH 2024), pulcējot vairāk nekā 80 dalībnieku no 18 valstīm. Šī gada BSSDH fokusā – lielie valodu modeļi un mazās valodas – tēma, kas Latvijas humanitāro zinātņu pētniecībā jo sevišķi nozīmīga. Vasaras skolas izglītības programmā iesaistīti gan ārvalstu pasniedzēji, gan arī Latvijas pētnieki un mācībspēki.

Baltijas digitālo humanitāro zinātņu vasaras skola noris jau sesto gadu. Tā ir starptautiska intensīva tālākizglītības programma, kas humanitāro un sociālo zinātņu pētniekiem, pasniedzējiem un studentiem, kā arī arhīvu, bibliotēku un muzeju profesionāļiem piedāvā apgūt dažādas digitālās pētniecības prasmes – sākot ar iemaņām, kas nepieciešamas darbam ar humanitāro zinātņu datiem, līdz datu analīzes rezultātu interpretācijas un vizualizēšanas prasmēm.

BSSDH 2024 organizatori – Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts un LU Ekonomikas un sociālo zinātņu fakultāte, kas par apgūto programmu nodrošina iespēju studējošajiem iegūt kredītpunktus.

Šī gada Baltijas digitālo humanitāro zinātņu vasaras skolu atbalsta:

  • Valsts pētījumu programmas “Digitālās humanitārās zinātnes” projekts “Atvērtas un FAIR principiem atbilstīgas digitālo humanitāro zinātņu ekosistēmas attīstība Latvijā” (Nr. VPP-IZM-DH-2022/1-0002),
  • ES Atveseļošanas un noturības mehānisma projekts “Valodu tehnoloģiju iniciatīva” (Nr. 2.3.1.1.i.0/1/22/I/CFLA/002),
  • Vienotā valodas resursu un tehnoloģiju infrastruktūra CLARIN ERIC,
  • Valsts Kultūrkapitāla fonds.

2025. gadā Baltijas digitālo humanitāro zinātņu vasaras skola tiks organizēta sadarbībā ar LU Humanitāro zinātņu fakultāti un Vēstures valsts pētījuma programmu 20. un 21. gadsimta Latvijas vēstures pētniecībai, un tās fokusā būs digitālās metodes vēstures pētniecībā.

Vairāk informācijas: https://www.digitalhumanities.lv/bssdh/2024

Dalīties

Saistītais saturs

Tuvojas Baltijas digitālo humanitāro zinātņu forums
16.04.2024.

Tuvojas Baltijas digitālo humanitāro zinātņu forums

DHELI projekts attīstīs digitālās humanitārās zinātnes Latvijā
08.02.2023.

DHELI projekts attīstīs digitālās humanitārās zinātnes Latvijā