Publicitātes foto

102 topošie “Mācītspēks” skolotāji, no kuriem gandrīz puse (49%) mācīs kādu no STEM mācību priekšmetiem, jūlija vidū uzsākuši vasaras mācības, lai jau ar 1. septembri paralēli studijām izvēlētajā augstskolā uzsāktu darbu skolās visā Latvijā.

“Kvalitatīvas un laika garam atbilstošas izglītības atslēga ir emocionāli un finansiāli motivēts skolotājs. Valsts šobrīd mērķtiecīgi realizē pārmaiņu procesus, kas vērsti uz vienu no savām prioritātēm – izglītību. Tāpēc esmu patiesi gandarīta par katru savas jomas profesionāli, kurš atsaucas programmas “Mācībspēks” aicinājumam, un ir gatavs apgūt jaunas prasmes un dot savu ieguldījumu mūsu izglītības sistēmā,” komentē izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša.

Lai gan arī visos četros iepriekšējos “Mācītspēks” kursos 36-44% dalībnieku startējuši kā topošie STEM (zinātne, tehnoloģija, inženierzinātnes un matemātika) priekšmetu skolotāji, šogad ir sasniegts jauns rekords. 49% no visiem topošiem pedagogiem jeb 31 dalībnieks kļūs par matemātikas skolotāju, 8 dalībnieki mācīs dabaszinātnes un 11 kļūs par tehnoloģiju jomas skolotājiem. Tāpat kā pagājušogad kursā ir 33 topošie valodu skolotāji, kuri mācīs bērniem latviešu, angļu, vācu, spāņu, franču vai norvēģu valodu. 15 dalībnieki pārstāvēs sociālo un pilsonisko jomu, kas sevī ietver sociālās zinības, vēsturi un uzņēmējdarbību. 3 dalībnieki pārstāvēs kultūras izpratnes un pašizaugsmes mākslā mācību jomu, savukārt 1 dalībnieks mācīs veselības un fiziskās sagatavotības jomas priekšmetus.

“Piekto gadu pēc kārtas redzam stabilu interesi par “Mācītspēks” darba vidē balstītām studijām. Mūsu jauno dalībnieku vidējais vecums ir 37 gadi – tie ir pieredzes bagāti cilvēki ar ģimeni un karjeru, kuri vēlas ieguldīt savas pūles nākotnes sabiedrības radīšanā. Tie ir kvalificēti speciālisti, kuri izvēlas strādāt ar mūsu radošajiem skolēniem un kopā ar viņiem nemitīgi augt un mācīties,” komentē prof. Linda Daniela, Latvijas Universitātes (LU) Izglītības zinātņu un psiholoģijas fakultātes dekāna p. i.

Jaunie pedagogi rudenī līdz četrām dienām nedēļā pavadīs darbā skolās visā Latvijā, savukārt piektdienās studēs sevis izvēlētajā augstskolā: Latvijas Universitātē (95), Daugavpils Universitātē (4) un RTU Liepājā jeb bijušajā Liepājas Universitātē (3).

Jaunie “Mācītspēks” skolotāji nāk no Ādažu, Alūksnes, Bauskas, Cēsu, Dobeles, Jelgavas, Jēkabpils, Ķekavas, Limbažu, Mārupes, Ogres, Olaines, Ropažu, Salaspils, Saldus, Siguldas, Smiltenes, Tukuma un Valmieras novadiem, kā arī Rīgas, Jūrmalas, Liepājas un Daugavpils. Divi dalībnieki atgriežas Latvijā no dzīves ārzemēs.

Jau iepriekš ziņots, ka piektajai darba vidē balstīto pedagoģijas studiju “Mācītspēks” dalībnieku atlasei šogad kopumā tika saņemti 333 pieteikumi. No 132 atlasi izturējušiem kandidātiem daļa no dalības projektā pašlaik ir atteikusies finansiālu, profesionālu vai ģimenes apstākļu dēļ, taču dažiem dalībniekiem nav izdevies atrast piemērotu vakanci vēlamajā mācību priekšmetā, vecuma grupā vai atrašanās vietā. 

Par “Mācītspēks”

Darba vidē balstītas pedagoģijas studijas “Mācītspēks” iekļauj 2. līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmas “Skolotājs” apguvi pirmajā jeb kvalifikācijas gadā un otro jeb indukcijas gadu, kura ietvaros skolotāji turpina profesionālo pilnveidi vienā no četrām profesionālās kompetenču pilnveides mācību programmām Latvijas Universitātē.

Plašāka informācija par “Mācītspēks” ir pieejama www.macitspeks.lu.lv, savukārt par citām pedagoģijas studiju iespējām – un www.esiskolotajs.lu.lv. “Mācītspēks” īsteno Latvijas Universitāte, Daugavpils Universitāte un RTU Liepājā.

Dalīties