Foto: LU fonds.

Latvijas Universitātes (LU) fonda pārstāvji no 25. jūnija līdz 8. jūlijam uzturējās ASV un Kanādā, paplašinot sadarbību ar mecenātiem Ziemeļamerikā un piesaistot jaunus ziedojumus LU fonda projektu īstenošanai. Pateicoties LU fonda mecenātu atbalstam, uz Ziemeļameriku devās arī LU jauktais koris “Aura” un ievērojamais Latvijas komponists Raimonds Tiguls, kas piedalījās gan XVI Latviešu Dziesmu un deju svētkos Kanādā, gan sniedza muzikālus priekšnesumus LU fonda rīkotajos pasākumos mecenātiem.

Latvijas vēstnieks Kanādā Kaspars Ozoliņš: “Latviešu Dziesmu un deju svētki mūsu diasporai Ziemeļamerikā ir nozīmīga kopā sanākšanas vieta, lai svinētu latviskumu, tādēļ bija patiess prieks Toronto uzņemt LU fonda pārstāvjus, kori “Aura” un komponistu Raimondu Tigulu. Patiess gandarījums sadarboties ar LU fonda pārstāvjiem, lai stiprinātu mecenātisma kustību Kanādā un sekmētu Latvijas sabiedrībai nozīmīgu projektu īstenošanu.”

LU fonda valdes priekšsēdētāja Baiba Ebuliņa: “LU fonda Ziemeļamerikas tūre šogad ir bijusi ļoti sekmīga, jo esam nostiprinājuši un paplašinājuši sadarbību ar mecenātiem ASV un Kanādā, piesaistot jaunus ziedojumus fonda projektu īstenošanai un vienojoties par fonda Ziemeļamerikā. Īpašs gandarījums par iespēju šogad Ziemeļameriku apmeklēt kopā ar mūsu koristiem no “Auras” un komponistu Raimondu Tigulu, kas nebūtu bijis iespējams bez mūsu mecenātu atbalsta. Šis brauciens ļāva mums vēl plašāk pastāstīt visiem interesentiem par LU fonda darbību un īstenotajiem projektiem, un sagaidāms, ka fonda atbalstam pievienosies jauni mecenāti, kas ļaus sekmīgi īstenot mūsu projektus sabiedrības labā.”

Vizītes laikā LU fonda pārstāvji apmeklēja Toronto, kur norisinājās XVI Latviešu Dziesmu un deju svētki, kā arī Kanādas Tērveti, lai piedalītos Jāņu svinībās latviskā garā. Kanādā LU fonda pārstāvjiem bija vairākas tikšanās ar esošajiem un potenciālajiem mecenātiem. 

LU fonda pārstāvji apmeklēja arī Čikāgu, kur, pateicoties Latvijas Goda konsula Roberta Blumberga atbalstam, notika vairākas tikšanās ar mecenātiem, tostarp Latvijas Goda konsulu Mičiganas štatā Kārli Šteinmani, kurš fondam noziedoja 10 000 ASV dolāru ar mērķi atbalstīt LU studentu biznesa idejas, kā arī LU Basketbola klubu. Ņemot vērā ziedojumu, K. Šteinmanis atzīts par LU fonda jūnija mēneša mecenātu.

Čikāgas apmeklējuma laikā LU fonda pārstāvji tikās arī ar ilggadējo mecenātu Kristapu Zariņu, kurš ir ziedojis ievērojamas summas vēstures pētniecībai, kā arī ar LU fonda ilggadējiem atbalstītājiem: Kristīnu Laimiņu, kura kopā ar vīru Laimoni Laimiņu ziedo stipendijām izciliem studentiem mikrobioloģijas nozarē, kā arī Modri un Valiju Galeniekiem. Galenieku ģimene atbalsta centīgus studentus un izcilus LU pētniekus jau kopš 2017. gada.

Jau vēstīts, ka LU fonda pārstāvji regulāri dodas vizītēs uz ASV un Kanādu, jo Ziemeļamerikas latvieši jau izsenis ir bijuši ļoti nozīmīgs atbalsta sniedzējs LU iecerētajiem projektiem un stipendiātiem. Ziemeļamerikas tūres laikā LU fonda pārstāvji pateicās mecenātiem par sniegto ieguldījumu LU attīstībā un LU fonda darbībā, kā arī informēja par aktuālajiem projektiem.

Viens no šobrīd nozīmīgākajiem LU fonda projektiem ir “Latvietis – Nobela prēmijas laureāts”. Tā mērķis ir sagādāt Latvijai pirmo Nobela prēmijas laureātu līdz 2050. gadam. Ne mazāk būtiski ir arī tādi projekti kā LU Akadēmiskā centra Veselības mājas izveide, Misiņa bibliotēkas pārcelšana un Prezidenta lasījumu uzsākšana LU.

Par LU fondu

Latvijas Universitātes fonds dibināts 2004. gadā ar mērķi veicināt sadarbību ar Latvijas Universitātes esošajiem un potenciālajiem mecenātiem un sadarbības partneriem. Fonds ir izveidots, lai piesaistītu finansējumu un sniegtu atbalstu LU izcilākajiem studentiem, pētniekiem un viņu vadītajiem projektiem un pētījumiem, veicinātu modernas mācību vides izveidi, kā arī nodrošinātu Latvijas Universitātes ēku būvi un rekonstrukciju. Investējot Latvijas nākotnē, LU fonds strādā, lai stiprinātu Universitātes saikni ar sabiedrību un veicinātu ilgtspējīgu un konkurētspējīgu akadēmiskās vides attīstību Latvijā.

Par LU fonda mecenātu pieņemšanām

LU fonds 2024. gadā aizsāka jaunu tradīciju – divas reizes gadā nepiespiestā atmosfērā Mecenātu brokastīs pulcēt kopā LU fonda esošos un potenciālos mecenātus, lai iepazīstinātu ar paveikto un ieskicētu jaunākos projektus, kam nepieciešams mecenātu atbalsts. Pirmais pasākums tika aizvadīts šāgada aprīlī Rīgā, pulcējot LU Zinātņu mājā teju 20 vietējo mecenātu. LU fonda ambiciozo ieceru iedvesmoti, vairāki mecenāti pēc pieņemšanas veica nozīmīgus ziedojumus, primāri sniedzot atbalstu apjomīgākajam no projektiem – “Latvietis – Nobela prēmijas laureāts”.

Dalīties