Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

Latvijas Universitātes (LU) Padome izskatījusi un pieņēmusi LU rektora priekšlikumu par vienotas LU Doktorantūras skolas dibināšanu. Tā darbu uzsāks 15. jūlijā un tās pamatuzdevumi būs visu doktorantūras studiju programmu īstenošana un promocija, jauno pētnieku karjeras attīstības nodrošināšana, doktorantūras kvalitātes uzraudzība un pilnveide, kā arī starptautiskās sadarbības veicināšana. Jaunais doktorantūras modelis, kas LU tiks ieviests pakāpeniski līdz 2026. gada beigām, paredz pāreju uz doktorantūru ar nodarbinātību un studiju starpdisciplinaritātes stiprināšanu.

“Jaunais doktorantūras modelis nosaka to, ka doktorantam jābūt aktīvi iesaistītam pārstāvētajā zinātniskajā virzienā, kā arī par darbu jāsaņem atbilstošs un stabils, paredzams atalgojums visā doktora studiju laikā. Doktorantūras skola darbosies kā LU struktūrvienība, kas nodrošinās nepieciešamos resursus un kvalitātes kontroli doktorantu sagatavošanai atbilstoši mūsdienu prasībām. Tas ietver gan starptautiska līmeņa promocijas darbu izstrādi, gan prasmju attīstību plašākai konkurētspējai darba tirgū. LU doktora studiju programmas tiks īstenotas sadarbībā ar LU fakultātēm un ārējiem partneriem, īpaši pētniecības institūtiem, nodaļām un laboratorijām, atbilstoši doktora studiju programmu zinātņu nozarei un starpdisciplinaritātei,” skaidro LU zinātņu prorektors Guntars Kitenbergs.

LU katru gadu doktora grādu iegūst ap 50 jaunajiem zinātniekiem. Šogad doktorantūras studijās plānots uzņemt teju 100 jaunus doktorantus.

LU Doktorantūras skola piedāvās spēcīgu un kvalitatīvu akadēmisko studiju daļu ar iespēju vienuviet apgūt virkni zināšanu, kas nepieciešamas visiem augstākās raudzes intelektuālā darba izpildītājiem, sākot no kultūrvēstures un filozofijas jautājumiem un beidzot ar statistiku un publikāciju un projektu rakstīšanu. Doktorantiem būs plašākas iespējas saņemt atalgojumu un, jau sākot darbu pie pētījuma, viņi tiks iesaistīti akadēmiskajā darbībā. Pielāgota promocijas padome (individuālās promocijas) ļaus vieglāk īstenot starpdisciplinārus pētījumus. Unificēti noteikumi mazinās nenoteiktību un neskaidrības, tā sistēmu padarot caurspīdīgāku un pārskatāmāku. Tāpat būs brīvāka iespēja izvērtēt doktoranta kompetences un pielāgot tās nozares aktualitātēm.

Grozījumi Augstskolu likumā nosaka jaunā doktorantūras modeļa ieviešanu un Doktorantūras skolas kā universitātes struktūrvienības izveidi līdz 2024. gada 1. septembrim. LU Doktorantūras skolas nolikumu plānots apstiprināt jau jūlijā. Doktorantiem, kas uzsākuši studijas doktorantūrā līdz šī gada augusta beigām, doktora grāds jāiegūst līdz 2026. gada beigām saskaņā ar Augstskolu un Zinātniskās darbības likumiem, bet tiem, kas uzsāks studijas sākot ar 2024. gada 1. septembri, grāds tiks piešķirts saskaņā ar jaunajām Augstskolu likuma prasībām.

Līdz šim LU jau ir ieviesta LU doktorantūras iekšējo grantu sistēma, kā arī organizēti izglītojošu un informatīvu semināru cikli, ietverot darbseminārus par laika plānošanu, stresa vadīšanu,  profesionālo izdegšanu, digitālo profilu izveidi, zinātnisko tīklošanos un publicēšanos, zinātnes komunikāciju u.tml. Notikuši pieredzes apmaiņas tīmekļsemināri, iepazīstinot doktorantus un zinātniskos vadītājus ar studiju un pētniecības pieredzi dažādās pasaules universitātēs.

Saskaņā ar jaunajiem likuma grozījumiem, visas aktivitātes, kas saistītas ar kvalitātes novērtēšanu no ārējām institūcijām, piemēram, Latvijas Zinātnes padomi un Valsts zinātniskās kvalifikācijas komisiju, turpmāk tiks veiktas šajā augstskolas struktūrvienībā.

2024. gadā uzņemšana LU doktorantūrā notiks no 19. līdz 30. augustam. Vairāk par doktorantūras studiju programmām un uzņemšanas kārtību lasāms LU portālā gribustudet.lv.

LU Doktorantūras skolas izveide ir viena no aktivitātēm Atveseļošanas un noturības mehānisma projektā “Latvijas Universitātes iekšējā un ārējā konsolidācija” (Nr. 5.2.1.1.i.0/2/24/I/CFLA/007), ko īsteno Latvijas Universitāte un Banku augstskola, turpinot Eiropas Sociālā fonda projektā “LU doktorantūras kapacitātes stiprināšana jaunā doktorantūras modeļa ietvarā” (Nr. 8.2.2.0/20/I/006) aizsākto doktorantūras studiju pilnveidi Latvijas Universitātē.

Dalīties