Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

Latvijas Universitāte (LU) turpina paplašināt tenūrprofesūru, izsludinot starptautisku konkursu uz četrām tenūrprofesoru amata vietām – digitālo rīku lietojuma ekonomisko procesu izpētei jomā (Ekonomikas un uzņēmējdarbības nozarē), digitālo humanitāro zinātņu jomā (Valodniecības un literatūrzinātnes nozarē), mērogojamu ķīmisko procesu modelēšanas jomā (Ķīmijas nozarē) un datu zinātnes un mākslīgā intelekta matemātisko pamatu jomā (Matemātikas nozares diskrētās matemātikas un matemātiskās informātikas apakšnozarē).

Pieteikumi konkursā tiek gaidīti līdz š.g. 15. septembrim.

“Latvijas Universitāte turpina ceļu uz zinātnes izcilību, paplašinot iespējas augsti kvalificētiem akadēmiskās vides profesionāļiem kļūt par tenūrprofesoriem, lai īstenotu augsta līmeņa pētījumus, sagatavotu jaunos pētniekus un celtu zinātnes prestižu sabiedrībā,” uzsver LU zinātņu prorektors asoc. prof. Guntars Kitenbergs. “Universitātes stratēģiskais mērķis ir būt par starptautiski atzītu un Baltijā vadošo zinātnes centru, un tenūrprofesūras paplašināšana ir solis pretī tā sasniegšanai. Būtiski, ka vēlamies papildināt tenūras profesūru gan eksaktajās, gan humanitārajās zinātnēs, turklāt virzienos, kas papildinās un nostiprinās universitātes izcilību stratēģiskās specializācijas jomās.”

Tenūrprofesora galvenais pienākums ir izveidot pētniecības grupu, veikt augstvērtīgus zinātniskus pētījumus un publicēt to rezultātus, piesaistīt pētniecības finansējumu, iesaistīties studentu sagatavošanā, vadot noslēguma darbus un docējot lekciju kursus, kā arī veidot pētniecībā balstītu sadarbību ar publisko sektoru.

Pretendentiem jābūt zinātņu doktora grādam, kā arī nozarē starptautiski atzītam speciālistam, kurš veic mūsdienām atbilstošu pētniecību, zināšanu vai tehnoloģiju pārneses darbus. Pretendentiem jābūt izcilam sniegumam zinātniskajā vai pedagoģiskajā darbā vai citā profesionālajā darbībā, kā arī pieredzei organizatoriskajā darbā un komandas vadīšanā pēdējo sešu gadu laikā. Tāpat tenūrprofesoru amatu kandidātiem jāpārvalda angļu valoda vismaz C1 līmenī.

Ar precīzām prasībām, iesniedzamajiem dokumentiem un citiem konkursa nosacījumiem var iepazīties konkursa sludinājumos, kas publicēti lu.lv, Nodarbinātības valsts aģentūras vakanču portālā www.nva.gov.lv un starptautiskajā  portālā https://euraxess.ec.europa.eu/ - Eiropas vadošajā starptautisko vakanču platformā pētniekiem, uzņēmējiem un universitātēm.

Visiem tenūrprofesoru amatiem darba samaksa paredzēta, sākot no 5600 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas. Tāpat iezīmēts sākotnējais un ikgadējais finansējums, kā arī atalgojums pirmajam pētniecības grupas doktorantam.

LU pašlaik jau ir ievēlēti seši tenūrprofesori medicīnā, fizikā, datorzinātnēs, valodniecībā, filozofijā un sociālajās zinātnēs. Tenūras sistēma, kas ieviesta vairākās Eiropas valstīs, tostarp Latvijā, paredz, ka, vēlētajam akadēmiskajam personālam – asociētajiem profesoriem vai profesoriem – var tikt nodrošināts beztermiņa darba līgums.

Dalīties