Eiropas Inovāciju padome un Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūts izsludinājis pieteikšanos 2025. gada Eiropas balvai sievietēm inovatorēm, kuras mērķis ir izcelt sieviešu izcilos sasniegumus, kas veicina pozitīvas pārmaiņas sabiedrībā un planētai kopumā. Piedalīties aicinātas arī Latvijas Universitātes (LU) pārstāves.

Saskaroties ar tehnoloģiju un zinātnes straujo attīstību, ir ļoti svarīgi iesaistīt sievietes inovatīvu risinājumu izstrādē un ieviešanā. Jo īpaši svarīgi tas ir tāpēc, ka  sievietes mūsdienās joprojām saskaras ar dažādiem šķēršļiem savu inovatīvo ideju realizēšanai tirgū un kapitāla piesaistē savam uzņēmumam. Šī balva uzsver sieviešu nozīmīgo lomu inovāciju attīstībā, izceļot viņu panākumus un iedvesmojot sievietes iesaistīties tehnoloģiju radīšanā un to komercializēšanā. 

Balva tiks piešķirta kopumā 9 sievietēm trīs kategorijās: 

Sievietes inovatores: aicinātas pieteikties sievietes uzņēmumu dibinātājas un līdzdibinātājas. Balva tiks pasniegta trim visaugstāk novērtētajām pretendentēm, pasniedzot prēmijas 100 000 eiro, 70 000 eiro un 50 000 eiro apmērā. 

Jaunās inovatores: aicinātas pieteikties daudzsološās inovatores, kas ir jaunākas par 35 gadiem. Balva tiks pasniegta trim visaugstāk novērtētajām pretendentēm, pasniedzot prēmijas 50 000 eiro, 30 000 eiro un 20 000 eiro apmērā. 

Sievietes līderes: paredzēta sievietēm, kas ir saistītas ar Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta kopienu. Balva tiks pasniegta trim visaugstāk novērtētajām pretendentēm 50 000 eiro, 30 000 eiro un 20 000 eiro apmērā.

Visi pieteikumi tiks izvērtēti, ņemot vērā vairākus kritērijus, tostarp, vai kandidātes dibinātais vai līdzdibinātais uzņēmums ir inovāciju pionieris deep-tech jeb dziļo tehnoloģiju, zinātnes tehnoloģiju, inženierzinātņu un matemātikas jomā. Tiks novērtēta arī ietekme, proti, vai radītā inovācija risina reālu vajadzību vai izaicinājumu, sniedzot ievērojamas priekšrocības cilvēkiem un/vai planētai. Pretendentei ir jāpierāda, kā uzņēmuma vai organizācijas pašreizējais sniegums un izaugsme veicina pozitīvu sociāli ekonomisko attīstību un/vai ietekmi uz vidi, cita starpā ir pozitīva ietekme uz labklājību, izglītību un nodarbinātību. Žūrijas komisija vērtēs arī to, cik ļoti iedvesmojoša ir pretendente, proti, vai viņa ir iedvesmojoša vadītāja, kam ir nozīmīga loma uzņēmuma vai organizācijas panākumos un viņa ir paraugs citām sievietēm un meitenēm pievērsties inovāciju radīšanai. 

Pieteikumi balvai tiek pieņemti līdz 25. septembrim, savukārt apbalvošana paredzēta 2025. gada sākumā. 

Par 2024. gada laureāti ir atzītas Turcijas zinātniece un uzņēmēja Rana Sanjala, kas ir uzņēmuma RS Research līdzdibinātāja. Šis uzņēmums darbojas nanomedicīnas jomā, strādājot pie ķīmijterapijas metodēm.  Otro vietu ieņēma Vācijas zinātniece Natālija Tomijama, kas ir uzņēmuma "Nuwel" līdzdibinātāja. Šis uzņēmums izstrādā e-piekabes velosipēdiem. Savukārt trešajā vietā bija spāņu uzņēmēja Elena Garsija Armanda, kas ir "Marsi Bionics" līdzdibinātāja, un viņas pārstāvētais uzņēmums darbojas viedās protezēšanas jomā. 

Plašāka informācija par apbalvojumu pieejama ŠEIT.  

Ar balvas noteikumiem var iepazīties ŠEIT.  

Dalīties