© Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments.

Latvijas Universitātes (LU) Lībiešu institūts sadarbībā ar Tartu Universitātes Arheoloģijas, ģenētikas un valodniecības starpdisciplināro studiju kolēģiju no 26. līdz 28. jūnijam rīko starptautisku starpdisciplināru konferenci “Livonica 3 + Minor Finnic Languages 2 = 5”.

Pasākums tiek rīkots, apvienojot divas starpdisciplināras konferences, kas veltītas Baltijas jūras somu valodām un kultūrām un to kontaktiem ar kaimiņu valodām un kultūrām. “Livonica” ir konference, kas veltīta ar lībiešiem, viņu valodu, kultūru un vēsturi saistītiem pētījumiem. Pirmo reizi tā notika 2011. gadā Rīgā un Tartu, bet otrā konference notika Rīgā 2019. gadā. “Minor Finnic Languages” ir konference, kas veltīta visu Baltijas jūras somu valodu pētniecībai, izņemot somu un igauņu valodu. Pirmo reizi tā notika Upsalas Universitātē 2022. gadā.

Apvienotajā konferencē “Livonica 3 + Minor Finnic Languages 2 = 5”, veicinot starpdisciplināras pieejas nozīmi zinātniskajai izcilībai, pulcēsies vēsturnieki, arheologi, ģenētiķi, antropologi, folkloristi, valodnieki un citu jomu pētnieki. Šajā konferencē īpaša uzmanību pievērsīs Centrālā Baltijas jūras reģiona valodu un kultūru kontaktiem. Konferences mērķis ir dot iespēju pētniekiem prezentēt savus aktuālos pētījumus, iepazīties ar jauniem pētījumu atklājumiem radniecīgās jomās, kā arī piedalīties formālās un neformālās diskusijās un, galvenais, rast jaunas sadarbības iespējas kopīgiem nākotnes pētījumiem.

Konferences plenārsēdēs uzstāsies starptautiski atzīti atbilstošo jomu zinātnieki – arheogenomikas profesore Kristīna Tambetsa (Kristiina Tambets) no Tartu Universitātes, somugru valodu profesors Rohīrs Bloklands (Rogier Blokland) no Upsalas Universitātes un baltu valodu profesors Jurģis Pakeris (Jurgis Pakerys) no Viļņas Universitātes.

Konferences zinātniskās komisijas locekļi ir prof. Karls Pajusalu (Tartu Universitāte), Dr. phil. Valts Ernštreits (Latvijas Universitāte), prof. Petars Kehajovs (Tartu Universitāte), asoc. prof. Rīta Līsa Valijervi (Riitta-LiisaValijärvi, Upsalas Universitāte, Londonas Universitātes koledža), prof. Ina Druviete (Latvijas Universitāte), prof. Marks Fišels (Tartu Universitāte), Mg. hist. Eduards Plankājs (Latvijas Universitāte).

Konferences darbs plānots lībiešu un angļu valodā.

Pasākums notiks LU Lībiešu institūtā, Kronvalda bulvārī 4–220, Rīgā.

Konferences programma

Dalīties